Студија колеџа у Лондону показала: Мјере затварања спријечиле милионе смрти од Ковид-19

Срна
Студија колеџа у Лондону показала: Мјере затварања спријечиле милионе смрти од Ковид-19

ВАШИНГТОН - Мјере затварања широм света спречиле су милионе смрти од новог корона вируса, показује нова студија Империјалног колеџа у Лондону.

Према том истраживању, рестриктивне мере и затварање пословних зграда, продавница и школа можда су спасили око три милиона живота у 11 земаља - Аустрији, Белгији, Британији, Данској, Француској, Немачкој, Италији, Норвешкој, Шпанији, Шведској и Швајцарској.

Друга студија, која је спроведена у Сједињеним Државама, закључила је да су мере карантина у Кини, Француској, Ирану, Италији, Јужној Кореји и САД спрециле још 530 милиона слуцајева Ковида-19.

Медутим, Светска здравствена организација упозорила је у понедељак да, док се ситуација поправља у Европи, погоршава се у другим деловима света.

"Више од 100.000 нових случајева је пријављено у протеклих девет или десет дана. Јуче је пријављено више од 136.000 случајева, далеко највисе у једном дану до сад", саопштио је шеф СЗО, Тедрос Аданом Гебрејесус.

Тедрос је навео да је 75 одсто нових случајева регистровано у десет земаља, претежно у Латинској Америци и Јужној Азији.

Међутим, на Новом Зеланду, премијерка Џасинда Ардерн саопштила је у понедељак да је уверена да је земља зауставила ширење Ковида-19 након што ниједан нови случај није пријављен у протеклих 17 дана.

Њен кабинет је укинуо све рестрикције које се односе на јавне скупове, укључујући спортска такмичења и венчања. 

Иако становници Новог Зеланда славе победу над вирусом, границе земље остају затворене, а свако ко дође из иностранства мора да проведе време у карантину.

"Скоро смо сигурни да ћемо поново видети случајеве... али то није знак да смо ми оманули. То је реалност вируса. Ако и када се то догоди, морамо да будемо спремни", навела је Ардерн.

Нешто више од 1.500 људи заражено је вирусом на Новом Зеланду, а 22 особе су преминуле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана