Српска рај за вјечне авантуристе

С. Тадић, М. Чигоја
Српска рај за вјечне авантуристе

Својим непроцјењивим природним богатством Република Српска пружа идеалне могућности за бављење авантуристичким спортовима. За све храбре и жељне адреналина, осим ријеке Врбас, Таре и Уне, које пружају велике могућности за развој спорта, рекреације и туризма, Српска нуди и погодности за планинске спортове.

Прелијепе ријеке Тара и Врбас омогућавају јединствен доживљај спортова на води, а познаваоци дивљих вода кажу да се осјећај који у човјеку буде авантуристички спортови не може препричати, он се мора доживјети. Многи не остају равнодушни ни пред прелијепим амбијентом Фоче гдје се може уживати у рафтингу Таром, која истовремено подиже адреналин и националном парку Сутјеска који опушта.

Сви који су пробали неки од екстремних спортова кажу да они буде страст и дух за доживотном авантуром.

Топ дестинација

Предсједник Туристичке организације Републике Српске Тихомир Љубојевић каже да у земљи гдје владају закони природе, авантуризам није изузетак, већ правило.

- Република Српска се данас све више издваја као значајна дестинација авантуристичког туризма, који на наше просторе привлачи све већи број страних, али и домаћих туриста - рекао је Љубојевић и додао да је једна од топ дестинација авантуристичког туризма у РС град Бањалука.

- На само неколико километара од самог центра града, у кањону Врбаса љубитељи адреналинских спортова пронаћи ће кутак за себе. Рафтинг, кајак-кану, алпинизам, слободно пењање, параглајдинг, падобрански скокови, планинарење, брдски бициклизам... само су неки од спортова који се издвајају у богатој туристичкој понуди Бањалуке - прича Љубојевић.

Рафтинг

Српска обилује прекрасним кањонима, брзацима и буковима, због чега је рафтинг у Српској за многе незабораван догађај.

Предсједник Рафтинг клуба "Кањон" из Бањалуке и Рафтинг савеза БиХ Aлександар Пастир каже да је рафтинг право рјешење уколико волите изазове, желите нешто необично и другачије.

- Имамо школу рафтинга која је почела овог мјесеца и на тај начин обезбјеђујемо младе снаге у рафтинг спорту. Школа је бесплатна и тренинзи се одржавају искључиво испред нашег клуба. Рафтинг сваким даном привлачи све већи интерес људи - казао је Пастир.

Он је рекао да је ово скуп спорт, зато што чамци и опрема доста коштају, али када се створе основни услови, онда постаје поприлично јефтин.

Пастир каже да рафтинг спада у екстремне спортове и да су несреће могуће, као и у сваком другом спорту.

- Међутим, ако се поштују основне норме сигурности, нема никаквих проблема за бављење оваквим спортовима. Сигурносна опрема је број један - казао је Пастир.

Из Рафтинг центра "Дрина-Тара" поручују да ће истински љубитељи авантуре на овим ријекама наћи рај.

- Ријеку Тару зову "сузом Европе", а са оцјеном између три и пет степени на рафтинг скали, спада међу најатрактивније свјетске ријеке и прави је рај за љубитеље авантуре. Рафтинг на Тари нема премца у Европи и свијету. То је истински, активан одмор који учесницима пружа уживање у чарима букова, ријечних брзака, пропланака, воденица, старих црквишта и манастира, мостова и камењара. У кањону се срећу природни феномени од којих застаје дах - рекао је власник овог центра Борко Тодоровић.

У овом центру на истоку Српске кажу да се током спуштања Таром може одмарати, пливати, ловити риба, али и уживати у богатим укусима кухиње овог поднебља.

Поред тога у овом Центру нуде и факултативне излете у Национални парк "Сутјеска" и посјете глечерским језерима.

- То су Бијело и Црно језеро, Горње и Доње баре, те планине Маглић гдје је највиши врх у БиХ, Волујак и Зеленгора - рекао је Тодоровић.

Додао је да авантуристи могу посјетити и прашуму Перућица која представља јединствен природни резерват у Европи са величанственим водопадом Скакавац висине преко 80 метара.

Нагласио је да десет екипа ради свакодневно да испуни авантуристичке жеље посјетилаца.

- Од укупног броја посјетилаца највише их долази из Србије, у посљедње вријеме и из Хрватске, а Словенци су наши гости традиционално - истакао је Тодоровић и додао је оно по чему посјетиоци највише препоручују Фочу традиционална домаћа кухиња коју поготово воле страни туристи.

Тодоровић је истакао да се мора више радити на инфраструктури.

- Потребни су нам путеви, немамо још увијек ни приступни пут за рафтинг дестинације, а недостају и стазе за планинарење, брдски бициклизам и друге активности - нагласио је Тодоровић.

Кајак-кану и кањонинг

Због свог кањона, брзака и букова Врбас је једна од најпогоднијих ријека за кајак на брзим водама у Европи.

- Потврда да се ради о заиста изузетном потенцијалу је и недавно одржано "Балканско првенство кајак-кану на дивљим водама", када је домаћин била управо Бањалука - каже Љубојевић.

Рјечица Швракава, десна притока Врбаса, својим водопадима, слаповима те 300 метара дугим кањоном, представља изврсно мјесто за кањонинг, дисциплину екстремног савладавања кањона.

- Овдје су створени изврсни услови за комбинацију алпинизма, скакања са литица стијена, пливања и планинарења који ће све посјетиоце довести до врхунца авантуристичког ужитка - казао је Љубојевић и додао да кањон Врбаса и његових притока, са својим стрмим стијенама, пружају фантастичне услове за бављењем слободним пењањем и алпинизмом.

Планинарење

Осим рекреације, планинарење на простору РС пружа незаборавне утиске предјела кроз које воде планинарске руте. У прилог томе иду непоновљиве амбијенталне цјелине кањона Врбаса и његових притока, археолошка налазишта, средњовјековни градови, пећине, манастири, извори, шумски комплекси.
Предсједник Планинарског савеза Републике Српске Љубиша Aраманда каже да је РС веома повољна за развој авантуристичких планинарења.

- Љепоте планина Зеленгора, Маглић, Козара, те национални паркови не искориштавају се онолико колико би могли. Људи јесу заинтересовани за планинарење, а од 3.500 до 4.000 људи иду сваке седмице у планине - рекао је Aраманда.

Додао је да су планинарске стазе уређене на Козари, те Јахорини, Зеленгори, Трескавици, Волујку.

- На Зеленгори имамо девет језера која су веома атрактивна за посјетиоце, то је непоновљив авантуристички доживљај - казао је Aраманда и додао да су страни туристи веома заинтересовани за посјету планинама Српске.

Истакао је да често долазе планинари из региона, али да долазе и Aустријанци и Италијани.

- Оно што ће свакако допринијети још већој популарности је иницијатива коју ћемо поднијети Министарству трговине и туризма РС да се направи планинарски дом на Маглићу гдје је и највећи врх РС - рекао је Aраманда.

Параглајдинг

Параглајдинг је према ријечима многих најједноставнији начин да се оствари човјеков сан о летењу. Један је од најмлађих ваздухопловних спортова, а интензивно се развија и шири у посљедњих петнаест година, те све више узима маха у спортском ваздухопловству.

- Параглајдинг се у посљедње вријеме развио у РС, а сви жељни авантуре летења могу то доживјети у кањону Врбаса, на Лисини, Мањачи, Чемерници или на Јахорини - рекао је Љубојевић и истакао да се на олимпијској љепотици Јахорини нуди "еџтреме" викенд пакет, гдје се уз параглајдинг и бициклизам упознају природне љепоте Јахорине.

Падобранство

У посљедње вријеме љубитеље адреналина све више привлаче и падобрански скокови који је идеалан за људе који желе да искусе јединствену авантуру слободног пада.

Предсједник Падобранског клуба "Бањалука" Душко Грмуша каже да РС има најбоље услове за бављење спортским падобранство у региону.

- Тандем скокови су у посљедње вријеме у експанзији у цијелом свијету па и код нас. Осим тога, ми смо једини школски центар у БиХ и свакодневно нам долазе гости са свих страна свијета - казао је Грмуша.

Предјели Српске очаравају планинама, ријекама, висоравнима, језерима а нетакнута природа феномен је за многе који је виде и проживе неколико дана у њој. Такви услови погодни су за развој још бољег и сарджајнијег авантуристичког туризма.

Банџи џампинг

Банџи џампинг инспирисан је ритуалом мужевности на пацифичком острву Пен-текост, на коме су младићи скакали с велике висине са лијаном обмотаном око глежњева. Тек када се Британац Хекет 1987. попео на Aјфелову кулу и извео са ње банџи скок, спорт је стекао свјетску славу, а најновија "мода" је банџи скок по мраку. Од појаве банџи џампинга глад публике за овом атракцијом не јењава. То је и објашњиво, јер је овај спорт још увијек релативно ријетка појава. Љубитељи екстремних спортова у БиХ за сада ће морати овакву врсту адреналина потражити у сусједним земљама, а једна од интересантних понуда је банџи џампинг са моста у Шибенику у Хрватској.

Рурални туризам

Предсједник ТОРС-а Тихомир Љубојевић рекао је да се ради на категоризацији смјештајних капацитета у руралним подручјима Српске.

- Неће се само категорисати смјештај, већ и све оно што се нуди у том мјесту у одређеном годишњем добу. Већ смо регистровали нека мјеста у Рогатици, Шипову, Рибнику, те на подручју Поткозарја и у источној Херцеговини, који ће такође моћи пружити богат авантуристички туризам - нагласио је Љубојевић.

Цијене

- Цијели дан на Тари, са превозом, комплетном опремом, рафтингом, оброцима, те лиценцираним рафтинг-скиперима кошта 45 евра, а то је цијена које нема нигдје у Европи. Сигурно је да и с ниским цијенама привлачимо љубитеље авантуристичких спортова - рекао је Тодоровић и додао да аранжман са рафтингом и ноћењем кошта 60 евра.

Када су у питању цијене у падобранству Душко Грмуша каже да панорамски лет за три особе кошта 150 марака, цијена тандем скока је 300 марака, а цијена обуке самосталног скока са љекарским увјерењем, осигурањем и скоком износи 250 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана