Спакуј ствари и крени, раскошна природа Српске чека

Д. Келеч, В. Кулага
Спакуј ствари и крени, раскошна природа Српске чека

Док становници Републике Српске маштају о мору и пјешчаним плажама, кују планове како да одмор проведу у некој егзотичној земљи, велики број странаца из цијелог свијета жели да посјети низ домаћих атрактивних дестинација којима се Српска може похвалити. Било да је ријеч о мјестима која подижу адреналин или онима која пружају мир и релаксацију, туристи, али и становници РС, овог љета моћи ће да пронађу све што им треба.

Према ријечима предсједника Туристичке организације РС Тихомира Љубојевића, међу топ дестинацијама у Српској су авантуристички туризам на Врбасу и Тари, еко и етно-туризам у етно-селу "Станишићи" код Бијељине, национални паркови Козара и Сутјеска, те планина Јахорина.

- Велики потенцијал има и хотел "Кардиал" у Теслићу, који годишње посјети велики број туриста - рекао је Љубојевић и додао да ће ове године посебна атракција за туристе у РС бити манифестација "Флај фишинг" у Шипову.

Он је истакао да је велики допринос развоју туризма дала Влада РС, која је препознала туризам као перспективну грану за напредак Српске у будућности.

- У укупној туристичкој понуди значајно мјесто заузима и бањски туризам, јер имамо развијене велнес центре - додао је Љубојевић.

Највећа пажња на подручју Бања Луке и Фоче, истиче он, тренутно се посвећује развоју авантуристичког туризма и екстремним спортовима, попут параглајдинга, рафтинга, пјешачења, планинарења и падобранских скокова.

Љубојевић истиче да Република Српска располаже великим шумским потенцијалима, који имају изузетне предиспозиције за развој ловног туризма.

- Посматрајући цјелокупну ситуацију и период економске кризе, туризам у РС добија на значају, јер се много напора улаже да се он развија у што бољем и квалитетнијем смислу - рекао је Љубојевић.

С обзиром на то да полако долази љетна сезона, у РС је доста развијен и манифестациони туризам у појединим срединама, а негдје већ поприма и традиционално обиљежје.

- Велико интересовање влада за еко и етно-туризам са гастро понудом. Сви желимо да се на тај начин традиција и обичаји сачувају од заборава и да се на изворан начин презентује оно што су стварали наши преци - додао је Љубојевић.

Смјештајни капацитет

Када се ради о смјештајним капацитетима, Српска располаже са око осам до девет хиљада пријављених мјеста.

- Капацитети тренутно могу да задовоље потребе, али немамо мјеста за конгресни туризам, осим неких великих центара, као ни развијеног омладинског туризма који би могао да обезбиједи смјештај за, на примјер, пет аутобуса ученика из земље и окружења - рекао је Љубојевић.

Било би веома интересантно, додаје, да се формирају омладински центри са садржајима за основце, средњошколце и студенте, са прихватљивим цијенама.

У Министарству трговине и туризма РС казали су да су у Српској, од укупно 156 објеката типа хотела, мотела, пансиона и апартхотела, само два хотела категорисана као хотели са пет звјездица.

- Ријеч је о хотелу "Калдера" у Aлександровцу и хотелу "Пирг" у етно-селу "Станишићи" - рекли су у овом Министарству.

У ресорном Министарству наглашавају да је неопходно да угоститељски објекти слиједе трендове и буду иновативни, ако желе да одрже стандард.

- Старији смјештајни капацитети у Српској већином не слиједе трендове, а у будућности остаје да се види да ли ће новоотворени високо категоризовани објекти успјети да ухвате корак са временом и очувају квалитет који посједују и послије десет година - рекли су у Министарству.

Aлександар Провић, власник и менаџер апархотела "Вучко" на Јахорини који има четири звјездице, раније је истакао да у Српској има доста добрих хотела и мотела.

- С обзиром на број гостију који траже смјештај, сматрам да је број хотела са пет или четири звјездице код нас довољан. Српска има богату туристичку понуду и временом овај стандард треба да буде још бољи - рекао је Провић.

Туристичка понуда Семберије

Захваљујући повољном географском положају и садржајима које семберска равница нуди туристима, овај дио Српске годишње посјети више од милион гостију, од којих је највећи број из иностранства.

Највеће интересовање влада за етно-село "Станишићи" и бању Дворови, а ништа мање интересантни нису ни манастири у Тавни, Бијељини и Драгаљевцу, те ријеке Сава и Дрина.

Семберија се налази на правој мрежи путева који воде за велике градове у земљи, региону и у иностранству. Природне и привредне туристичке предности Семберије употпуњује низ занимљивих садржаја током цијеле године, тако да се задржава значајан број туриста који су на пропутовању кроз овај крај.

- Успјешно смо организовали васкршње туцање јајима, свечаност "Дјеца дјеци" и Сајам туризма и гастрономије. На овим манифестацијама било је више од хиљаду учесника, а знатно више посјетилаца - каже директор Туристичке организације у Бијељини Симо Лакетић.

Бијељинска туристичка организација увелико се припрема за предстојећи мајски Сајам књиге, на којем ће бити педесетак излагача, те за умјетничку колонију која ће се одржати од 21. до 30. маја на више локалитета у Семберији.

- Свечано отварање ове манифестације биће у Дому културе у селу Бродац, а садржаји ће бити презентовани на десетак локација у Бијељини, Станишићима, Тавни, Модрану и на ријекама. Ријеч је о књижевно-ликовној манифестацији на којој ће учествовати више од педесет сликара и писаца - нагласио је Лакетић.

Он је истакао да ће се у јуну у Бијељини одржавати традиционална гастрономска манифестација "Златни котлић Семберије", а потом ће услиједити "Бирфест", који окупља велики број пивопија из Републике Српске и других крајева.

Југозапад Српске

Подручје југозападног дијеле Републике Српске, а нарочито општине Шипово, Мркоњић Град и Рибник имају изванредне природне љепоте и потенцијале за развој туризма.

- У овом дијелу Српске налазе се значајне туристичке дестинације, као што су Туристички центар "Балкана", излетиште Зеленковац и Сокочница, извори ријеке Сане и Пливе, Јањски отоци, флај фишинг центар "Рибник", прашуме Лом код Дринића и Јањ код Шипова. Од културних манифестација у љетном периоду најзначајнија и са најдужом традицијом је "Дани косидбе Балкана" - рекли су у Туристичкој организацији Мркоњић Града.

Ова манифестација, на којој се одржава такмичење косаца у ручном кошењу траве, организује се прве суботе у јулу.

- Манифестацију прате и други занимљиви садржаји, богат културно-умјетнички програм, а дође око 5.000 посјетилаца, међу којима је и велики број страних туриста - истичу у Туристичкој организацији Мркоњић Града.

Додају да у августу организују џез фестивал и ликовну колонију у Галерији "Зашто није отишао Боро?"

Рафтинг мамац за авантуристе

Љетна туристичка сезона и презентација туристичке понуде Бање Луке, с нагласком на промоцију дестинације авантуристичког туризма „"Врбас Aдвентуре Ресорт", отворена је крајем априла у Рафтинг центру "Кањон" у бањолучком насељу Карановац.

Директор Туристичке организације града Бања Лука Остоја Барашин нагласио је да овај град има шта да понуди и када је ријеч о туризму, о чему говори и податак да је Бању Луку прошле године посјетило око 60.000 туриста.

- Ријетка су подручја која на релативно малом простору имају могућности за развој различитих авантуристичких активности, као што је то шире подручје Бање Луке - рекао је Барашин и додао да туристичку понуду Врбаса употпуњују и културно-историјски споменици, попут остатака средњовјековних тврђава Звечај и Гребен.

Свјетско првенство у флај фишингу

У Шипову ће се у јулу ове године одржати традиционална манифестација "Дани Шипова", која ће трајати 30 дана, а у оквиру које ће се одржавати "Дани косидбе" у Јању, моторијада у Шипову, те такмичење у мушичарању на Пливи у Пљеви.

- На ријеци Пливи у Пљеви крајем јула и почетком августа одржаће се Свјетско првенство у флај фишингу - рекли су у општини и нагласили да је на извору ријеке Пливе у завршној фази изградња савременог Флај фишинг центра "Плива", који ће имати капацитет за смјештај 70 гостију.

- У Глоговцу, код истоименог манастира, 31. маја одржаће се чувени Јањски сабор - рекли су општини Шипово.

Рај за планинаре и алпинисте

Ка­о што је већ одавно познато, олимпијска планина Јахорина и Требевић омиљене су дестинације становника Источног Сарајева у зимском, али и љетном периоду.

Руководилац продаје и маркетинга у Олимпијском центру "Јахорина" Драган Соколовић казао је да је олимпијска љепотица идеална за индивидуални одмор, а гостима у љетним мјесецима на располагању стоје различите понуде за одмор и рекреацију.

- Јахорина је смјештена на надморској висини до 2.000 метара и идеална је за пјешачке туре различитих дужина и брдски бициклизам. Планина обилује биљним свијетом, нарочито боровницама и брусницама, као и љековитим биљем, што представља изазов за оне који воле боравак у природи - рекао је Соколовић и додао да ће у предстојећим мјесецима организовати и спортске кампове.

Хотели на Јахорини изван зимске сезоне резервисани су за одржавање различитих конференција, конгреса и стручних радионица. За добар пикник у природи, уз обиље специјалитета домаће кухиње, право мјесто је Кадино врело у горњем току ријеке Праче.

Стијене и стрме литице Јахорине и Романије прави су рај за планинаре, алпинисте и све остале који су жељни авантуре. Општина Рогатица нуди јединствену понуду која се ријетко може пронаћи у овом дијелу Европе, а то је ергела коња "Борике" која има и школу јахања.

На мјесту гдје се састају Озрен и Романија смјестило се Црепољско, омиљено излетиште свих који воле недирнуту природу, угодне шетње планинским стазама, али и лов.

Његошев споменик

Требиње је посљедњих година незаобилазна дестинација бројних туриста који се налазе на пропутовању, било за Хрватску, било за Црногорско приморје.

Путник који дође у центар града одмах уочи споменик Његошу, први у свијету подигнут у Требињу 1934. године. Пројектовао га је архитекта Брашован, а статуа је дјело вајара Томе Росандића. Преко пута Његошевог споменика налази се споменик Јовану Дучићу. У центру града налазе се и споменици из Првог и Другог свјетског рата.

Термалне воде

На извориштима термалне воде у Вилиној власи, пет километара од Вишеграда, налази се рехабилитациони центар "Вилина влас". Температура воде је 34 степена Целзијуса, а овај центар располаже савременом медицинском опремом и затвореним базеном са термалном водом.

Посебна атракција је старо турско купатило изграђено 1575. године, од када датирају почеци бањског туризма на овим просторима. Поред ових дестинација туристи често посјећују природне пећине којих на овом подручју има немали број, а најпознатије су Орловача, Новакова пећина, пећина Ледењача и Липовац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана