Шта се све налази у тајном сладишту артефаката са Титаника

Танјуг
Foto: ББЦ

АТЛАНТА - Новинари ББЦ-а добили су прилику да обиђу складиште артефаката пронађених у олупини Титаника, које се налази на тајној локацији у Атланти, а међу њима се налазе бочице парфема, дугмад, стаклено посуђе и кабински прозори.

Међу пронађеним објектима налази се и женска торба направљена од коже алигатора, која је припадала путници треће класе Мериен Минвел.

У њеној ташни пронађена је избљедела фотографија старије жене, за коју се сматра да је њена мајка, као и писмо препоруке од њеног станодавца у Лондону.

У бродској карти коју је имала Мериен Минвел може да се види да је првобитно требало да путује бродом Маџестик, али како је то путовање одложено, она се нашла на Титанику.

''То је заиста лепа, модерна мала торба”, рекла је Томасина Реј, директорка колекција за РМС Титаниц Инц, компаније која је пронашла ове артефакте.

Минвел се запутила у нови живот у Америци када је Титаник потонуо 15. априла 1912. на свом првом путовању, а она се нашла међу 1,500 особа које су те вечери изгубиле живот.

Реј је такође показала бочице парфема које и даље јако миришу и објаснила да се међу путницима налазио продавац парфема, који је на путовање у Њујорк понио преко 90 бочица, пише ББЦ.

Звао се Адолф Салфелд и на Титанику је био путник друге класе, преживео је потонуће, али Реј објашњава да је он, као и други мушкарци који су преживјели, патио од кривице будући да велики број жена и дјеце умрло те вечери.

У колекцији је и боца шампањца, у којој се и даље налази алкохол.

“Мало воде је вјероватно ушло кроз чеп док се (флаша) компресовала и изједначила притисак. А онда је само лежала на дну океана”, каже Реј.

Када је Титаник потонуо 1912. године, након што је ударио у санту леда, брод се распао и његов садржај се излио, стварајући огромно поље крхотина.

“Има пуно флаша на дну океана и много кухињских лонаца, јер се Титаник заправо распао око једне од кухиња”, рекла је директорка колекције.

Брод је имао напредне безбједносне карактеристике за то вријеме због чега се сматрало да је да је био непотопив.

Реј је новинарима ББЦ-а показала неке од бродских заковица, крупних металних игала које су држале челичне плоче заједно, а којих је било више од три милиона.

“Када је Титаник потонуо, постојала је теорија да су можда користили нестандардне материјале и то је довело до бржег потонућа”, објаснила је она.

Искуство на броду разликовало се у зависности од друштвене класе путника, а чак су пили и јели из различитог посуђа, наводи ББЦ.

Бела шоља треће класе је једноставна и чврста, са јарко црвеним логотипом компаније која је направила Титаник “Бела звезда”.

Тањир друге класе имали су лијепу плаву цвјетну декорацију, али тањири за путнике прве класе за вечеру били су направљени од деликатног порцелана са златног облогом.

Ови тањири, као и бројни други објекти путника свих класа, могу ће видјети у складишту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана