Станислав Чађо: Тужба за клевете о наоружавању РС

Горан Маунага
Станислав Чађо: Тужба за клевете о наоружавању РС

Министар унутрашњих послова РС Станислав Чађо у интервјуу за "Глас Српске" каже да ће, послије демантија који је МУП јавно упутио на тврдње изнесене преко федералних медија да се РС наоружава, већ поднесеној тужби против оних који подривају РС придружити и клевете и лажи о наоружавању Српске.

- Дубоко сам убијеђен да је могуће истину о РС заштитити  правовременом реакцијом свих оних чији посао и јесте да воде рачуна о овим питањима, наравно, укључујући ту и правосудни систем. Лично ћу клевете и лажна подметања о наоружавању РС придружити већ поднесеној тужби против лица попут Слободана Васковића која то већ дуже вријеме чине. Они који лажима подривају систем РС морају да буду процесуирани - каже Чађо.

* ГЛAС: Како коментаришете тврдње пласиране преко федералних медија да се Српска наоружава?

ЧAЂО: То су потпуне бесмислице. Aли кад погледате начин на које се оне пласирају и сврху која се тиме жели постићи, компромитацију институција РС, онда морате реаговати. МУП РС је и реаговао. То смо јавно демантовали, али смо и са садржајем тих подметања информисали све релевантне субјекте у БиХ, очекујући и њихову реакцију. У одговорима које смо од неких добили наведено је да се ради о бесмислици. Значи, они су то провјерили, јер за то имају мандат и утврдили да је лаж. У супротном, вјероватно би извели акцију у складу са мандатом.

* ГЛAС: Мислите на међународне војне снаге?

ЧAЂО: Да. 

* ГЛAС: Послије тако тешких оптужби сматрате ли да је то било довољно?

ЧAЂО: Мислим да није. Поштено би било да они то јавно демантују или потврде. То питање може да произведе озбиљне посљедице уколико јавност не добије задовољавајући одговор у смислу да ли грађани због изношења ових оптужби треба да буду узнемирени или не. Ми ћемо размотрити и неке друге могућности с циљем заштите од ових подметања.

* ГЛAС: Је ли могуће заштитити институције РС у оваквим ситуацијама?

ЧAЂО: Дубоко сам убијеђен да је то могуће правовременом реакцијом свих оних чији посао и јесте да воде рачуна о овим питањима. Наравно, укључујући ту и правосудни систем, који мора да узме у обзир могућу штету и посљедице које на овај начин могу да буду произведене и да, у складу с тим, утврђује и приоритете. То говорим у односу на тужбе које су већ поднесене. Лично ћу клевете и лажна подметања о наоружавању РС придружити већ поднесеној тужби. Они који лажима подривају систем РС и уносе страх морају да буду процесуирани.

* ГЛAС: На кога конкретно мислите?

ЧAЂО: На аутора тих лажних извјештаја Слободана Васковића.     

* ГЛAС: Јесте ли провјерили у медијима изнесену тврдњу замјеника високог представника у БиХ Рафија Грегоријана да су сарадници премијера РС Милорада Додика безбједњаци хашког оптуженика Ратка Младића и припадници 410. обавјештајног центра?

ЧAЂО: Уколико господин Грегоријан располаже информацијама које аргументују његову тврдњу, и он је, као и сви други, дужан да их поднесе надлежним институцијама, безбједносним агенцијама или тужилаштвима. Сигуран сам да ће те институције професионално и одговорно третирати те информације. Aко своја сазнања нисте спремни да доставите надлежним институцијама, онда ваша намјера није да се утврде чињенице, већ да њима манипулишете у медијима без иједног доказа.

Да ли припадност 410. обавјештајном центру аутоматски подразумијева кривичну или неку другу одговорност? Да ли то аутоматски подразумијева припадност мрежи подршке Ратку Младићу? Да ли је замјеник високог представника то хтио да каже? То су тешке квалификације које се доказују једино у правосудним институцијама.

* ГЛAС: Многи који су данас наводне демократе били су, према ставовима које су износили свих протеклих година, у служби одбране антихашког лобија. Да ли полиција РС води истраге и третира мрежу јатака као што то ради Србија?

ЧAЂО: Радимо све оно што подразумијева примјену и испуњавање обавеза из Закона о сарадњи са Хашким трибуналом. Већ дуже вријеме оцјена ове активности институција РС, дакле не само МУП-а РС и полиције, већ и других, јесте позитивна. Таква оцјена може проистећи само као резултат свеобухватне анализе ангажмана на том пољу. То подразумијева и ангажман на питањима која сте ви апострофирали.

* ГЛAС: Опасност од радикалних исламиста, селефија, вехабија и муџахедина присутна је свуда у свјету. Колико припадника тих групација има у РС, а колико у Федерацији БиХ?

ЧAЂО: Има и у ФБиХ, али и у РС. Aли то је мање битно у односу на то да су они реална пријетња, озбиљна опасност, а њихово дјеловање може произвести озбиљне посљедице. БиХ је земља са тешким насљеђем и сложеним односима. Све претходно речено су чињенице које саме нуде закључак: не потцјењујемо опасност од тероризма. Крајње су неодговорни они који то негирају или минимизирају. Екстремисти у РС нису на "домаћем терену", а да ли неко минимизирањем те опасности хоће да поручи да су они овдје добродошли?

* ГЛAС: Колика је могућност ширења терористичких напада на РС и БиХ, односно је ли недавни напад у ФИС-у у Витезу само почетак?

ЧAЂО: Таква могућност увијек и на сваком мјесту на земљи постоји. Показали су то догађаји још од 11. септембра у СAД, касније у Лондону, Индонезији, или ови посљедњи у Индији. МУП РС веома озбиљно третира ово питање и капацитетима којима располаже настоји да учини све што је могуће да заштитимо грађане РС. Забрињава то што све безбједносне агенције у БиХ, изгледа, то не разумију на исти начин. С циљем заштите грађана РС ми смо потпуно спремни за сарадњу и то остварујемо са свима онима који то хоће, не само унутар земље, већ и у регији и шире. ФИС је озбиљна опомена и упозорење. Јавност мора знати шта је тачно у том случају у питању. У противном, наставићемо да креирамо сопствене заблуде, а коначно отрежњење може бити веома болно.

* ГЛAС: Је ли сарадња полиције РС са оном у региону побољшана послије убиства власника листа "Национала" Иве Пуканића и бијега његовог убице Жељка Миловановића у РС?

ЧAЂО: Овај тежак злочин је у региону донио и неку врсту отрежњења, разумијевања да се злочини, организовани криминал, не дешавају само другима, него да је то нешто што се може десити било коме у било које вријеме. Прецизније, организоване криминалне групе у регији добро сарађују и не осјећају се претјерано угроженим. Имају одређене претпоставке које им погодују: од језичких, комуникацијских, интересних, па до сазнања да безбједносне структуре нису довољно сарађивале. Нема "наших" и "њихових" криминалаца, сви су исти и спремни на све. Када то схватимо, тада ћемо се без предрасуда супротставити криминалу на једини могући начин: заједничким, професионалним ангажманом свих безбједносних структура. У том контексту цијеним да је остварен помак у сарадњи. Полиција РС већ дуже вријеме предњачи у иницијативи да се успоставља повјерење и сарадња између безбједносних структура и у земљи и у регији, и то нам је донијело и доноси позитивне ефекте.

* ГЛAС: До каквих сте сазнања дошли у вези са писмом које је, наводно, Миловановић упутио медијима?

ЧAЂО: Полиција РС интензивно ради на овом предмету, уз пуну сарадњу са другим безбједносним агенцијама у земљи и региону. Када је овај случај у питању, били смо свједоци читавог низа покушаја да се неистинама и спекулацијама компромитује полиција РС. Изненађујуће је када то долази и од оних који би требало да буду дио заједничког напора да се овај случај ријеши. Једини прави договор на сва питања која се постављају је лоцирање и хапшење овог лица.

* ГЛAС: Докле је стигла истрага у вези са убиством Милана Вукелића, али и Љубише Савића Маузера?

ЧAЂО: То питање морате поставити надлежним тужилаштвима.

* ГЛAС: Каква је сарадња са полицијом ФБиХ?

ЧAЂО: Са полицијом Федерације БиХ имамо сада већ добру сарадњу. То је резултат читавог низа разлога, од све професионалнијег односа припадника полиције према свом послу, до општег сазнања да задовољавајући степен безбједности није остварив без међусобног повјерења и пуне сарадње. Неке безбједносне структуре у БиХ се не понашају тако.

* ГЛAС: Чини се да ће мафијаши у БиХ и даље имати бољу сарадњу него полиције, након што Вас и федералног министра полиције, Тарик Садовић, министар безбједности БиХ, није позвао на састанак регионалних министара безбједности и унутрашњих послова у Сарајеву?

* ЧAЂО: И тај догађај говори о савјести неких људи, у овом случају министра безбједности БиХ Тарика Садовића. Такви су спремни да политичке или неке друге циљеве ставе испред онога што им је основни задатак, а то је да живот грађанима чине безбједним. То не разумијем и не прихватам. На срећу, то није матрица понашања свих који раде у безбједносним агенцијама. Већина је, ипак, спремна да има професионалан и одговоран приступ послу, тако да та сарадња све више и све боље функционише. Увјерења сам да ће укупни амбијент у земљи бити све лошији за, како ви кажете, мафијаше.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана