Српске љепотице очарале свијет

Милка Милуновић
Српске љепотице очарале свијет

Манекенке из Републике Српске, Брчанка Наташа Војновић и Бањолучанка Сузана Марјановић достигле су свјетску славу и показале да се од манекенства и позирања може направити каријера и зарадити много новца.

Српске манекенке више од једне деценије ходају свјетским пистама високо подигнутих лијепих глава. Манекенство традиционално на нашем поднебљу   није посао који се цијени као озбиљан рад и у који се улаже много труда, одрицања и жеље за славом.

У новије вријеме професија манекенки је сведена на најниже гране, и ријетко која млада и амбициозна дјевојка може направити каријеру бавећи се манекенством на простору Републике Српске. Лијепе жене од кастинга до "букинга"  и евентуалног изласка на локалну модну ревију или освајања ленте мисице плаже, сајма или града не догурају далеко.

Само ријетке од њих успију да се "пробију" и да постану свјетски модели, као што су почетком 90-тих биле Наоми Кембл, Линда Еванђелиса, Синди Крафорд, Кејт Мос, Ели Мекферсон и још неке ријетке за које је вриједјело правило да се не устају из кревета на снимање спота без хонорара од најмање 50.000 долара.

Наше славне манекенке Наташа и Сузана ријешиле су да покажу свијету да српска љепота нема премца и да лијепе жене са нашег простора имају нешто чиме могу освојити цијелу планету.

Наша најславнија и најплаћенија манекенка Наташа Војновић  рођена је у Брчком 1979. године. Освојила је титулу љепоте Елит модел лук 1996. године. Висока је 175 центиметара.

Са 16 година почела је манекенску каријеру у Београду, док је у Паризу са 19 година снимала ревије за Шанел, Гучи, Луи Витон и друге свјетске куће. Радила је са престижним дизајнером Карлом Лагерфилдом. Да љепотица из Брчког ради пуном паром довољно говори податак да је до сада зарадила више од 10 милиона долара.

Недавно је урадила кампању за престижну свјетску марку "Мулбери". Заједно са модним креатором Томом Фордом фотографисала је за каталог славног модног фотографа Крега Мекдина.

Осим веома успјешног рада у модној индустрији наша љепотица се прије неколико година нашла и у споту музичара Ленија Кравица. У посљедњих неколико мјесеци посветила се часовима глуме и кастинзима за филмове, јер каже жели да се појави и у неком холивудском филму. Тренутно живи на релацији Њујорк- Париз-Лондон. Има 32 године и сада размишља о филмској каријери.

Наташа Војновић је бивша мис шарма на избору за Мис Југославије. У хороскопу је дјевица. Воли тегет и лила боју, најрадије једе рибу и помфрит. Свиђа јој се филм "Маратонци трче почасни круг". Презире лаж и неискрене људе, док јој се свиђају особе које зраче позитивном енергијом.

- Задовољна сам што сам била мис шарма. Чини се да сам мршава за мисицу. Љепота је пролазна док је шарм вјечит и опипљив што је предност и врлина Црногораца. Позвана сам на избор за мис зато што се бавим манекенством - каже Наташа.

Бањолучанка Сузана Марјановић била је 2002. године прва пратиља мис свијета. У БиХ нема конкуренцију, јер је постигла више него било која наша љепотица у свијету. Сузана живи и ради у Јапану.

- Стандард Јапанаца је много бољи од нашег, а самим тим је хонорар веома добар. Слободног времена увијек има, ако се човјек добро организује - онда има времена и за пријатеље и за забаву. Имам сређен живот на којем ми други могу само завидјети - каже Сузана. У главном граду Земље излазећег сунца , Токију Сузана Марјановић је одрадила бројне фотосешне и телевизијска снимања. Има мутимедијалну славу и популарност, али радо свраћа и у родну Бању Луку.

Славица

У причи о нашим успјешним манекенкама незаобилазна је Славица Еклстон. Рођена у Маглајанима код  Бање Луке, ова стасита бринета сматра се једном од најсрећнијих жена на свијету. Била је манекенка која је већ снимала за Aрманија када се у њу заљубио власник Формуле 1 Берни Еклстон. Иако сав свијет прича да се се сада разводе, њихова љубав је почела на модним пистама. Њена љепота и шарм модних писта уклапао се у Бернијеве милионе и милијарде.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана