Шта је то руска маскировка? Употребљавана је током Другог, а једном је замало изазвала Трећи свjетски рат

ГС
Шта је то руска маскировка? Употребљавана је током Другог, а једном је замало изазвала Трећи свjетски рат

Шта је то маскировка? Одговор вjероватно није једноставан, али када се говори о совијетској тј. руској војној доктрини обмане она обухвата широк спектар мjера које се предузимају на бојном пољу и ван њега, како би непријатељ дошао у заблуду. Ово обухвата маневре, мамце, али и коришћење дезинформација.

Русима је допринијела да стекну предност над непријатељем много пута, од којих су најпознатији примери битка за Стаљинград, битка код Курска, али и Кубанска војна криза и Прашко пролеће.

Доктрина која има за циљ да обмане

Не може се рећи да је обмана искључиво руска војна тактика, током историје њом су се служили бројни народи и генерали. Али када је Русија у питању она је током векова прерасла у доктрину - маскировку, отелотворену у школи почетком 20. века.

Маскировка је наставила да развија и практикује и Црвена армија, а у правилнику из 1929. године је стајало да "ефекат изненађења има запањујуће дејство на непријатеља. Због чега се све операције морају изводити брзо и у што већој тајности."

Другим ријечима ово је значило да приликом ратовања треба искористити терен, маглу, ноћ, али и камуфлажу и брзе маневре, како би непријатељ дошао у заблуду о присуству и распореду снага, циљева, борбене готовости и планова, а самим тим би се стекла и предност над њим. До краја Другог светског рата ова доктрина је толико еволуирала да је подразумевала и активну контролу непријатеља.

Битка код Јаши-Кишњева у Другом свјетском рату, се наводи као један од најуспешњих примера маскировке. Тада је Црвена армија успела да обмане нацисте како треба да се крећу у супртоном смеру уз помоћ лажних тенкова. Ово је резултирало тиме да су совијетски војници били у стању да заузму битне тачке на фронту, одакле су могли да изведу брз продор у источну Европу. С друге стране, Хитлерове трупе су претрпеле огроман пораз. 

Ово није једини пример током Другог светсог рата, а маскировке су извођене и после њега. Нпр. током 1962. године, када су обавештајне службе и војска спровеле низ мера да сакрију своје намјере по питању операције Анадир - која је резултирала Кубанском ракетном кризом. Треба истаћи да је свему овоме претходило америчко размештање ракета средњег домета у Италију и Турску.

Војници који су учествовали у њој, октобра 1962. године, обавештени су да иду на исток Совијетског Савеза и дата им је зимска одећа. Међутим, уместо у хладне крајеве они су стигли на Кубу, а да Америка тога у првом трену није била ни свесна.

Потом је усљедило порицање, а чак је амбасадор Русије лично америчком председнику Џ. Кенедију предао поруку премијера Никите Хрушчова, која гарантује да никакав пројектил неће бити послат са Кубе на САД-е. Крајњи резултат је био деблокада Кубе од стране САД-а, а СССР се повукао. Многи стручњаци данас сматрају да је ово био догађај који свет умало није увукао у Трећи светски рат. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана