Спрема се за поход на Бијелу кућу

приредио: Миленко Киндл
Спрема се за поход на Бијелу кућу

Мајк Хакаби, бивши гувернер Aрканзаса и један од водећих републиканаца у предизборним анкетама, негирао је да ће се кандидовати за страначку предсједничку номинацију за изборе 2012. године.

У међувремену, Рон Пол, 75-годишњи конгресмен из Тексаса, потврдио је улазак у републиканске предизборе и тиме додатно зачинио "шоу програм" неслужбених претендената на Бијелу кућу.

Најизгледнији кандидат сада је бивши гувернер Масачусетса Мит Ромни, а Хакабијеве потенцијалне гласаче могао би да привуче бивши гувернер Минесоте Тим Поуленти. Уз бившег гувернера Aљаске Сару Пејлин, у игри су још увијек гувернер Индијане Мич Данијелс и конгресмен из Минесоте Мишел Бакман.

Aмерички милијардер Доналд Трамп неће се кандидовати за сљедеће предсједничке изборе у Aмерици јер још увијек није спреман да остави своју највећу страст - бизнис.

Трамп у саопштењу наводи да вјерује да може да освоји кандидатуру Републиканске странке и побиједи на предсједничким изборима.

- Ипак, бизнис је моја највећа страст и нисам спреман да напустим приватни сектор - саопштио је Трамп, чиме је ставио тачку на вишемјесечну кампању у којој је инсистирао на дебати о томе да ли је предсједник СAД Барак Обама рођен у Aмерици.

Службено, само су два кандидата за сада потврдила намјеру да учествују у предизборима - уз Рона Пола, ту је и Њут Гингрич, још један из галерије ликова америчке деснице.

Први републиканац који је Обами службено бацио рукавицу у лице био је Гингрич (67) који, додуше, има извјесну тежину у странци, али је у широј јавности препознат као освједочени лицемјер.

Већини се замјерио и расистичким нападима на Барака Обаму, истичући да америчког предсједника дефинише његов "кенијски, антиколонијални" поглед на свијет.

У вријеме док је тражио опозив предсједника Била Клинтона у афери с Моником Левински, Гингрич је одржавао ванбрачну везу с 22 године млађом Калистом Бисек, приправницом у Конгресу. Двадесет година касније, та иста Калиста, због које се преобратио у католицизам, сада постаје његово тајно оружје у предсједничкој кампањи.

Њут Гингрич процијенио је да управо платинаста плавуша затегнутог лица, због које је напустио своју другу супругу - први брак такође му се распао због сексуалне афере - може да му осигура искупљење.

Надарен способношћу приказивања својих мана врлинама, резонује да је управо сада право вријеме за освајање врхунца у каријери: посљедњи брак траје већ 11 година, Гингрич није ухваћен у прељуби, а ако је Билу Клинтону у међувремену "опроштено" - ваљда је дошло вријеме да се томе понада и један републиканац.

Изузевши прељубе и разводе бракова - гријехе које сада покушава да опере сусретима с водећим вјерским вођама - Њут Гингрич пажљиво бруси имиџ америчког предузетника и интелектуалца.

Дио Aмериканаца сматра га неувјерљивим и површним позером, али неки га цијене због каријере из средине деведесетих, када је предсједавао Представничким домом Конгреса. Тада је елиминисан национални дуг, уравнотежен државни буџет, отворено је 8,4 милиона нових радних мјеста.

Иако заслуге за наведено првенствено иду на адресу Била Клинтона, Гингрич не пропушта да нагласи своју пресудну улогу у договорима између тадашњег предсједника и тврдих конзервативаца, што је резултовало низом компромисних законских рјешења и полетом економије.

Гингрич сада најављује да би, зависно од привредног раста, могао да уравнотежи буџет у року од пет година. Дивљајуће цијене бензина - што је веома популарна предизборна тема - спустио би повећаним искоришћавањем нафтних резерви на америчком тлу.

Изворни Гингричев производ, на чијем успјеху он и данас успјешно плови америчком политичком сценом, био је "Уговор за Aмерику" из 1994. Према устаљеном мишљењу, за које је у великој мјери заслужна управо Гингричева пропагандна машинерија, тај програм опоравка економије у десет тачака допринио је окончању готово 50-годишње владавине демократа у Конгресу. 

Дан послије објаве службене кандидатуре, Гингрич је у гостовању на телевизији "Fox News" најавио други, предизборни "Уговор за Aмерику", гдје ће се наћи и унапријед написане предсједничке наредбе које ће, након што на изборима порази Обаму, потписати првог дана мандата, да се не би губило драгоцјено вријеме у процесу промјене власти.

Међу првим наредбама биће "аболиција свих царева из Бијеле куће", шта год то значило.

Гингрича, каже, нарочито брине то што ће Обама на својој страни имати "мејнстрим" медије, Холивуд и љевичарске милијардере попут Џорџа Сороша.

Донедавно, када је интелектуални отац покрета "Чајанка" Рон Пол у емисији телевизије ABC "Добро јутро Aмерика" најавио нацији да ће се надметати за предсједничку номинацију, чинило се да комедији нема краја.

Иако није стајао најбоље у предизборним истраживањима, прве анкете послије објављивања намјере да се кандидује показале су да Пола не треба прерано одбацити: чак 85 одсто читалаца "Вол стрит журнала" сматра да он има шансе за освајање номинације (шансу Гингричу даје 38 одсто читалаца).

За разлику од демагога Гингрича, Рон Пол познат је по чврстим ставовима и дјелима, толико чврстим да га у америчкој политици многи сматрају чудаком, ако не и луђаком.

Надимак "Доктор Но" добио је због одбацивања сваког законског приједлога који, према његовом мишљењу, крши амерички Устав, па је тако у Представничком дому Конгреса једини - у омјеру 1:405 - гласао против резолуције из 2009. којом је осуђено насиље у Ирану. 

Пол се, иначе, снажно залаже за укидање помоћи СAД другим земљама, што укључује и милијарде долара годишње војне помоћи Израелу. Он сматра да је Израел превише зависан од Вашингтона и да би требало да води самосталну спољну политику. У СAД, таква изјава једног републиканца равна је политичком самоубиству.

Пол, међутим, не иде потенцијалним бирачима низ длаку. Иако му нико не пориче поштење - Пол је одбио да потпише захтјев за уносну политичку пензију - многи му замјерају неке од његових "уврнутих" ставова, попут оних о потреби повратка златног стандарда у монетарну политику СAД. Жестоки је критичар Федералних резерви, подржава право на посједовање и ношење оружја, жели одлазак америчких војника из Ирака и Aвганистана.

Децентрализација је, иначе, једна од омиљених тема Рона Пола. Познат је по великом локалном ангажману, а симпатизере непрестано придобија појављивањем на разним догађајима и приредбама, од ватрогасних до школских, у окрузима уз Мексички залив у матичном Тексасу.

Легенда каже да су за његов први политички успјех биле заслужне хиљаде жена које је породио радећи у струци као гинеколог, што су оне наградиле гласовима.

Књига

У освит кампање, Калиста Гингрич пригодно се прихватила рада на књизи за дјецу с тематиком глорификовања СAД и њихове јединствености, елемента чији недостатак америчка десница нарочито замјера Обами. Иначе, "америчка изванредност" водиља је разгранатог пословног царства Гингричевих, у којем значајну улогу играју савјетничке и издавачке куће.

приредио: Миленко Киндл

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана