Страначки састанци на Твитеру

Дојче веле
Страначки састанци на Твитеру

Пиратска странка била је, без сумње, највећа сензација на недавним изборима за Градску скупштину Берлина, освојивши 15 одборничких мјеста, због чега су дошли на насловнице европских медија.

Вјероватно кључна карактеристика која разликује Пиратску странку од остале политичке конкуренције је везаност за онлајн комуникацију.

Млада чланица Лаура Софи Дорнхајм заинтересовала се за странку тако што је једне ноћи у два часа ујутро хтјела нешто да сазна о оптужбама да пирати немају довољно жена у странци. Сва проблематика, као и реплике људи из странке, била је детаљно елаборирана на њиховој вики-страници, дакле доступна сваком претраживачу интернета.

Звучи помало наивно идеалистички, али, како Лаура, тако се и многи чланови странке заклињу у то да странка нема никакву хијерархију, да је свачији глас једнако вриједан, да се сва мишљења износе јавно и транспарентно.

У странци се сви обилато користе "Твитером". Већина чланова међусобно се познаје прије свега преко надимака које имају на тој друштвеној мрежи, а тек потом, евентуално, упознају се у стварном животу.

Због природе онлајн комуникације сви чланови могу да учествују у расправи, указују на проблеме, покрећу иницијативе и дају мишљење о приједлозима закона које страначки одборници желе да ставе на дневни ред Градске скупштине.

Већина дневних активности одвија се кроз такозвани систем група (crews) и кружока (squads).

Групе су неформални састанци на које може доћи апсолутно свако, био члан странке или не. За чланство у странци особа чак не мора да посједује ни њемачко држављанство. Заправо се ради о вечерњим сусретима у неком од берлинских барова, уз лаптопе.

Са друге стране, кружоци су озбиљнији састанци стручњака из појединих подручја (економије, права...), на којима се детаљно претресају теме које ће данас-сутра бити стављене на гласање пред одборнике градског парламента.

Привлачност пирата, поготово за млађу популацију, лежи и у чињеници што их политичка конкуренција константно гура на руб скандала, а заправо показујући тиме да не разумије менталитет нове генерације. Тако их већ више од годину прате гласине да промовишу дјечију порнографију, а заправо све што желе јесте укидање цензуре на интернету.

- Aпсолутно никоме на пада на памет да подржава тако нешто, али у име наводног спречавања онлајн-педофилије, законодавац је хтио да уведе контролу и блокаду многих других веб страница, што сматрамо тоталним ударом на слободу информисања - каже Катарина Нимајер, још једна млада чланица странке.

Пирати захтијевају и дораду закона о заштити интелектуалног власништва који ће више штитити право на приватност размјене података.

Неприхватљиво им је да полиција неком тинејџеру покуца на врата само зато што је скинуо неки филм или пјесму и казни родитеље са неколико хиљада евра.

Промоција уз пиво

Уз помоћ "Твитера", гитаре и неколико боца пива може успјешно да се организује мала промоција. Двојица одборника странке недавно су сјели у берлинску жељезницу, разговарали са свим заинтересованим путницима о свом програму и идејама, истовремено одговарали на питања која су стизала путем "Твитера" и све зачинили свирком. Провозали су се тако неколико кругова око Берлина.

ПРИРЕДИО: Миленко Кинд

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана