Сремски Карловци, најбарокније мјесто преко Саве и Дунава

Неда Симић-Жерајић
Сремски Карловци, најбарокније мјесто преко Саве и Дунава

Када вас пут нанесе у Сремске Карловце, малу барокну варош смјештену на обронцима Фрушке горе и на обали Дунава, пожељећете ту да останете неколико дана, јер то је мјесто гдје се враћате у прошлост.

Поред богате баштине и уживања у љепотама Патријаршијског двора, Саборне цркве Светог Николе, Карловачке гимназије, можете се препустити и благодетима грожђа у десетак винских подрума, који су традиција карловачких породица, јер виноградарство у овим крајевима датира од 273. године.

Прво са чиме се суочите је величанствена архитектура. Стара монументална здања красе Карловце још од почетка овог вијека. Од тада, она су њихов препознатљив знак, због којег овамо многи свраћају.

Међутим, Карловци су много више од споменичке културе. Као да су судбински предодређени да постану свједок свих најважнијих дешавања кроз српску историју. Све што се догодило на балканској вјетрометини дотакло је, непосредно или посредно, и њих. Стога су они данас чувар не само успомена, него и многих тајни, због којих су врата прошлости истраживачима непрестано отворена.

Мало је градова који се могу подичити тако богатом прошлошћу, сачуваном у архитектури, споменицима, трговима, али и баштама, излетиштима, виноградима.

Сремски Карловци су најљепши у јуну, када хиљаде липа процвјета и у октобру, када стотине хектара винограда донесу своје надалеко чувено грожђе, од којег се настала вина пију све до Aмерике.

Музејски воз "Романтика" из Београда у Сремске Карловце и ове сезоне довезао је многе туристе, нарочито младе, који желе да се упознају са малом ризницом стилова, али и обиђу чувене карловачке винограде и напију се воде са чесме "Четири лава".

Саборна црква посвећена Светом Николају, Богословија светог Aрсенија Сремца, Патријаршијски двор, најстарија српска Гимназија коју је похађао велики пјесник романтизма Бранко Радичевић, само су неки од разлога због којих треба посјетити Сремске Карловце.

Старији Карловчани својим гостима кажу да онај ко дође у њихово мјесто и напије се изворске воде из "Четири лава", сигурно ће се једном ту вратити и вјенчати.

Након упознавања са богатом историјом Сремских Карловаца и обиласка свих карловачких драгуља, путници намјерници најчешће сврате у гостионицу "Четири лава", смјештену у самом центру Карловаца, у кући с почетка 18. вијека. Пријатним амбијентом, топлом атмосфером и изузетном понудом аутентичних сремских специјалитета, просто мами путнике да ту сврате, осјете укус давних времена и среде утиске, јер једни су Карловци. 

Вино

Сремски Карловци су чувени и по свом вину и виноградима који већ 17 вијекова красе његове падине. Чокот је изданак благородне земље на бреговима Фрушке горе већ 1.700 година, када је прву лозу на њима засадио римски цар Пробус из древног Сирмијума. Чокот је био и остао стожер живота многих карловачких нараштаја, а карловачко вино је блистало широм Европе, увијек господствено и отмјено, међу најбољима. Током неколико вијекова Карловци су сматрани за српску пријестоницу вина. Фрушкогорска вина извожена су још у 15. вијеку у Чешку и Пољску. Данас у Бечу постоји заштићено име вина ружице под називом "карловачки товајн".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана