Шта се највише тражило путем Гугла ове године

ГС
Foto: Илустрација

Овог мјесеца Гугл је објавио своју годишњу листу најтраженијих појмова 'Година у претраживању', која показује који су појмови имали највеће скокове у претрази током протекле године.

За разлику од пар претходних, ове године примјетно је изостала једна велика тема: Covid-19. Прошле године су вакцинација и превенција инфекције били од великог интереса, али ове године није било вируса корона у главним претрагама које се односе на здравље.

Умјесто тога, овогодишња су се претраживања односила на физички и ментални опоравак – како физички ојачати и како се носити с проблемима као што су тјескоба, депресија, поремећај пажње с хиперактивношћу и опсесивно-компулсивни поремећај.

 

Овако изгледа анализа 2022. године у Гугл претраживачу:

Појам “вјежбе” био је у центру пажње ове године, тачније “вјежбе за тјелесну тежину”, “седмичне вјежбе”, “вјежбе за ментално здравље” и “основне вјежбе у теретани” биле су међу популарним здравственим претрагама.

Корисници Гугла питали су и “како се носити са стресом”, “како зауставити напад панике”, “како излијечити депресију” итд. Такође су претраживане добре праксе менталног здравља за малишане, гдје се траже вјежбе дисања за дјецу.

Можда није изненађујуће да су многи људи били фокусирани на суочавање са стресом, посебно у свјетлу текуће глобалне пандемије, економских проблема и прилагођавању повезаном с повратком у школу и на радна мјеста.

Међу популарним изразима било је тражење разних извора о менталном здрављу, попут књига, подкастова и техника вођења дневника усмјерених на побољшање менталног здравља, пише Н1.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана