Шта је све прошло кроз складишта Агенције за управљање одузетом имовином: Ћопићу узели авион, Шорди цијелу зграду

Маријана Миљић Бјеловук
Foto: Д. Поздеровић

Зграде, станови, куће, паркинг мјеста, авион, аутомобили, камиони, багери, булдожери, али и акције у предузећима, те новац и уређаји као што су ЦД-ови, УСБ-ови, рачунари, само су неке од некретнина и предмета који су у претходних 11 година заплијењени онима који су прекршили закон.

Та имовина, од које је нека привремено, а друга трајно заплијењена, предата је Агенцији за управљање одузетом имовином Републике Српске, која је основана 2010. године. Привремено одузета имовина у посједу је Агенције све док судови не донесу одлуку о њеној коначној судбини, док о трајно одузетој имовином руководство поменуте агенције може одмах доносити одлуке и стављати је на даље располагање.

Складишта Агенције за управљање одузетом имовином пуна су аутомобила, од којих нека, док чекају одлуку суда, губе на вриједности. Поред аутомобила, у складиштима се налази и друга привремено одузета роба, док је заплијењени новац до коначне одлуке депонован у сефовима.

- Вриједност привремено одузете имовине у претходних више од деценију процијењена је на 22,44 милиона марака. Од тог износа лицима од којих је заплијењена имовина враћене су некретнине, али и аутомобили те остала опрема у вриједности од 9,76 милиона марака - навели су у агенцији.

Највећа вриједност привремено одузете имовине била је 2012. године и тада су чак заплијењене акције у предузећу процијењене на 18,83 милиона КМ.

- Тада нам је предата и кућа у вриједности од 225.000 марака, али и стан који кошта 127.000 марака. Поред тога исте године у сеф смо ставили 5.000 марака, а у складиште смо паркирали два аутомобила те више од 1.000 разних предмета, а ријеч је углавном о информатичким уређајима и опреми - навели су у Агенцији за управљање одузетом имовином.

Када је ријеч о привремено одузетој имовини у 2013. години, тада је заплијењен стан који је процијењен на 145.453 марке, док су у складишту паркирана три аутомобила од 153.000 марака те разна информатичка опрема и уређаји. Привремено одузета имовина прије седам година процијењена је на 2,77 милиона. Тада је одузета стамбена зграда вриједна 900.000 марака, док је 13 заплијењених камиона процијењено на 1,16 милиона КМ. Исте године одузете су и четири земљишне парцеле, радна машина грејдер, булдожер као и два багера.

Занимљиво је да је 2017. године привремено одузето и паркинг мјесто чија је вриједност процијењена на 13.738 марака, те двије куће чија је вриједност скоро пола милиона КМ. Здравку Шорди, познатом под надимком Брус Ли, који је 2014. године осуђен на четири године и шест мјесеци затвора и његовим саучесницима одлуком Основног суда у Бањалуци привремено је одузета имовина у вриједности скоро милион марака.

Шорди и са њим повезаним лицима одузети су тада аутомобил тојота “РАВ 4”, вриједан око 78.000 КМ, стан у Бањалуци од 122.000 КМ, земљиште у бањалучком насељу Чесма на којем је изграђен стамбени објекат са двије ламеле у којима је више стамбених јединица, а чија вриједност износи више од пола милиона марака.

Према пресуди, Шорда је од јула 2008. до 28. априла 2014. искористио тешку материјалну ситуацију више Бањалучана и посуђивао им новац уз зеленашке камате, а када му га не би враћали, изнуђивао га је на разне начине. Дужнике који му нису враћали мјесечну камату тјерао да за њега обављају грађевинске радове. Поред тога, уз употребу силе и пријетње од оштећених је узимао и грађевински материјал и алат на име дуга.

Када је ријеч о трајно одузетим стварима, на даље поступање Агенцији предата је имовина која је процијењена на нешто више од милион марака. Тако је углавном трајно одузет новац, аутомобили, па и авион, али и храстови трупци и текстилна роба.

- Од укупног износа новца који је трајно одузет у протеклих 11 година у буџет Српске уплаћена 520.461 марка, док је имовина која је уписана као својина РС и којом управља Република преко својих надлежних тијела процијењена на 11,25 милиона КМ - каже директорица Агенције за управљање одузетом имовином Свјетлана Кусић.

Покретна имовина која је трајно одузета и уступљена органима РС вриједна је 277.657 марака, док поклоњена имовина кошта 32.247 марака.

Највреднија имовина која је у претходном периоду трајно одузета била је у власништву Зорана Ћопића из Новог Града, којег је Врховни суд РС осудио 2014. године на четири године затвора. С обзиром на то да се радило о правоснажној пресуди, њему је тада трајно одузета имовина која је процијењена на више милиона КМ, за коју је утврђено да утврђено да ју је стекао прањем новца једног од највећих нарко-босова Дарка Шарића. Тада је и Врховни суд РС донио рјешење којим се одузима 10,8 милиона акција Фабрике шећера у Бијељини, које чине 51 одсто капитала тог предузећа. Тај удио био је у власништву Ћопићевог предузећа “Агрокоп” из Бањалуке. Од “Агрокопа” се одузима и 2,67 милиона марака, а од предузећа “Авиорент” авион “цесна”, за који је такође утврђено да је купљен прљавим новцем од продаје дроге.

Српска је трајно одузела имовину и бившем начелнику Одјељења за борачко-инвалидска питања Градске управе Бањалука Милошу Шмитрану, који је за себе тврдио да је “неодољиви љубавник”. Шмитрану је, између осталог, одузето више станова, викендица, али и неколико аутомобила.

Кривична дјела

У Агенцији за управљане одузетом имовином подсјећају да су надлежни за управљање привремено и трајно одузетом имовином стеченом кривичним дјелом. Агенција, између осталог, управља и одузетом имовинском користи, приходима и другом користи прибављеном кривичним дјелима, као и имовином датом на име јемства у кривичном поступку те привремено и трајно одузетом имовином по основу одлука суда БиХ, судова ФБиХ и Брчког.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана