Штампане куће из Србије освојиће Европу

Александар Стојановић
Штампане куће из Србије освојиће Европу

Обезбиједити кров над главом и приуштити породици и себи топао дом један је од приоритета сваког појединца. Међутим, то је великом броју људи недосањан сан. Они који дођу у прилику за тај важан корак у животу, врло често морају подићи кредит, а његова отплата траје деценију и дуже. Сама градња куће значи много материјала, мајстора, посла и врло често нервирања.

Када би вам неко рекао да је могуће да добијете топао дом за око 20.000 КМ и свега 15 сати, сигурно не бисте вјеровали. Ипак, младог иноватора Николу Ракића из Београда, рођеног у Швајцарској, то није спријечило и успио је да немогуће претвори у могуће. Он је, у сарадњи са особама које су вјеровале и дијелиле његов ентузијазам, у Чачку направио највећу ЦНЦ машину која ће штампати куће величине 50 квадратних метара за 15 сати, а први штампани домови могу се очекивати већ наредне године.

Ова прича прошле седмице изазвала је пажњу јавности, а многи ни послије тога нису повјеровали да је тако нешто могуће. Како је дошао на идеју, шта га је мотивисало и како функционише такав један пројекат, који ће бити први таквог вида у источној Европи, Никола је испричао за наш лист.

- Рођен сам у Швајцарској и тамо сам живео до 11. године, када смо се преселили у Србију на очев захтев. Од малих ногу сам се бавио неким “чуднијим” стварима, а роботика ме одувек занимала. Што се тиче конкретно овог пројекта, он је настао као резултат једног од мојих многобројних питања, а то је зашто градња куће траје вечно и зашто је толико отпада на градилиштима. Док сам био у Цириху, прочитао сам чланак да се у Кини граде објекти помоћу 3Д штампе и са пријатељем сам почео да размењујем искуства о томе - почиње причу за “Глас плус” Никола и додаје да се врло брзо са познаницима одлучио да крене у реализацију овог пројекта.

Већ годину и по интензивно ради на изради сопственог робота, односно ЦНЦ машине чије су димензије 10х10 метара и највећа је таквог типа на овим просторима, али и шире. Многима је и сама помисао да је могуће иштампати објекат од бетонске смјесе непојмљив, а Никола се потрудио да што више приближи концепт такве машине.

- Када добијемо неки пројекат за кућу или објекат са четири зида, као и за сваки други пројекат прави се идејно решење, урбанистички, грађевински пројекат, значи 3Д модел објекта праве наше архитекте и инжињери и онда се он као такав уноси у наш софтвер, који га формира у неопходан број слојева које треба да иштампа. Ми унапред знамо колико нам треба материјала, која је физика, статика и притисак који треба да издржи било који објекат да би се онда покренула машина, штампач са једне стране, мешалица са друге, која износи тај материјал у одређеној количини и секунди, колико штампа у зависности од густине материјала и арматуре. Након тога се слаже слој по слој,  штампа се унутрашњи и спољни зид - истиче Ракић.

Структура материјала која се користи је од бетона, а арматура није стандардног типа, него је ријеч о микроармирању, односно објекту жицасте структуре који се прави од пластике, челика, стакла или титанијума. За изградњу таквог објекта потребна су два човјека, а једино што треба да се уради на традиционални начин је темељ.

- На јако сложеном софтверу покрећу машину да она штампа објекат. Сам пројекат се комплетан обради од стране софтвера, машина препозна шта треба да се ради, где је канализација, струја, прозори, који зид је носећи, која количина материјала је потребна за тај зид, која за спољне зидове - истакао је Ракић.

Овој иновативној идеји подршку је пружио и град Чачак, са којим је Ракићева фирма “Натура еко” већ потписала меморандум о изградњи 50 до 150 објеката у наредној година за социјално угрожене породице, а предност ових кућа је ниска цијена и њихова сигурност.

- Што се тиче гаранције, знаћемо више када одштампамо прву кућу, а то је планирано у августу идуће године. Али на основу искустава компанија које се већ тиме баве, оне имају предност зато што имају издржљивост од 6.000 Паскалових јединица, то је отприлике два пута више него што је потребно за стандардну градњу. Што се тиче недостатака, из тих искустава, нисам упознат ни са једним. Цијена по квадратном метру је 195 евра, без струје и воде - рекао Ракић.

Писање медија изазвало је велику пажњу домаће, али и европске јавности и интересовање за градњу кућа је велико. Ракић каже да су при изради бизнис плана рачунали и на овај фактор, те да је план да се у наредне двије или три године њихова компанија прошири и на регион, али и Европу. У случају интересовања, компанија ће пословати и у Српској.

- Надамо се да ћемо доћи у братску Републику Српску и да ће наш пројекат заживети и ту. Наша идеја је да се ширимо где год има интересовања, дакле да у свакој држави имамо своју компанију, а не да се машина транспортује из Србије. На пример, ако неко из Немачке жели нашу кући, он нам једним кликом пошаље пројекат, а машина долази из Немачке, како би се скратило време транспорта и свега осталог. Дакле, циљ је да где год има интересовања, да ту отворимо своју фирму - истакао је Ракић.

Подршка

Подршку овом пројекту пружили су професори са Машинског факултета који раде на изради софтвера за пројектовање стамбених објеката, као и фирма “Микро контрол” која је задужена за саму аутоматизацију машине.

Никола своје иновативне бизнис идеје реализује у просторијама Научно-технолошког парка, гдје користи канцеларијски и халски простор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана