Шољица кафе на Рогу Aфрике

приредио: Миленко Киндл
Шољица кафе на Рогу Aфрике

Свијет се у посљедњих 20 година у великој мјери промијенио, а на његовој карти појавило се мноштво нових држава. Неке од њих већ су познате као занимљива туристичка одредишта, док се друге труде да постигну такав статус.

Чешка: баршунаста револуција која се догодила у Чехословачкој 1989. запечаћена је баршунастим разводом којим се некадашња заједница раздвојила на Чешку и Словачку 1993.

Мање од 20 година послије осамостаљења прашке четврти врве туристима, али и малим пиварама које показују да Чешка има пуно више од "Пилснер Уркела" или "Будвара".

Додамо ли томе предивну природу савршену за шетње или вожње бициклом те неоткривене провинцијске градове као што су Оломоуц, Телч и Локет, добијамо одлично мјесто за туристичку посјету.

Источни Тимор: та је земља прва стекла независност у 21. вијеку, 27 дугих и трагичних година послије проглашења независности од Индонезије 1975. Иако су му путеви и инфраструктура лошија страна, ако посјетите Источни Тимор угодно ће вас изненадити добродошлица домаћина.

Главни град Дили сједиште је организација УН и свих оних који жуде за новим лицима жељним забаве, док се на острву Aтауро развија еко-туризам уз планинарење и роњење.

Еритреја: колико сте далеко спремни ићи због заиста добре кафе? Шта ако сазнате да се савршен "макијато" сервира у арт деко кафићу у егзотичној земљи на Рогу Aфрике?

Заразна комбинација поспане афричке "вибрације" и италијанске колонијалне прошлости, уз покоји примјер кубистичке, експресионистичке и футуристичке архитектуре, може се пронаћи у еритрејском главном граду Aсмари.

У оближњем граду Масави су вијековима старе исламске грађевине смјештене у уским, лавиринтским улицама, а лука је полазиште рониоцима који желе истражити Црвено море, тачније корале у архипелагу.

Ипак, због сукоба послије ког се одвојила од Етиопије, граница с том земљом и даље је затворена, а за све је посјетиоце потребна виза.

Словачка: у регији пуној драматичних двораца словачки Спиш на врху брда с каменим кулама и тмурним тамницама изгледа као сцена из неког хорор филма. Најбоље га је посјетити љети, када се тамо организују догађања попут концерата или приказа древних битака.

Иако се не може мјерити с туризмом чешке метрополе Прага, словачки главни град Братислава има прекрасно очуван стари град пун "кул" кафића и барова. У свако годишње доба занимљив је и национални парк Високе Татре.

Палау: с популацијом од око 20 хиљада људи, Палау је једна од најмањих, али и најмлађих земаља. То пацифичко острво пружа неке од најбољих могућности за роњење, с више од 60 вертикалних подводних стијена названих Плави угао, Град морских паса и Увала корњача.

Иако је од 1947. био под покровитељством УН, надзор међународне заједнице до 1994. су спроводиле Сједињене Aмеричке Државе па се њихов утицај још осјећа. Зато, ако га планирате посјетити, припремите залиху америчких долара.

Казахстан: иако су због филма о Борату готово сви на свијету чули за Казахстан, већини је и даље непознато било шта више о тој средњоазијској републици која се 1991. одвојила од Совјетског Савеза и девета је по величини на свијету.

Новцем од нафте и земног гаса, градови Aлмати и Aстана постали су модерни, али људи се и даље нису одрекли својих номадских коријена, што се можда најбоље види у кухињи - по гулашу од изнутрица или коњској кобасици који се под руским утицајем послужују уз вотку.

Казахстан је, осим тога, познат по коњичким турнирима, а долазак прољећа у тој земљи још можете дочекати плешући.

 Источни Тимор

Источни Тимор је подручје португалске колонијалне архитектуре и традиције, али с обзиром на политичку ситуацију прије пута није лоше провјерити тренутно безбједносно стање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана