Шта вјештачка интелигенција каже о томе да ли је Тесла Србин или Хрват

ГС
Шта вјештачка интелигенција каже о томе да ли је Тесла Србин или Хрват

Вјештачка интелигенција открила је новинарима Б92 ко су најпопуларнији Срби у историји и листа прилично изненађује. Сам одабир није споран, али дефинитивно јесте његов редослијед.

На првом месту је најбољи тенисер свијета Новак Ђоковић, а тек након њега наведен је најутицајнији научник у историји Никола Тесла (што аутоматски даје и одговор на чувену дилему "да ли је Тесла Србин или Хрват").

"Никола Тесла је био етнички Србин рођен у Аустријској империји, на територији која је данашња Хрватска. У вријеме његовог рођења 1856. регион је дио Аустријског царства и касније Аустроугарске. Док је Теслина националности српска, његово родно мјесто је у модерном времену у Хрватској, у којој је провео већи дио свог дјетињства и раних одраслих година. Ипак, Теслина српска баштина и националности су широко признате и често се о њему говори као о српско-америчком проналазачу и научнику", пресудила је вјештачка интелигенција.

Чињеница да је Новак први на листи многима може да дјелује необично с обзиром на то колики је допринос Николе Тесле за развој цјелокупног друштва.

Такође, интересантно је да је на трећем мјесту режисер Емир Кустурица, а тек потом на ред долази Михајло Пупин, те се чини да су у свијету много интересантније актуелне личности од научника који су унаприједили читаво човјечанство.

Листа се наставља у истом маниру, па тако испада да је бивша тенисерка Ана Ивановић популарнија од Милутина Миланковића, након кога на ред долази Вук Стефановић Караџић.

Иза човјека који је заслужан за реформу српског језика, налази се бивши предсједник Србије Слободан Милошевић.

Нобеловац Иво Андрић ког је, парадоксално, вјештачка интелигенција идентификовала као Хрвата, заузео је мјесто иза Слободана Милошевића, а одабир вјештачке интелигенције на тему најпознатијих Срба на свијету, заокружила је умјетница заслужна за најпознатије перформансе на свијету, Марина Абрамович.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана