Шта се све налази у виршли?

Daily Mail
Шта се све налази у виршли?

Уколико сте се икад питали шта тачно једете кад наручите хот-дог, одговор је прилично једноставан. Укратко, ради се свињским остацима помjешаним с комбинацијом пилећих или ћурећих изнутрица које се потом истискују кроз металне решетке и поливају водом, преноси Daily Mail.

У ту смjесу затим се додају укуси и боје, а након тога мjешавина се пакује у пластичне цијевчице, кува, хлади и ставља у продају. За многе, ради се о прилично гадљивом процесу производње једне од, због ниске цијене, најпродаванијих намирница данашњице.

Поријеклом из Франкфурта, виршлаје до данас доживјела многе мутације, а америчком тржишту први је пут представљена средином 19. вијека. Многи љекари не саветују конзумацију хреновки због њених многих опасности по здравље, као што је рак цријева.

Месо

Традиционалне виршле праве се од свињских остатака, шунке и месноће која се приликом клања одстрањује као вишак. У ту се смјесу додаје пилетина или ћуретина, арома и боје. Већина хреновки намјењених за продају, прави се управо на овај начин, док се тек мали постотак обрађује много квалитетније и здравије.

Вода

Вода коју садржи виршла додаје се како би се створила права тврдоћа, односно, како би се спријечило њихово пријевремено распадање. Она је помјешана с мјешавином меса која се након спајања с водом, истискује као компактна цјелина и кува.

Скроб

Све виршле, од оних најјефтинијих па до луксузнијих, препуне су скроба. Обично је то кромпироув или пшенични скроб који се мијеша са сољу како би виршле добиле бољи волумен и већ препознатљиви укус.

Со

Виршле садрже 2 посто соли, што значи да су у класи "високосланих" производа. Такође, то значи да ће вам се њиховом конзумацијом повећати ризик од високог крвног притиска, инфаркта и срчаних болести.

Е250 – натријум нитрат

Унос процесуираног меса повећава ризик од рака цријева, а највећи кривац за то управо је натријум нитрат. Он се додаје у виршле како се не би поквариле. Конзумацијом само једне и по виршле дневно, ризик од рака цријева повећава се за чак 20 посто.

Е451 - Калијум и калцијум трифосфати

Они помажу у одржавању чврсте текстуре и спријечавају кисељење. Е451 такође се користи у детерџентима као омекшивач воде, а додаје се и у антифриз. Ипак, његова конзумација, наводно, нема никаквих нуспојава.

Е452 - Полифосфати

Још један уобичајени додатак храни. Е452 је заправо стабилизатор који такође помаже у одржавању текстуре виршле, а спријечава и њено распадање при кувању. Није опасан по здравље.

Е301 - Натријум аскорбат

Врста витамина Ц, која дјелује као антиоксиданс и регулатор киселости. Такође, спречава месо да изгуби своју боју при кувању. Као састојак у виршлама не изазива проблеме, али у већим дозама узрокује иритацију коже.

Е120 - Кармин

Ради се о боји која се може пронаћи у јогурту, ружу за усне или глазурама. Може изазвати алергијске реакције, а код неких људи и анафилактички шок.

Е160ц - Екстракт паприке

Још једна боја за храну на природној бази. Добија се мијешањем сушених махуна и индијских црвених папричица. Најчешће се може пронаћи у сиревима, густим соковима, чипсу и неким слаткишима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана