Срби чезну за племићким пореклом

Aлександра Диклић
Срби чезну за племићким пореклом

Имати "плаве крви" све чешћи је тренд међу Србима. Због престижа или жеље да се буде важан, тек лако вам се може десити да чујете некога како у опуштеном разговору, уз чашицу, креће у причу о славном претку.

Срби данас, како објашњава у разговору за "Глас Српске" саветник у Музеју историје Србије Небојша Дамњановић, све чешће корене "проналазе" у рођачким везама са династијама Обреновић и Карађорђевић, а има и оних који у новој помодности иду до друге половине 14. века Хребељановића и храбрих Обилића, па неретко Немањића и Мрњавчевића... Томе су вични Динарци од западне Србије до Лике, мада у генеологији најдаље иду Херцеговци и Црногорци, који себе повезују чак са краљем Милутином и царом Душаном.

Овај историчар каже да су тврдње људи како имају далеке и славне претке само приче, јер са мањом или већом сигурношћу људи са наших простора могу уназад заћи до 18, а ређе до 17. века.

- Долазак Турака на Балкан је разорио средњевековно друштво. То је и време када се становништво, бежећи од Турака, неретко селило, а мешањем са странцима наши преци су се брзо претапали језички, верски, културолошки. У том метежу су нестале многе познате породице. Зато, кад год чујете да се неко повезује са средњевековним племством, знајте да је то исконструисао – открива нам врсни познавалац историје Балкана зашто Срби, у својим родословима не могу, како то неретко чине, да сежу много далеко.

Према његовим речима, некима, очито нису довољни њихови корени старости два века, а ни нарочито престижни, па би да иду у још дубљу прошлост и обавезно "пронађу" рођачку везу са знаменитим историјским личностима.

Измишљеном или стварном славном прошлошћу рода, објашњава Дамњановић, хвале се они који не могу собом, својим делима и животом.

- Када се томе дода и низак степен образовања нације и непознавање и туђе и своје историје, некога ко се хвали коренима средњевековних српских владара лако могу да препоруче те измишљене приче – говори врсни познавалац прилика наших простора о разлозима кићења славном лозом.

Aли разлога због којих се посегне за знаменитим прецима има још.

- Жеља да боља будућност почива на улепшаној прошлости или ако нека личност нема чиме другим да се похвали у друштву – наводи.

На наше питање зашто баш Херцеговци и Црногорци иду најдаље у причи о јаком родослову, он одговара да људи из тих крајева, иначе, изузетно држе до порекла и истичу га, понекад и преко мере укуса. Показује се да своје порекло неретко и измишљају.

Брђани наших простора су били познати по маштовитости и слободном времену.

- Пошто су живели прилично изоловано, да би себи дали на важности користили су се маштом типа, важни смо или смо бар некада били важни и то је последица цветања генеолошке маште, тај прастари људски порив да ако у неком времену живиш славно, ствараш мит о прошлости и златном времену. A онда, људи су у цркви чули да је некад постојало српско царство и тако лако креће прича како су сви они некада били племићи – прича Дамњановић.

Када је реч о прошлости Срба са територије БиХ, она указује на то да би они који су се селили на западне рубове, Лику и тадашњу област хрватске војне границе, могли да се о прецима обавесте понекад и до три века уназад.

- Рецимо српски род Рајачића је пореклом из Босне у 17. веку је отишао у Лику и од њих потиче карловачки митрополит и патријарх Рајачић, познат из 19. века по пресудном утицају на проглашење српске Војводине - прича он.

Међу данашњим генерацијама које се хвале биографијом нађу се скромнији, којима је довољно грађанско порекло.

- Не изненађујте се ако чујете неког да му је прабака свирала клавир у 19. веку. Чак била дворска дама. Или, чукундеда угледни трговац, са пријатељима у европским престоницама. То већ није нешто што одмах треба одбацити. Део њих заслужује подсмех, а познаћете их, јер пренападно истичу порекло и представљају га као једину своју легитимацију - каже.

Јер, Дамњановић је био у прилици да упозна људе који заиста имају за претке познате историјске личности, а да то нису ни поменули, већ је случајно сазнавао када је ћаскање већ поодмакло.

Лажни потомци

Људи презимена Обреновић нису потомци кнеза Милоша и владара Михаила Обреновића, пошто историјски подаци показују да је род те династије угашен.

- Реч је обновљеном презимену, односно патрониму изведеном из имена Обрен, по деди или прадеди. Ретко по некој баби Обренији, јер патријархална култура избегава презимена по женским прецима – каже Дамњановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана