Страствена ретро јесен у знаку црвене боје

Т. Милаковић, В. Кулага
Страствена ретро јесен у знаку црвене боје

Временске прилике још увијек дозвољавају ношење лаганих љетних хаљина, сандала, кратких панталона, али полако почињу припреме за јесен која са собом доноси нове боје и другачије стилове.

Стручњаци из врха свјетске моде наговјештавају "страствену јесен" у знаку црвене боје уз оживљавање модних комбинација из периода осамдесетих година прошлог вијека.

Црвена је најјача од свих боја, па тако има посебан статус и вишеструка значења. Сви модни креатори за предстојећу јесењу сезону припремили су бар по један комад одјеће у црвеној боји, од драматичних вечерњих црвених хаљина, преко неодољивих комбинација црвених ципела и капута.

Ретро је "in"

И модни креатор из Бање Луке Давор Сладаковић потврђује да трендови за јесењу сезону "нагињу" према ретро стилу. И у мушкој и женској линији, додаје, биће заступљене све нијансе сиве, браон и непролазна црна боја, које ће се ефектно употпунити са црвеном.

Стил који ће бити "in" ове сезоне подсјећа на нека прошла времена, а има примјесе и "милитаристичког духа".

- Одјећа за предстојећу јесен умногоме ће подсјећати на униформе, пилотски и стил за коњичке спортове - каже Сладаковић.

Мушкарац ове јесени, наглашава, доживљава ренесансу, јер се његов стил драстично мијења.

- Опет почињу да се носе уски кројеви, струкирана одјећа и оно што још није заживјело на нашим подручјима, односно све веће и веће торбе за мушкарце - каже Сладаковић.

Такође, у мушкој колекцији све су више присутни асесоари, као што су рукавице, капе, мараме, шалови и сви комади одјеће којима може да се истакне врат.

У надолазећем периоду Сладојевић не савјетује преферирање одјеће са крзном.

Битан је детаљ

С обзиром на то да је јесења одјећа све затворенија, модни креатори кажу да је тешко уклопити прави детаљ и акцентовати један дио одјевне комбинације.

- Сваку колекцију прожима одређени акценат, који се у свијету моде зове "црвени конац", а ове јесени дефинитивно све што желе, даме могу да нагласе одјевним предметом црвене боје, која је увијек луксузна, привлачна и у контрасту са бојама, које доминирају на тржишту свјетских материјала ове јесени - истиче Сладаковић и додаје да је за жене увијек добар детаљ афектан брош.

Модни креатор Драгомир Поповић каже да су модни детаљи које припадници јачег пола треба да имају у својој одјевној колекцији ове јесени свакако шал и шешир.

- Уз поменути стил облачења добро ће пристајати и беретке, које не треба да буду претјерано упадљивих боја - каже Поповић и истиче да су неизбјежан модни детаљ за жене такође шалови или мараме.

- Шешири, који су љетос били неопходни, на јесен ће опет бити "ин" и даме могу и даље да их носе - нагласио је Поповић.

Повратак осамдесетих

Поповић каже да се у јесен, која је на прагу, дефинитивно враћају мода и стил осамдесетих, прилагођени данашњем времену.

- У моди ће бити уске панталоне са високим струком, а све даме које су негдје на дну ормара "завукле" нараменице, могу слободно да их изваде и припреме за предстојећу сезону. Осамдесетих година су високе нараменице биле неизбјежан дио сакоа, јакне и капута, а сада их је потребно мало смањити и поново ће бити пун модни погодак - прича Поповић.

Када је ријеч о бојама, каже Поповић, у тренду ће бити класичне јесење боје, као што је сива, црна, а поједини свјетски дизајнери предлажу и шарене дезене, који већ можемо да видимо на модним пистама у Паризу, Лондону и Њујорку.

- Ове, као и предстојеће сезоне, у моди ће бити принт на одјећи, као што је на примјер лик Мерилин Монро и других познатих личности - каже Поповић.

Уске панталоне неће бити у моди само код љепшег пола, јер модни креатори савјетују и мушкарцима да ове јесени сузе ногавице.

- Мушкарци никада неће промашити ако обуку џинс, који, по мом мишљењу, свима добро стоји када је ријеч о дневним и опуштеним варијантама. Када су у питању свечаније прилике, савјетују се панталоне лаганијих материјала и редизајнирани капути, који више подсјећају на јакне него на класични капут - савјетује Поповић.

Када је у питању обућа која ће бити у моди ове јесени, дамама је за вечерње изласке и проводе неопходна обућа са високим потпетицама, а мушкарцима комбинација патике - ципеле.

Старке су увијек у моди, а мушкарци могу да изаберу између редизајнираних или оригиналних црно-бијелих.

- Оне су практичан модни комад који може да се уклопи у све одјевне комбинације. За хладније дане мушкарцима се савјетују глежњерице на пертлање, а женама чизме са високим потпетицама - рекао је Поповић.

Свјетски брендови

У већину бутика у Српској пристигле су колекције за ову јесен. Оно што ће се носити у свијету, истичу продавци, носиће се и на нашим улицама, тако да барем, када је ријеч о моди, нећемо заостајати за водећим свјетским модним брендовима.

Власници бутика у Српској истичу да ће се ове године, када је ријеч о предстојећој јесењој сезони, носити лаганији материјали инспирисани модним детаљима и стиловима из осамдесетих година прошлог вијека.

Када је ријеч о бојама, осим црвене, која је потпуни "in" ове сезоне, на нашим улицама носиће се модели црне, сиве и љубичасте боје.

Наравно, вријеме хаљина не пролази са доласком јесени него ће се и ове године комбиновати са пуловерима у нешто хладнијим данима, уз препоручљиве модне детаље који ће сваку даму учинити препознатљивим у дневним шетњама и приликом вечерњих излазака.

Aктуелна "Miss Sixty" колекција за сезону 2009/2010. велича повратак поп културе осамдесетих година, слави женску сензуалност и пропагира стил слободне и модерне дјевојке.

Кроз моделе из ове колекције дјевојка заувијек остаје дјевојка упркос годинама и постаје "глам-рок принцеза" - лијепа и шармантна, дрска и индиферентна, али увијек довољно гламурозна женствена са снажним ставом и особеношћу.

Међу моделима који ће се носити у наредном периоду, а који су креације водећих свјетских познавалаца моде, доминирају широке нараменице, пуф рукави уз наглашени струк, а окосница бројних колекција је револуционарни "вјечни" трапер.

A шта рећи за тренд? Опуштено, као и сваке јесени, са малом дискретном дозом озбиљности, са једне стране или за одважније рок метал фазон са нешто израженијим детаљима, јачим и тамнијим бојама.

Оно што је сигурно, нећете погријешити ни ако завирите у старе кофере са одјећом из времена које се поново враћа у моду и уз мало маште и креативности "оживите" пронађене ствари и уживате у старим моделима у новим временима.

Каиш - неизоставан детаљ

Иако је на попису обавезних модних детаља, каиш ће тек ове јесени доживјети потпуну афирмацију. Обожаван због своје прилагодљивости свакој комбинацији, каиш је "бесмртни" модни детаљ, носи се у свакој прилици, увијек и свуда.

Велики и широки каишеви ове јесени пронашли су своје мјесто у колекцијама дизајнера који диктирају свјетске трендове.

Креатори савјетују да се каиш ове сезоне комбинује уз мајице, хаљине, капуте, кошуље, али златно правило да се не претјерује са бројем модних додатака и даље траје. Из тог разлога уз каиш је "допуштено" носити добру, упадљиву торбу, шешир, сунчане наочаре.... али никако све то заједно! Осим ако нисте модни кловн који пуца од самопоуздања.

 Шминка и фризура

Јесен и зима дозвољавају мало више слободе што се шминке тиче. Ове јесени у тренду су велике, дуге трепавице и "задимљени" изглед очију који се постиже сјенкама у загаситим тоновима. Поново се враћа и туш за очи, а у тренду је да се очи обрубе само дијелом, на капцима. Ове јесени ће се тражити руменила тамнијих нијанси, а ружеви ће бити црвени и тамнији.

За јесен фризери дамама предлажу пастелне боје и праменове који неће много одударати од подлоге. Како јача улога жене у друштву и она преузима обавезе које су некада имали искључиво мушкарци, тако у моду све више улази кратка коса.

Код припадника јачег пола у тренду ће бити асиметричне фризуре, са извученим шишкама и за оне који желе, у моди је и нијансирање косе.

За храбре жене

Кожа је увијек у тренду, али ове јесенско-зимске сезоне више него икад. Прилагодљива сваком стилу, функционална, практична, привлачна кожна јакна је један од најпопуларнијих комада одјеће. Схватили су то и водећи свјетски дизајнери који су је ове јесени поново популаризовали.

Ове сезоне у понуди су кратке тамне кожне јакне у ретро духу. Колико кожна јакна може да буде женствена, показују модели Доне Каран која је за јесен вјешто комбиновала кожну јакну са масивном торбом исте боје.

Са друге стране, Родарте је за јесен представио авангардну комбинацију с кожном јакном у главној улози, коју ипак могу да носе жене којима не недостаје храбрости и самопоуздања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана