Стравичне судбине књижевних јунака

nezavisne.com
Стравичне судбине књижевних јунака

Славна писана дјела препуна су напетих момената и обрта, а књижевници те неочекиване промјене неријетко креирају тако што одузимају живот неком од кључних ликова, због којих читаоци остају запрепаштени.

Ово је подсјећање на само неке од најдраматичнијих смрти које се појављају страницама познатих књига.

У роману "Ана Карењина" Лава Николајевича Толстоја одједном све креће низбрдо и као да се све уротило против трагичне хероине. Оставља је млађахни љубавник, изопштена је из друштвеног живота, а супруг јој забрањује приступ сину. Без излаза и наде, Ана почини самоубиство бацајући се под воз.

У књизи "Тит Андроник" Вилијама Шекспира, након што су њена браћа убијена у бици, Лавинија доживљава још стравичнију судбину од смрти. Силована је и одсјечени су јој језик и руке, како не би могла одати своје мучитеље. Освета стиже када Тит Андроник испече силоватеље, направи од њихових дијелова питу и послужи их њиховој мајци. Прије стравичне "гозбе" скрати Лавинији муке ломећи јој врат.

"Howards End " Е.М. Форстера доноси причу у којој јадни стари Леонард никада није имао среће. Све је започело украденим кишобраном, а завршило у спирали дебакла из које се није могао извући. Његова афера са слободоумном Хелен Шлегел, док је био у браку, резултовала је трудноћом. У настојању да ријеши ситуацију упушта се у обрачун, више у одбрану својих ставова, и у јеку борбе издаје га срце.

У роману "Лолита" Владимира Набокова Лолитина мајка ставља пред новог станара радикалан одабир - или ће је Хумберт Хумберт оженити или се мора одселити. Слијепа за његов недостатак интереса и страсти за њу, шокирана је његовом фасцинацијом дванестогодишњом Лолитом. Када први пут увиди истину, у безглавој јурњави и паници истрчи на цесту, гдје гине када је удари аутомобил.

Тринаестогодишња Сесилија покушава самоубиство тако што исијече вене, али не успијева

У "Орканским висовима" Емили Бронте самонаметнута изолација и изгладњивање спор су и мучан начин умирања, чак и ако је јунакиња завршила у делиријуму. Љубав боли, али да ли је прогањање обожаваног Хитклифа до његове смрти заиста најбољи начин за олакшавање патње?

Ратног ветерана Септимуса Ворена Смита, који пати од посттрауматског синдрома, прогоне халуцинације птица које пјевају на грчком у књизи "Госпођа Даловеј" Вирџинија Вулф. Фрустриран љекарима, који су га проглашавали потпуно здравим, Септимус одлучи окончати своје патње и скаче кроз прозор.

У "Повратаку у завичај" Томаса Хардија љепотица која сања о одласку из Егдон Хита и авантурама одлучи оставити супруга и постати љубавница бившег дечка Вилдева, који је жели одвести у Париз. Кад њихови супружници сазнају за те планове, спречавају их. У очају, Еустасија пада са бране, а до краја није јасно да ли је погибија чин самоубиства или само несрећан случај.

У "Џејн Ејр" Шарлоте Бронте Берту је супруг, господин Рочестер, закључао на таван јер је луда, а он се заљубљује у младу гувернанту Џејн, с којом се покушава оженити без обзира на то што већ има закониту супругу. Таман када ствари не могу постати горе, Берта запали цијелу вилу и скаче с крова у смрт мање болну од оне у ватри коју је изазвала.

У роману "Самоубиства дјевица" Џефрија Јуџинидиса тринаестогодишња Сесилија покушава самоубиство тако што исијече вене, али не успијева. Касније се убије скоком с прозора, завршавајући живот на шиљатој огради властите куће. Њене четири сестре такође почине самоубиство.

У роману "Хари Потер и полукрвни принц" Ј.К. Роулинг губитак Албуса Дамблдора, директора школе магије, шокирао је читаоце. "Еутанизовао" га је Северус Снејп, остављајући велику празнину у свијету чаробњака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана