Српчанин плесом освојио Aмериканце

Дејан Јовичић
Српчанин плесом освојио Aмериканце

Када је двадесетосмогодишњи Ранко Богосавац прије неколико година дошао у Aмерику, није ни слутио да ће у потпуности да проживи свој "амерички сан".

Овај младић је захваљујући упорности, али и таленту, постао не само један од ријетких плесача са Балкана који је остварио успјешну каријеру у СAД, већ је за четири године постао један од најбољих плесача у тој земљи.

Прије тога је пуних 12 година градио плесну каријеру у родном Српцу и Бањалуци. Освајао је награде широм бивше Југославије. Прве плесне кораке Ранко је направио још као тринаестогодишњи дјечак.

Када је о Aмерици ријеч, Ранко је наступао на свим важнијим државним првенствима.

На такмичењу у Вирџинији освојио је четврто мјесто у конкуренцији 50 парова из цијеле земље, док је на првенству у Aтланти, које је одржано у мају ове године, у категорији "Professional Open Latin Rising Stars" заузео треће мјесто.

Од фебруара плеше са новом партнерком, Даринком Дивљак из Београда. Са њом је наступио и на најпрестижнијем америчком плесном такмичењу "Millenium Dance Sports" у Флориди, а у финалу су били седми.

- Ускоро ме очекују нова искушења, па тако до краја године наступам на првенствима у Мајамију, Охају и Нешвилу - каже за "Глас Српске" Ранко, који тренутно живи у Шарлоту.

Додаје да му је посебан изазов велики плесни спектакл који већ годину и по припрема са Симфонијским оркестром из Шарлота.

- Концерт ће бити одржан у њиховој концертној сали 25. јануара идуће године. Свираће се хитови класичне умјетности, али у нешто модернијем издању, уз пратњу латино плесача на подијуму, међу којима ћу бити и ја. Цијелим перформансом ће управљати диригент из овог града који је имао част да буде на челу оркестра на вјенчању британског принца Вилијама и принцезе Кетрин у Лондону - каже Ранко.

Присјећа се да је сасвим случајно крочио на америчко тло, и то преко пријатељице која га је позвала на семинаре у свој плесни студио.

- Одмах су ме запазили и понудили ми ангажман у једном од најпознатијих плесних студија у Aмерици "Фред Aстер денс". Ту сам радио као плесни инструктор, послије чега сам прешао у студио "Metropolitan Ballroom", гдје и сада радим. Ту обучавам плесаче свих генерација. Међу мојим "ученицима" посебно се истиче група од 15 жена које се аматерски баве плесом, али наступају као прави професионалци широм Aмерике на званичним такмичењима. Оне су преко дана правници, љекари и банкарски службеници, а ноћу фантастични плесачи - каже Ранко.

Ранков таленат примијетили су и стручњаци америчког универзитета "Winston Salem School of Arts", на којем већ три године предаје интензивну умјетност.

Појашњава да је ријеч о часовима стандардних и латино плесова.

- Понајвише радимо на усавршавању плесне технике. Иако је првобитно требало да останем само годину, декан универзитета ми је понудио нови уговор, на обострано задовољство - каже Ранко.

Ранко упоредо ради и у чувеном серијалу "Плес са звијездама", који се емитује на бројним кабловским мрежама у Aмерици. Тако је плесао и са овогодишњом мис Сјеверне Каролине Сидни Пери.

- Углавном се ради о хуманитарним приредбама гдје професионални плесачи наступају са познатим Aмериканцима, а све с циљем прикупљања новца за тешко обољеле. Знали смо за једну ноћ да прикупимо и до 30 хиљада долара - додаје Ранко.

Нема "пензионисања"

Иако су многи у његовим годинама већ завршили активну плесачку каријеру, Ранко планира да се плесом бави барем још неколико година.

- Веома сам почаствован што радим у студију који води велика плесна звијезда Татјана Казакова из Русије, којој сам се дивио још као клинац преко малих екрана. Она ми даје велику снагу да наставим даље. Ту је и доста плесача из бивше Југославије са којима се дружим и једни другима пружамо снажну подршку - каже Ранко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана