Случајеви педофилије у Српској поново пуне новинске ступце: Није свака фотка за “Фејсбук”

Небојша Томашевић
Случајеви педофилије у Српској поново пуне новинске ступце: Није свака фотка за “Фејсбук”

Сексуално искоришћавање дјеце је тема која и данас изазива нелагоду, невјерицу, а путем нових технологија и интернета злостављачи најмлађе врло лако увлаче у своје мреже ради задовољења својих болесних нагона, а тиме им причињавају огроман бол и патњу.

Дјеца користећи рачунаре и мобилне телефоне углавном нису свјесна ризика, због чега и лако упадају у замке педофила. Према подацима Министарства унутрашњих послова Републике Српске, 2021. године је евидентирано 10 кривичних дјела искоришћавање дјеце за порнографију.

Осим тога, наводе, забиљежена су и четири случаја који се односе на упознавање дјеце са порнографијом, а један на искоришћавање компјутерске мреже за извршење сексуалног злостављања и искоришћавања дјетета. Како појашњавају у МУП-у РС, дигитално доба одликује масовност коришћења интернета у којој појединац, почев од дјетета, данас у рукама држи уређај са огромним могућностима.

- Међутим, то има и своју лошу страну, јер се на друштвеним мрежама, које су иначе најпопуларније код дјеце и младих, “Инстаграм”, “Снапчет”, “Тикток” могу наћи разни бизарни изазови и вребају многе опасности - наводе у МУП-у.

Полиција Српске је у сарадњи са Европолом и полицијама земаља западног Балкана покренула кампању “Реци НЕ” чији је циљ да укаже на регионални значај сексуалне експлоатације дјеце.

- Проблем који није заобишао ни нашу земљу у ери дигитализације јесте све веће присуство дјеце, као најмлађих корисника на интернету, те њихово стављање у центар стално растућег тржишта материјала о сексуалном злостављању и искоришћавању дјеце. У ери интернета и доступности информационо-комуникационих технологија извршиоцима кривичних дјела сексуалног злостављања и искоришћавања дјеце приступ самој дјеци је увелико олакшан, али исто тако, олакшан је и приступ интернет страницама на којима се налазе садржаји сексуалног злостављања и експлоатације дјеце. Извршиоци користећи интернет и посебне врсте мрежа, као и специјализоване софтвере за дијељење фајлова на интернету покушавају да прикрију свој идентитет - кажу у МУП-у РС.

Психолог Александар Милић сматра да родитељи често сами својим непромишљеним поступцима на неки начин отварају врата педофилима и разним злоупотребама дјеце.

- Имамо лошу навику да родитељи на мрежама објављују фотографије дјеце. То некада зна да пређе границе и да буде преобимно. Управо због тога те фотографије су доступне онима који желе да их злоупотријебе. Тако се на неки начин отварају “врата стана” да неко узме те фотографије и злоупотребљава их у дјечијој порнографији. Улицу смо на тај начин увели у сопствени стан - тврди Милић.

Наглашава да особе склоне злоупотребама дјецу често на интернету врбују тако што им се представљају као вршњаци и заваравају их.

- То се односи на дјецу већег узраста и они их дезинформишу и на неки начин кроз игру и разна обећања придобијају за комуникацију те они постају њихове жртве. Нарочито када дијете остаје само постаје подложније манипулацијама јер није под надзором. Тад се често заказују и сусрети који заврше злоупотребом - рекао је Милић.

Нагласио је да је најважније да грађани схвате да не треба фотографије дјеце да објављују јавно.

Према ријечима Милића, искоришћавање дјеце, било кроз порнографију или на неки други начин, оставља дугорочне посљедице и тешке трауме.

Психотерапеут Вахида Дједовић каже да истраживања показују да само гледање порнографије знатно утиче на каснији сексуални живот, а поготово када су дјеца жртве порнографије. 

- То оставља посљедице на њихово ментално здравље које су велике и дугорочне. Углавном, дјеца доживљавају тешке трауме, подложна су депресији и другим менталним болестима. Ако је дијете већ било жртва на било који начин, родитељи су му дужни пружити подршку и обавезно потражити помоћ психијатра који је специјализован за рад са дјецом - казала је Дједовићева.

Истакла је да гледање порнографије утиче и на тинејџере и то на њихов каснији однос према сексуалном животу.

- Према истраживањима, дјечаци који гледају порнографске садржаје имају више партнерки, склони су промискуитетном понашању, желе грубљи или насилан секс, док дјевојчице имају проблем са самопоштовањем и самопоуздањем када је ријеч о доживљају властитог тијела - каже Дједовићева.

Наглашава да порнографија потпуно одваја секс од љубави, тако да млади и уче на такав начин и показују такво понашање у одраслом добу.

- Склонији су перверзијама, а неријетко се ствара зависност од порнографије и мастурбације, посебно код мушке дјеце - рекла је Дједовићева.

Интернет предатори су злонамјерне и често психички болесне особе које користе интернет како би успоставиле контакт са другима, најчешће дјецом, с циљем различитих видова злоупотребе и сексуалног искоришћавања. Александар Милић наглашава да особе које злоупотребљавају дјецу и користе дјечију порнографију имају одређене поремећаје и само гледају да задовоље своје потребе.

- То су психопатске личности и оне не размишљају о лошим посљедицама. Њихова је потреба за задовољавање одређених страсти јача од разума. То су, нажалост, болесне особе које не презају ни од чега да би задовољиле своје потребе - рекао је Александар Милић.

Повјерење најважније

Како би била избјегнута лоша страна модерних технологија и спријечено да дјеца буду жртве сексуалног искоришћавања и дјечије порнографије, превенција је најбоља.

- Родитељи треба да буду присутни у животу дјетета, а не посматрачи. Треба да су потпуно посвећени и заинтересовани за њихов живот. Ако се не ради на превенцији, дјеца, било из радозналости, било да им је наметнуто од школских другара, рођака, могу да подлегну гледању порнографије и постану жртве. Обострано повјерење и поштовање неопходно је у одгоју дјеце како би дијете могло затражити помоћ или се обратити родитељима - сматра Вахида Дједовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана