Снима се филм о оснивачу тајанствене организације Opus Dei

Independent
Снима се филм о оснивачу тајанствене организације Opus Dei

Британски редитељ Роланд Хофе, најпознатији по филму "Мисија", драми са вјерском позадином, која говори о походу језуита у бразилску џунглу, позабавиће се још контроверзнијим поглављем у историји Римокатоличке цркве: организацијом "Opus Dei".

Хофе намјерава да на филмско платно пренесе живот и чуда Хозе Марије Ескриве де Балагуера, шпанског свештеника и оснивача једне од најутицајнијих и најтајнијих организација у католичкој цркви, који је проглашен свецем 2002. године. Предвиђа се да ће овај филм додатно подићи прашину, јер настаје у јеку популарности неколико целулоидних остварења који одушевљавају народне масе причама о завјерама и злочинима инспирисаним радом ове тајновите дружине. Због свега тога, многе кардиналске одоре су се поново почеле окупљати по ватиканским кулоарима.

Представници "Opusа" оштро су осудили филмски мегахит "Да Винчијев код" из 2006., као и наставак - филм "Aнђели и демони", који још увијек хара биоскопским дворанама. Члановима "Opusа" забрањено је да гледају или да дискутују о шпанском филму "Camino" ("Пут") аутора Хавијера Фесера, који говори о култу самокажњавања који се практикује у организацији "Opus Dei". Међутим, Хофеов нови филм у настајању, под називом "Ево змајева" примио је благослов са самог врха "Opusа".

- Филмска екипа замолила нас је да им помогнемо у прикупљању информација, и ми смо им омогућили приступ нашој документацији. То је почетак и крај наше сарадње са њима - каже Луис Гордон, бивши "Opusоv" представник за медије. Организација одбацује било какву умјешаност у финансирање овог пројекта.

Радња филма почиње у садашњости, када млади новинар из Лондона одлучи да посјети оца са којим већ дуго није у добрим односима, а који је на самрти у Шпанији. Игром случаја, амбициозни новинар има задатак да истражи живот једног од очевих старих пријатеља, покојног свештеника који је кандидат за статус свеца.

Филм нас затим води кроз насиље и ужасе шпанског грађанског рата, а затим преко Пиринеја пут Француске, док истовремено новинар открива комплексно пријатељство којим су два човјека повезана још од дјетињства. Шпански лист "Ел Паис" филм описује као "драму која обилује страшћу, издајом, љубављу и вјером". Филм открива важност и вјечну снагу праштања."

Филм у аргентинско-шпанско-америчкој копродукцији биће наредних мјесеци сниман на локацијама у Aргентини (мјесто ходочашћа у Лухану) и Шпанији. Главна улога додијељена је британском глумцу Чарлију Коксу, који је већ снимао у Шпанији под редитељском палицом Висентеа Aранда.

У средишту радње филма је Ескривина младост 30-тих година 20. вијека, међутим јављају се сумње да ће филм прескочити чињеницу да је у вријеме Франкове владавине организација доживјела процват. "У питању је пропагандни филм ког су осмислили и чије снимање надгледају чланови организације "Opus Dei" у очајничком покушају да поправе негативну властиту слику у очима јавности", објављено је на једном Интернет блогу на коме се окупљају некадашњи чланови, а сада противници организације, који кажу да их је она "ментално и духовно осакатила".

Идеја о филмској верзији Ескривиног живота и дјела одавно кружи међу шпанским продуцентима, сценаристима и редитељима, међутим, проблем је био што до данас није пронађен одговарајући глумац за главну улогу. Колин Фарел и аргентински глумац Хуан Дијего Бото су међу онима који су имали прилику да прелистају филмске сценарије.

Хозе Марија Ескрива де Балагер рођен је 1902. године у породици арагонског трговца. Похађао је сјемениште а затим је служио у Мадриду, гдје је 1928. године основао "Opus Dei", тајанствену организацију која је сматрала да свака особа може достићи светост кроз дјела и свакодневни живот. У вријеме диктатуре Франсиска Франка ова организација је постала веома популарна, а данас ужива значајну подршку међу припадницима политичке и економске елите. Њени чланови нерадо се изјашњавају о припадности организацији, а не желе ни да говоре о средњовијековним методама које користе.

Када је Ескрива умро у Риму 1975. године, бискупи широм свијета били су прилично гласни у захтјевима да буде проглашен свецем, што је папа Јован Павле Други и учинио 2002. године у Базилици Светог Петра у Риму.

Роланд Хофе је већ дуго времена желио да сними филм о Ескриви. То је један од његових, како каже, великих пројеката, у равни са филмом о животу чувене шпијунке Мате Хари.

Организацију "Opus Dei" оптужују да је конспиративна, склона сплеткарењу и фундаменталистичких схватања. Најоштрији критичари су јој дали назив "Света мафија". Ова организација, чије име на латинском значи "Божје дјело", има око 87.000 чланова широм свијета, а 70 одсто њих су "супернумерарији", мушкарци и жене који су углавном у браку, а баве се професионалним пословима.

Постоје још двије категорије - "нумерарији" и "придружени прелатури" - који живе у целибату. Први обично живе у заједницама знаним као "Centri Opus Dei". Неки на себи примјењују самопонижење у виду бичевања једном недјељно, или неколико сати дневно око бедра носе бодљикави ланац. Ови облици физичког самокажњавања код нечланова изазивају највећу одбојност.

Богатство

Да би постали доживотни чланови организације, кандидати пролазе кроз циклус припрема који траје пет година. Од чланова се, такође, захтијева да организацији дарују проценат својих зарада. "Opus Dei" никад не објављује са колико новца и добара располаже, тако да константно круже приче о огромном богатству ове организације.

превео: Миленко Киндл

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана