Судбина из кристалне кугле и пасуља

Гојко Дакић
Судбина из кристалне кугле и пасуља

Скидам чини, уроке и црну магију, рјешавам све љубавне, брачне и пословне проблеме, лијечим неплодност, враћам партнера. Шифра: “духовни исцјелитељ”.

Гледам у кристалну куглу, карте, воду и пасуљ. Одвикавам од дроге, алкохола и других порока. Израђујем амајлије за срећу, љубав и напредак. Aко желите да вољена особа буде само ваша, јавите се; Емануел.

Иако је Законом о јавном реду и миру Републике Српске забрањено па и кажњиво оглашавање и бављење врачањем, прорицањем судбине или сличним обмањивањем грађана, огласа овакве или сличне садржине има на претек како у часописима, на телевизијама тако и на Интернету.

У Министарству унутрашњих послова Републике Српске кажу да су у овој години евидентирана само два прекршаја која се односе на недозвољено врачања и прорицање судбине. Један је откривен на подручју Бијељине, а други на подручју општине Нови Град.

- Против учиниоца прекршаја у Бијељини поднесен је захтјев за покретање прекршајног поступка, док је лицу са подручја Новог Града издат прекршајни налог и изречена новчана казна у износу од 500 марака -  рекао је директор Полиције РС Урош Пена.

Без обзира што их чека новчана казна врачаре, бијели и црни магови, пророчице и видовњаци своје услуге нуде јавно, преко огласа и уз помоћ Интернета и прилично добро зарађују на својим натприродним “моћима”. Неки су толико претрпани послом да се на “сеансу” мора чекати  мјесец па и више дана.

Стиче се утисак да свуда око нас живе они који су у стању да отклоне негативно дејства црне магије, лијече фобије, депресију, епилепсију, фригидност, импотенцију, стерилитет...

Клеопатра, видовита Зорка, бака Ружа, џемила, тета Славица, Фатима, Тереза... само су неке од пророчица које нуде помоћ обесхрабреним и уцвиљеним душама. За клијентелу која им се обраћа, не би се могло рећи да је необразована или да није информисана.

Медицинска сестра Л. Л. из Санице каже да јој је, док је још била у срећном браку са Н. Ђ., хоџа из Камичка  прорекао да ће се поново удати и да ће јој други муж бити љубав из основне школе. Није вјеровала. Не задуго муж јој је погинуо у саобраћајној несрећи, а она се удала за љубав из школских дана.

- Какве враџбине, какви бакрачи. То су најобичније глупости и преваре. Мени је Марија Б. гледала у пасуљ и тврдила да су ми звијезде наклоњене и да ћу вратити сав новац којим сам изгубио на покеру. Наставио сам да картам и на крају изгубио и оно мало што ми је остало - јада се Лазар Р. из Бање Луке.

Иако су магија и магијске силе нешто што припада античким културама и везују се за древне цивилизације, очигледно је да магијска свијест, у неким својим елементима, опстаје и у модерним временима и високо урбанизованим срединама.

Стари Грци су имали обичај да се, прије започињања битака, обрате пророчици Питији и да су њена пророчанства била поштована као готова истина. Та су се вјеровања у многим срединама задржала и до данас.

Познато је да су турски султани у освајачке походе водили пророке и видовњаке. Велики утицај на руски двор и политичку историју Русије имао је Распућин за којег се вјеровало да посједује магијске способности. Постоје докази да је и Хитлер био поборник магијских обреда.

Пут до услуге пророка, гатара и врачара данас је доста  поједностављен. Данашњи магови се са потенцијалним клијентима не повезују уз помоћ тајанствених посредника, него преко најсавременијих средстава масовне комуникације, почев од телевизије и штампе, до мобилног телефона и Интернета.

Психолози кажу да у суштини магијске свијести лежи чињеница да човјек не може да поднесе изазове пред којима се налази, почев од болести, патњи и смрти, до разних амбиција и жеља, због чега се и препушта магијским вјештинама.

И поред научног објашњења свијета који нас окружује, савремени човјек и данас често посеже за “лијеком” који се нуди из кристалне кугле, олова, тарот карата и других магијских реквизита.

Психијатар Саша Aрнаут из Бања Луке каже да се то дешава због тога што савремена медицина, без обзира на позитивне научне резултате, има и недостатака који остављају довољно празног простора за ангажовање традиционалне медицине.

- Научна медицина је заштићена и фаворизована и не обазире се пуно на традиционалну, изузев ако не дође до ривалитета међу њима. У таквим случајевима она је најчешће негира и ниподаштава - каже Aрнаут.

У истраживању које је провео 2005. године 70 одсто пацијената који су му се обратили већ је било код гатаре. Од тога су 32 одсто били мушкарци, а 68 одсто жене. Чак 70 одсто је ишло на салијевање страве, 20 одсто код биоенергетичара, пет одсто код вјерских службеника, три одсто код видовњака... У 39 одсто случајева у питању су биле психозе, 35 одсто депресије, 18 одсто неурозе, а у осам одсто случајева радило се зависницима од алкохола и наркотика.

- Није ми помогло ништа. Буде боље мјесец дана, а онда поново исто. Од тога ми је све и почело, најчешћи су одговори оних који су посјетили врачаре.

Aрнаут каже да није све црно и да има и позитивних искустава. Савремена медицина, каже он, занемарује оне специфичне облике лијечења. То су повећање самопоуздања, наде, вјере, расположења и морала са једне, односно смањење напетости и депресије с друге стране.

- Aлтернативне методе лијечења су ефикасне посебно у акутним случајевима (стресови), али се треба чувати шарлатана. Залажем се за интеграцију савремене и традиционалне медицине - каже Aрнаут.

Социолог Иван Шијаковић из Бање Луке каже да се иза магије крије чиста превара, обмањивање и малтретирање људи, иако је, напомиње, за појединце то амортизација њиховог психичког стања.

Шијаковић каже да постоји неколико разлога због којих се појачало интересовање за магију. Један од њих је враћање религији, а други нека врста помодарства.

- Православље има много елемента паганског и традиционалног. Враћањем религији људи су се вратили и магији. Ријетко ћете срести млађу особу која око руке не носи освештану амајлију или наруквицу. Aко то нема онда мало стрчи, није у моди - каже Шијаковић.

Људи су, додаје он, одувијек жељели да сазнају нешто што би евентуално могло да им се деси. Зато се и обраћају пророцима и видовњацима.

- Времена су тешка и људи желе да добију неко охрабрење иако знају да од тога неће имати неке посебне користи. Aли потребна им је нека врста сатисфакције, неко олакшање. Много људи се налази у доста тешкој психичкој, материјалној или социјалној ситуацији тако да им магија дође као нека врста утјехе с обзиром на то да желе да сазнају зашто су у таквој ситуацији - каже Шијаковић.

Магијска свијест није у опадању што најсликовитије потврђују и огласи који обећавају разна астролошка, нумеролошка или нека друга магијска тумачења, почев од прорицања судбине, гатања, скидања чини...

Шијаковић каже да се млади обраћају врачарама, гатарама, маговима, највише из радозналости из хира, жеље за неким другим – мистичним искуством, и да не вјерују да су за њихове проблеме криве чини, које је на њих бацила конкуренција, родбина, окружење...

Магијску свијест треба одвојити од религијске, јер се ради о двије потпуно различите ствари. Иако је и религија повјерење у трансценденталне силе, она је вјера у једног бога, који је, по дефиницији, симбол добра, док је магија вјеровање у безличне стихијне силе, које се, наводно, одређеним магијским радњама, могу прилагодити и употријебити за неке личне потребе.

Поред комуниколога, који их обучавају како да се понашају многи политичари у свијету имају нумерологе, астрологе..., који им помажу да боље схвате свијет у којем живе. Магови су, дакле, актуелни и тамо гдје обичан човјек никада не би помислио да су присутни и да пружају услуге.

Има и таквих случајева да се за пословни неуспјех тражи разлог у вишим силама и у помоћ призивају магијски стручњаци. У једном београдском часопису, недавно се, рецимо, појавио и текст у коме послован човјек тражи помоћ због тога што му је посао пропао. A имао је три продавнице, салон љепоте и два кафића. За пророчицу којој се обратио, он је био жртва црне магије, “као и многи други пословни људи, који су на мети конкуренције и љубоморних пријатеља”

Омађијани, на почетку својих проблема, мисли да је ријеч о лошем периоду, и не сумња да је, под утицајем негативне енергије, али када се његово богатство почне топити и када дође до тога да оно нестане, сјете се, како пише, да потраже помоћ стручњака.

 

Црна и бијела магија

 Видовити Дали магију на свом блогу дефинише као умјетност владања одређеним видом енергије коју има свако живо биће.

- Сви ми носимо исту количину енергије, само је питање на који начин је користимо. Црна магија мијења судбину човјека, док бијела то не чини и то је основна разлика између ова два облика магије. Црна магија је та која судбину човјека мијења, али нажалост ту судбину чини лошијом. И црна магија представља најпогубнији начин управљања том судбином и туђим животима. Оне особе које су под дејством црне магије су изложене психичком, духовном и свим другим врстама пропадања.
Најбољи начин да се човјек поврати у нормалан живот је скидање црне магије и ношење заштите у виду амајлије против црне магије.  Много је случајева у мојој пракси, када сам људима помогао баш скидањем црне магије, да наставе да нормално живе и раде - поручује видовити Дали.

Врачање кажњиво

Ко објављује огласе, пропагира или на други начин позива или подстиче грађане да се подвргну врачању или прорицању судбине, казниће се новчаном казном од 500 до 1.500 марака, стоји у Закону о јавном реду и миру Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана