Шта је Пицулу препоручило за изасланика ЕУ

РТ Балкан
Шта је Пицулу препоручило за изасланика ЕУ

Бити изасланик Европског парламента за поједину земљу бирократски је посао који подразумијева писање годишњег извјештаја којем се у пленуму једва посвети један дан.

У питању је текст који не мора да буде, а готово по правилу и није, заснован на објективним чињеницама, већ на утиску извјестиоца.

Дакле, све је у оку посматрача. Ипак, тиме кога изабере за извјестиоца, Брисел земљи кандидату шаље одређену поруку.

Није изненађујуће што су представници српске власти данас реаговали да им је јасна порука послата именовањем хрватског посланика Тонина Пицуле на ову функцију, пише РТ Балкан. О чему је ријеч?

Добри "домобран" који протјерује Србе, али чува псе

Пицула има вишедеценијску политичку каријеру која је почела је 1997. када је постао одборник у Загребачкој жупанији.

У биографији на свом личном сајту хвали се да је био учесник "домовинског" рата 1991-1995. године.

"Из њега има и живу успомену: пса којег је, заборављених од неких српских избјеглица које су наврат-нанос напуштале Крајну спасио од судбине која је – како се касније установило – затекла многе који нису кренули у избјеглиштво", писало је у биографији, у међувремену измијењеној, али је траг о њој остао на сајту "Времена" у тексту из 2002. године.

Тешко је протумачити шта је писац хтио овим да каже – да је Пицула тиме што је био учесник етничког чишћења Републике Српске Крајини, када су плански протјеривани и убијани Срби, своју хуманост показао према псу којег су "нехумани" Срби оставили бјежећи пред наоружаним Хрватима?

Дакле, порука би могла да буде да су животи Срба мање вриједни од живота једног пса?!

Морамо ипак признати да Пицула у овој причи није био оригиналан, извјесни познати пјевач је већ раније популарисао причу о псима и "злим" Србима.

Након тога пресвући ће војничку униформу, и 2000. године засјести у фотељу министра спољних послова. Са те функције је поздравио политичку промјену у Београду, али је већ тада запријетио Србији да ће морати да се суочи са својом прошлошћу и да објасни како је било могуће да Слободан Милошевић дође на власт.

Посланик у Сабору је био у четири сазива, да би након учлањења Хрватске у ЕУ постао посланик Европског парламента у три мандата. То му је омогућило да своје антисрпско дјеловање пребаци на међународну сцену.

Само у посљедњем мандату Пицула је аутор више резолуција против Србије.

Свесрдно промовише независност тзв. Косова и један је од аутора Резолуције о сукобу у Бањској у којој се Београд оптужује за изазивање нереда на Космету, те захтијева да Милан Радоичић буде испоручен Приштини. У документу се Србији пријети санкцијама ако се не повинује овом захтјеву.

Није му страно ни мијешање у унутрашње прилике у Србији, па је тако почетком ове године био један од аутора писма врху Европске уније у којем се захтијевало да Брисел не призна резултате избора одржаних у Србији децембру 2023. године.

Радо је виђен гост у дијелу домаћих медија у којима власт у Србији критикује због разноразних ствари, од понашања током пандемије ковида 19, а оглашавао се и због београдског мурала Ратку Младићу. 

Ипак, највише му смета то што Србија није увела санкције Русији. Више пута је Србији запријетио санкцијама и прекидом преговарачког процеса ако не усклади спољну политику са Европском унијом, односно ако се не прикључи антируским санкцијама.

Уложио је амандман на Резолуцију о проширењу којим је Србија условљена да мора да уведе санкције Русији као и да се преиспита финансијска помоћ Србији.

Данас нам је пак поручио како ће се потруди да Србија напредује на путу према чланству у ЕУ. Није спомињао да ли мисли на цјелокупну државу или на окрњену Србију без Косова и Метохије и то Србију која је антируска.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана