Смијешни и бизарни закони широм свијета

Ц. Мркоњић, М. Миљић
Смијешни и бизарни закони широм свијета

У свакој држави постоје закони који се морају поштовати, али поједине државе на својим "листама" имају чудне, смијешне и бизарне законе. Међутим, странци као и држављани морају поштовати чак и најуврнутије прописе. Неки од тих закона можда и нису више на снази, али прије него кренете на пут у иностранство прелистајте законик одабране државе.

Одмор из снова или пословни пут могао би да вам упропасти непланирани одлазак у затвор због незнања. Уколико одлучите да посјетите енглески Ворингтон знајте да је љубљење на перонима жељезничке станице строго забрањено. Поведете ли жирафу на путовање у Џорџију немојте је везати за телефонски стуб или уличну свјетиљку, јер ћете добити казну.

У Мемфису жене смију возити аутомобил само ако мушкарац трчи испред њих са заставицама. Непоштовање ових и многих других закона може вас коштати много времена, живаца и новца.

Дозвола за лажни зуб 

Судећи према неким правилима и законима у различитим државама није увијек лако бити жена. Иако неки закони стоје на женској страни, други пак забрањују женама најнормалније ствари попут вожње аутомобила.

Британски закон трудницама допушта вршење мале нужде на било којем мјесту, чак и у јавности. Ако жели, трудница то може учинити и у полицајчев шљем. Хонгконг штити преварене супруге тако што им даје законско право да убију невјерног супруга, али то смију учинити једино голим рукама. Као посебну сатисфакцију ова држава омогућава да супарницу са којом је муж починио прељубу супруга смије убити како год пожели.

Њујоршке судије су одлучиле да женска права изједначе са мушкима тако што ће им дозволити да се подземном жељезницом возе у топлесу.

С друге стране, колумбијски закони налажу да мајка мора бити присутна при првом полном односу своје кћерке, а на пацифичком острву по имену Гуам женама је забрањено да се удају ако су дјевице. На овом острву постоје мушкарци који путују земљом и раздјевичују дјевојке за удају. У Мемфису је женама дозвољено да возе само ако мушкарци трче испред њих и заставицама машу обавјештавајући надолазећа возила да је жена за воланом.

Неудате жене са Флориде које недјељом воле скакати падобраном ризикују да буду ухапшене и притворене, јер им је ова врста забаве забрањена.

"Бркама" забрањено љубљење 

Закони не штеде ни припаднике јачег пола, али бизарних ствари попут дозвољених батина за супругу или полних односа са животињама у прописима не мањка.

Тако им је у Либану законом дозвољен полни однос са животињама, али искључиво женског пола. Односи са животињом мушког пола кажњавају се смрћу. Арканзашки закон дозвољава мушкарцу да претуче своју супругу, али највише једном мјесечно. У Западној Вирџинији мушкарци такође потпуно легално могу да туку своју жену, али само ако се налазе на степеницама суда.

Држава Илиној прописује свим нежењама да се приликом разговора са неудатим женама морају представљати као "мастер", а не као "мистер". Жене из Самое сигурно увијек добијају поклоне за рођендан, јер се тамо заборављање рођендана своје супруге сматра злочином.

Бркови су поново у тренду, али није лако бити бркати мушкарац у Ајови, јер "бркама" је забрањено љубљење жена на јавном мјесту. Законом је прописана и дужина пољупца који не смије потрајати дуже од пет минута.

Мушкарци који воле да носе сукње нису добродошли у Италији, јер се према њиховом закону кажњавају припадници јачег пола који облаче сукње.

Риба мора бити тријезна

Када поведете жирафу у Џорџију на пословни пут, водите рачуна о томе да је не вежете уз телефонски стуб или уличну свјетиљку, јер је то забрањено. Није прецизирано да ли постоји неки "паркинг" намијењен жирафама, па би најбоље било да је оставите код куће. Охајо строго забрањује давање алкохола рибама, а Јужна Каролина држање коња у кади. Стари закон Израела забрањује вођење медвједа на плажу. Шкотланђанима није дозвољено да пијани воде краву. На Аљасци је дозвољено ловити медвједе, али је забрањено будити их само због фотографисања.

На тргу Светог Марка у Венецији изричито је забрањено хранити голубове. Градске власти су се одлучиле на овај потез да би смањиле број голубова и свели на минимум штету коју праве историјским знаменитостима.

Закони за све

Сингапур је надалеко чувен по строгим законима о чистоћи, који се нарочито односе на бацање смећа, шарање по зидовима и лијепљење жвака. Неки сматрају да је жвакање жвакаће гуме знак лошег бонтона, али у Сингапуру су одлучили да кривично гоне оне које ухвате у жвакању. Жвакање је дозвољено само ако је медицински препоручено. Овдје је забрањено и кихати без марамице, као и напустити тоалет ако нисте повукли воду за собом. А казна за неки од ових прекршаја износи сто долара.

На Ибици водите рачуна о томе да не ходате и испијате пиће, јер то је само дозвољено у и испред кафића, али на улици никако.

Ако отпутујете на Тајланд немојте се ругати монархији, јер то је строго забрањено, а кад кренете да изађете из куће не заборавите обући доњи веш, јер се ходање без њега такође кажњава.

Дочекујете ли, или испраћате некога у енглеском Ворингтону знајте да је љубљење на перонима жељезничке станице кажњиво.

Шаљете ли разгледнице из Велике Британије обавезно пазите да маркицу исправно залијепите. Британци сматрају издајом окретање наопачке поштанске мараке са сликом неког од чланова краљевске породице.

Кинеске власти забрањују спасавање особе која се дави, јер сматрају да ће се на тај начин спријечити судбина. Грубо кршите закон и ако пјевате у кади у Пенсилванији, или ако сте матичар који склапа брак између младенаца који су пијани.

Када су у питању прописи који се тичу вожње у Данској, прије него што се упали аутомобил обавезно је провјерити да испод аутомобила не спава неко дијете. Шпанска полиција кривично гони возаче које затекне да возе у сандалама.

Закон који важи у Кентакију, а може "добро доћи" онима који воле да возе кад попију, прописује да је сваки пијанац тријезан све док се не докаже супротно.

Неки од ових закона можда више и нису на снази, али пожељно је имати у виду законе и културу земаља које се посјећују. Како и зашто су уведени ови закони, нама остаје само да нагађамо.

Смијешни закони у САД

У САД владају смијешни закони који пишу казне свакоме ко их крши. Иако закон звучи апсурдно или смијешно ревносни полицајци кажњавају свакога кога ухвате у кршењу прописа. Тако је на примјер у Алабами забрањено носити вјештачке бркове у цркви, јер би могли да изазову смијех. У Канзасу је забрањено бацати ножеве на особе које носе пругаста одијела, остаје непознато да ли ово значи да је дозвољено бацати ножеве на особе које носе одијела са другим дезенима. У Вашингтону је забрањено претварати да сте потомак богатих родитеља. Оклахома забрањује узимање гриза туђег хамбургера, а у Калифорнији је забрањено конзумирање наранџе у кади. Жене у Монтани које отварају пошту насловљену на супруга строго се кажњавају.

Забрањено умирање

За сањаре који маштају о вјечном животу постоји кутак на земљи гдје умирање није дозвољено. Селидба у Лонгџеарбџен, град који се налази на норвешкој прекоморској територији Свалбарду је идеално рјешење за оне који желе избјећи сусрет са смрћу. У овом скандинавском граду умирање је противзаконито. Разлог за доношење овакве одлуке власти и усвајање оваквог закона лежи у чињеници да због ниских температура, какве су тамо током цијеле године, тијела не труну. Они који се случајно тамо нађу тешко болесни хитно бивају авионом превезени до копна гдје могу слободно умријети без кршења прописа и страха од хапшења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана