Спас у хајдучкој трави

Глас Српске
Спас у хајдучкој трави

Љековите биљке се користе у званичној или народној медицини за лијечење болести или очување здравља људи. Данас се користи око 10.000 врста биљака и посвећује им се велика пажња управо у циљу проналажења бољих лијекова који би по организам човјека били што је могуће мање штетни.

Хајдучка трава се од давнина користила у народној, а омиљено је љековито средство и у званичној медицини. Најчешће се употребљава код желудачно-цријевних обољења, грозничавих стања, повишеног крвног притиска, као антитромбичко средство код мождане и срчане тромбозе. У народној медицини је познато њено љековито дејство у смиривању упала коже и слузокоже, лијечењу рана и гнојних процеса, заустављању крварења по чему је добила назив "хајдучка трава".

Назив жалфије на латинском упућује на то да је сматрамо веома љековитом - њено име, наиме, значи спасоносна и љековита, а лијечи промуклост, чисти крв и јача живце, грије желудац, отклања "вјетрове", помаже код сваке врсте прехладе, катара и инфлуенце.
Боровница спада у групу шумског воћа, потиче из сјеверне Aмерике, а расте у црногоричним и бјелогоричним шумама. Листови боровнице користе се против повраћања, пролива, желучаних грчева, кашља па и дијабетеса. Боровнице су одличан извор витамина Ц, биофлавонида, фолне киселине, калијума, калцијума и жељеза.

Због свог слаткастог и пријатног мириса босиљак је један од омиљенијих зачина у многим профињеним кухињама свијета, али употпуњује и разне чајеве. Босиљак дјелује антибактеријски, умирујуће, против тешкоћа пробаве, грчева и болова. Употребљава се у лијечењу болести мокраћовода, упале цријева, грчева, повраћања, надимања, затвора и мигрене.

У народу, бијели лук је лијек за све, према коме се има врло велико и непоколебљиво повјерење. За вријеме разних епидемија тифуса, колере, куга, дизентерије, грипа и уопште кад год се јављао велики помор народа од заразних болести, увијек је као превентивно средство препоручиван и свакодневно употребљаван, прије свега, бијели лук. Наиме, и у народној и у научној медицини посљедњих година бијели лук се употребљава за лијечење знатног броја врло разноврсних болести, како изнутра тако и споља.

Јагода је трајна биљка, а размножава се врежама што водоравно пужу по земљи. Листови јагоде помажу при излучивању мокраће, чисте крв, лијече пролив и умирују живце. Плод јагоде лијечи жутицу и срчане болести, раствара мокраћну киселину у крви те користи у лијечењу бубрежних, жучних и каменаца у мокраћном мјехуру.

Камилица

Камилица је једно од најбољих средстава за жене и дјецу. Користи се у лијечењу раздражљивости, преосјетљивости код неуралгије личног живца, реуматизма, крстобоље, унутрашњег немира, несанице, душевне клонулости, преморености. Корисна је код свих обољења желуца и цријева, у лијечењу бубрега, јетре и жучи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана