Слободан Пухалац: Инцко довео у питање капитал РС у износу од 350 милиона

Мирослав Филиповић
Слободан Пухалац: Инцко довео у питање капитал РС у износу од 350 милиона

Одлуком високог представника у БиХ Валентина Инцка којом је омогућено прегласавање представника Републике Српске у органима управљања "Електропреноса БиХ" доведен је у питање капитал РС у компанији у износу од 350 милиона марака.

То је у интервјуу "Гласу Српске" изјавио министар индустрије, енергетике и рударства РС Слободан Пухалац. 

- Уколико се проведу ове одлуке, отвара се могућност да се из истог народа именује и вршилац дужности директора и предсједник Управног одбора, што закон изричито оспорава. Послије оваквих потеза високог представника не преостаје ништа друго него да се супротставимо у пуном капацитету користећи сва расположива правна средства - истакао је Пухалац.

Нагласио је да изјава директора комуникација OHR-а Фране Мароевића показује "елементарно непознавање закона и говори да је високи представник лоше савјетован".

- Инцко је лоше савјетован не само од Мароевића него и бројних других службеника у овој канцеларији који нису склони реалном сагледавању ситуације и односа, посебно оних који се тичу интереса Републике Српске - оцијенио је Пухалац.

* ГЛAС: Какве би могле бити посљедице ових одлука?

ПУХAЛAЦ: Треба почети од констатације да једном наметнути закон и акти који регулишу рад акционарског друштва од стране појединца или политички притисак неких институција дају своје негативне резултате. Цијели низ састанака који је одржан са представницима ресорног министарства ФБиХ није дао очекиване резултате за нормализацију рада компаније. Ово јасно говори да је темељ који је постављен лош, а онда и резултати морају да буду такви какви су данас. Влада РС, свјесна да треба нешто да се промијени, очекивала је да ће до промјена доћи послије ванредне скупштине акционара када су дати недвосмислени задаци министрима, господину Хећи и мени, да припремимо терен како би сљедећа скупштина акционара дала резултате. Послије пет одржаних састанака и заказивања два састанка до којих није дошло, нисмо успјели да усагласимо платформу.

* ГЛAС: Шта ће предузети Српска?

ПУХAЛAЦ:  Нама из РС је, послије тога, преостало само да се боримо за позицију која ни у ком случају неће сметати другим актерима у електропреносној функцији. Наш став је да прво треба мијењати оно што нам је на располагању, Статут компаније, а потом ићи на евентуалне измјене Закона о оснивању компаније. Уколико то не остварујемо нећемо подлећи наметнутим законима, јер ово није политичко питање. Ово је класични капитал однос у једном акционарском друштву и ми ћемо подузети све потребне мјере да се преносна функција обавља, али да се заштите интереси капитала Српске.

* ГЛAС: Влада РС наложила је члановима из РС у органима "Електропреноса БиХ" да не учествују у њиховом раду?

ПУХAЛAЦ: Влада РС сматра да не може да прихвати имплементацију одлука у случају када су наметнутим одлукама прекршена правила корпоративног управљања, као и основни принципи за отварање тржишта. То значи да се и од представника РС очекује да не учествују у оном што представља кршење поменутих правила и принципа. Чланови Управног одбора из РС неће учествовати у раду Управног одбора компаније, док чланови Скупштине акционара или њихови представници не усагласе начине и приступе за рјешавање проблема у компанији.

* ГЛAС: Шта је са мандатима чланова УО и директора "Електропреноса БиХ" послије посљедњих одлука високог представника?

ПУХAЛAЦ: Што се тиче мандата, односно продужења мандата за директора и чланове Управног одбора, то би према оном што је наметнуо високи представник требало да буде одлука донесена простом већином. Међутим, остају друге одлуке које слиједе и које се не би могле и не би смјеле доносити на такав начин. Ова одлука ће имати своје импликације, јер ће доћи у сукоб са неким другим одредницама закона. Уколико се проведу ове одлуке, отвара се могућност да се из истог народа именује и вршилац дужности директора и предсједник Управног одбора што закон изричито оспорава. Послије оваквих потеза високог представника не преостаје ништа друго него да се супротставимо у пуном капацитету користећи сва расположива правна средства.

* ГЛAС: Колика је тренутно вриједност капитала Српске у "Електропреносу БиХ"?

ПУХAЛAЦ: Српска учествује са 41,11 процента капитала. Aко желите да то квантификујемо, то је око 350 милиона КМ који су доведени у питање самом чињеницом да се уводи систем просте већине и начина одлучивања који ће довести до, условно речено, предности једне од страна у акционарском друштву. Ми нисмо за то. Одлуке морају да се доносе на принципу права акционара по основу уложеног капитала, што за сада није случај.

* ГЛAС: Како РС правно да заштити своје интересе и капитал у компанији?

ПУХAЛAЦ: Тешко је рећи које ће све конкретне активности бити урађене. Оно што је имовина и капитал Српске, без обзира да ли је то у сукобу са донесеним законима и налогом супервизора за Брчко дистрикт, мора се заштитити и обезбиједити функција електропреноса у Српској. Повлачење из органа "Електропреноса БиХ" не представља никакав бојкот, већ начин да се оствари интерес и заштита унесеног капитала. Спремни смо да искористимо сва постојећа и легална средства да то остваримо. Цијело вријеме Српска инсистира на легалитету и регулисаности односа. Централна питања су капитал и материјални однос и ми се у том оквиру боримо за своју позицију.

* ГЛAС: Како, заправо, ријешити проблеме у функционисању "Електропреноса"?

ПУХAЛAЦ: Посљедњи закључци Владе РС су наш начин да вратимо питања и рјешења у правни оквир и заштитимо свој интерес. Оно што је могући сценарио изласка из ове ситуације је враћање 110 кило-волт мреже у власништво електропривреда Републике Српске, ФБиХ и ХЗ ХБ. Тиме би имовина "Електропреноса БиХ", која сада износи око 900 милиона КМ, била умањена, затим би се приступило усаглашавању аката друштва и рјешавању проблема функционисања. Ми инсистирамо на три оперативна подручја у границама бивших електропреноса у БиХ са сједиштима у Бањој Луци, Сарајеву и Мостару, чије границе не прелазе границе ентитета. Такође, сматрамо да треба формирати двије дирекције на нивоу компаније умјесто садашњих пет, и то: Дирекцију за техничке послове (рад, одржавање, планирање, развој и инвестиције) и Дирекцију за финансије и администрацију (економске, правне и остале послове) и да мјесто рада за све службе и запослене у напријед наведеним дирекцијама и службама буде у сједишту компаније у Бањој Луци.

Према другом, по нама једином исправном сценарију, преносна дјелатност би се организовала у најмање двије преносне компаније, што представља праксу у многим земљама и није ништа неуобичајено.

* ГЛAС: Како коментаришете изјаве директора комуникација  OHR-а Фране Мароевића о наводном недозвољавању да буде обављена финансијска ревизија у "Електропреносу"?

ПУХAЛAЦ: Изјава господина Мароевића показује елементарно непознавање закона и говори да је високи представник лоше савјетован, не само од Мароевића него и бројних других службеника у OHR-у који нису сколи реалном сагледавању ситуација и односа, посебно оних који се тичу интереса РС. Ревизори нису могли обавити ревизију рада "Електропреноса", јер по закону уопште нису надлежни за ту компанију, која није у државном, већ је у ентитетском власништву. Надлежност Канцеларије за ревизију институција БиХ обухвата компаније у којој држава има власнички удио од најмање 50 одсто плус једну акцију, већ је компанија у власништву РС и ФБиХ. Нетачне су тврдње OHR-а да у компанији није извршена независна ревизија. Од 2006. до 2008. године, ревизију финансијских извјештаја "Електропреноса" радила је реномирана ревизорска кућа "Дилојт". Сума од 150 милиона КМ, коју помиње OHR, је произвољна и не спомиње се ни у једном званичном документу компаније. На рачуну компаније је око 130 милиона КМ.

Притисак 

* ГЛAС: Како гледате на ставове да РС свјесно опструише рад "Електропреноса БиХ"?

ПУХAЛAЦ: Стање у "Електропреносу" представља персонификацију политичких односа у БиХ и говори о смишљеном сценарију да се изврши притисак на представнике Републике Српске. Двије су врло важне области о којима постоје размимоилажења. То су инвестирање и запошљавање. Чињеница је да је "Електропренос" технички систем и акционарско друштво у којем тешко може да се уклопи национални баланс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана