Стихови достојанства и храбрости

Снежана Тасић
Стихови достојанства и храбрости

Козара је симбол величине, достојанства, храбрости, победе. Срећан сам што сам на Козари примио ову величанствену награду за моју поезију. У том "Књижевном вијенцу Козаре" видим сва она велика имена наше књижевности Скендера Куленовића, Младена Ољачу, Бранка Ћопића који су до сада добили награде Козаре за животно дело.

Ријечи су ово угледног књижевника Драгана Колунџције, коме је награда "Књижевни вијенац Козаре" уручена у петак увече у Позоришту Приједор, а статуа "Љубијски рудар" у суботу, када је одржан поетски час на Козари.

- Ову статуу рудара ћу, заједно са повељом "Књижевни вијенац Козаре" држати на столу поред дипломе "Вук Караџић", а остатак живота ћу посветити успомени на рударе, на раднике, на човека - каже Колунџија.

Захваљујући на признању овогодишњих Књижевних сусрета, Колунџија је истакао да је Козара најскупља и најдрагоцјенија ријеч у његовом животу.

На 39. књижевним сусретима на Козари стихове су, поред Колунџије, говорили и пјесници Добрица Ерић, Љубивоје Ршумовић, Зоран Костић, Ранко Павловић, Тања Ступар-Трифуновић, Јованка Стојчиновић-Николић, Владимир Јагличић и Милица Бакрач. У умјетничком дијелу програма учествовали су музичар Бора Дугић, као и глумице Вјера Мујовић и Раденка Шева.

Ова тродневна манифестација отворена је у петак у Позоришту Приједор извођењем поеме Скендера Куленовића "Стојанка мајка Кнежопољка" у интерпретацији студената глуме на Универзитету "Слобомир П" из Бијељине у класи београдске глумице Љиљане Благојевић.

Манифестацију је отворио начелник општине Приједор Марко Павић који је нагласио да су Књижевни сусрети на Козари постали бренд Козаре, Поткозарја и Приједора.

Он је уручујући повељу "Књижевни вијенац Козаре" Драгану Колунџији истакао да вјерује да је награда отишла у праве руке јер је ријеч о пјеснику који је читав свој књижевни вијек посветио Козари.
На свечаности је била и Вера Црвенчанин-Куленовић која је изразила задовољство што је и ове године успјела да буде дио сјећања на Скендера Куленовића и његову чувену поему.

- Навршило се 66 година од првог штампања чувене поеме и то је уједно моја годишњица јер сам тад добила задатак да је читам и од тада је она део мене. Понекад ми се чини да сам прво заволела поему па онда песника - рекла је Вера Црвенчанин-Куленовић.

Домаћин и организатор манифестације Књижевни сусрети на Козари је општина Приједор, а саорганизатори општине Лакташи, Србац, Градишка, Костајница, Нови Град, Козарска Дубица и град Бањалука.

Књижевни сусрети на Козари завршени су јуче наступом пјесника завичајног круга у приједорској Галерији ’96. Стихове су говорили пјесници из поткозарских општина Aлександра Чворовић, Миленко Јевђевић, Перо Солар, Боро Капетановић, Здравко Згоњанин, Сузана Ступар и Жељко Галоња.

Изложба слика

Изложба слика насталих на 7. ликовној колонији "Сретен Стојановић", која је одржана почетком августа, отворена је у Музеју Козаре. Ријеч је о 23 рада седам академских сликара из Измира, Панчева, Кикинде, Новог Места, Ниша који су општине са којима Приједор има потписане повеље о братимљењу и сарадњи. Изложба је отворена као пратећи програм 39. књижевних сусрета на Козари, тако да су по традицији на свечаности отварања изложбе пјесници Добрица Ерић и Љубивоје Ршумовић говорили своје стихове. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана