Слом турског туризма - гаси се посљедња нада

Агенције
Слом турског туризма - гаси се посљедња нада

Терористички напади у Истанбулу успаничили су њемачке туристе - посљедњу наду за турски туризам који још није успио да се опорави од руских санкција, пише Цајт

Туризам у Турској изгубио је главне клијенте — послије инцидента са Су–24 остао је без руских гостију, а сада, послије терористичких напада у Истанбулу, путовања у ту земљу отказују и Нијемци. Посљедице ће бити катастрофалне за цијелокупну економију земље, пише њемачки лист „Цајт".

Министарство иностраних послова Њемачке савјетовало је путницима да "привремено избјегавају" окупљање на јавним мјестима и у близини туристичких знаменитости Турске.

Потпуно је природно да трећи терористички напад за пола године у Турској погубно утиче на туристички бизнис у тој земљи.

Тероризам у посљедње вријеме добија нови вид, пошто је све чешће усмјерен против туриста", сматра стручњак за туризам из Киља, Мартин Ломан.

Према статистици, грађани Њемачке чинили су најзначајнији дио посјетилаца Турској — 2014. године ту земљу је посјетило више од четири и по милиона Нијемаца.

На другом мјесту су били руски туристи, али се турски бизнис са њима опростио још у новембру прошле године када су се погоршали односи Москве и Анкаре послије инцидента са обореним војним авионом Су–24.

Пошто је предсједник Русије Владимир Путин увео санкције Анкари, руски туроператери више не нуде својим клијентима путовања у Турску.

Како наводи аутор чланка, за туризам такве мјере имају двоструке посљедице: пошто због одсуства руских гостију мноштво соба у хотелима остаје празно, туроператери других земаља почињу да траже велике попусте.

Талас неуспјеха који је запљуснуо турски туристички бизнис утицаће на цјелокупну економију земље.

"Туризам је изузетно важан сектор турске економије и један од главних извора стране валуте", наводи стручњак Њемачког друштва за међународну сарадњу Мартина Симон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана