Шљокице, чипка и гламур

Маријана Миљић
Шљокице, чипка и гламур

Новогодишња ноћ је јединствена и као таква захтијева посебан изглед, због чега већина дама током цијелог децембра разгледа излоге бутика и робних кућа, који су препуни разнобојних дугих и кратких хаљиница, свечаних кошуља, туника, хлача...

Какву комбинацију изабрати за дочек нове године зависи и од мјеста на којем ћете прославити најлуђу ноћ. Зато приликом избора хаљине треба да водите рачуна и о старосној доби и расположењу особа са којима славите.

Модни стилисти савјетују да за прославу новогодишње ноћи не треба трошити много новца јер савршену комбинацију за дочек нове године можете добити и за мали износ новца.

Формално и неформално

Ако је прослава формалнија, онда је дуга коктел хаљина прави избор. Ако се ради о журци мање формалног карактера, онда и нешто краћа хаљина долази у обзир, а ако идете на "живљу" забаву и уколико је друштво млађе, онда је хаљина веселијих боја одличан избор.

Када је забава нешто софистициранија, хаљина би требало да буде мање наметљива и у том случају треба обући хаљину "пригушене" боје.

Сигуран избор за прославу новогодишње ноћи свакако је и мала црна хаљина, која би требало да буде обавезан комад одјеће у ормару сваке жене. Мала црна хаљина долази у разним стиловима и кројевима, а носи се једнако радо на гала слављима, као и на кућним забавама и свакодневним или ноћним изласцима. Она ће вас увијек "извући" кад нисте сигурне шта би требало да обучете. Зависно од тога гдје славите, црну хаљиницу можете употпунити пригодним накитом, шалом или свиленом марамом.

"Пун погодак" и шљокице и чипка 

Главни тренд новогодишњих журки су свакако и ове године сјајни материјали и шљокице. Ријетке су прилике када због бљештавила за новогодишњу ноћ нико не гледа никога са подсмијехом, због чега треба да искористите прилику и пустите машти на вољу.

Ипак, треба припазити да шљокичасти изглед не буде превише кичаст, због чега модни стилисти савјетују онима који нису довољно вјешти да споје више бљештавих комада одједном да ставе барем један детаљ са шљокицама који ће изглед учинити новогодишњим.

Ове сезоне на велика врата у моду се вратила и чипка. Увијек посебна и врло женствена, чипка је добар избор, ако желите да вас запазе. Осим тога, лијепа чипкаста блузица "подићи ће" било коју комбинацију, чак и кад су у питању фармерке.

Врло тренди је и карирани узорак, који такође може бити одличан пригодни мотив за новогодишње славље, посебно класична црвено-зелена комбинација која увијек подсјећа на зимске празнике.

Карирани узорак ове сезоне долази како на елегантним панталонама, тако и на свиленим хаљинама, па може одлично да послужи за слављенички лоок.

Фризуре

Када се одабере адекватна хаљина, велике муке већини дама почне да задаје и фризура. Коју фризуру одабрати зависи искључиво од укуса, али и врсте косе, те облика лица.

Са коврџама нико не може да погријеши, јер су ове зиме потпуни хит. Носе се и на дугу, али и кратку косу, зависно од тога како сте тренутно ошишани. Ако имате краћу косу, одлучите се за "дивље" коврџе које ће пробудити вашу страственост, а ако имате дугу косу, испробајте велике, мекане, гламурозне коврџе које њежно уоквирују лице.

Ако ипак желите нешто потпуно откачено и дивље, направите ситне коврџе. Предњи дио косе подигните и скопчајте украсном шналом, а задњи дио косе нека буде пуштен.

Ако сте од оних којима се не свиђају коврџе, испеглајте косу, јер то је најбољи начин да се постигне потпуно равна и глатка коса са пуно сјаја.

Ако желите да склоните косу са лица, пунђе су одличан избор и иду одлично уз сваку хаљину, било да су заглађене или помало рашчупане, постављене високо или ниско, на средини или са стране. Пунђе су најпопуларнија свечана фризура и, што је најбоље - добро стоје свима.

Из моде не излазе ни откачене плетенице које су увијек "ин". Новогодишњи лоок увијек се може употпунити обичном плетеницом, те помало рашчупаном - бохо плетеницом, као и плетеницом умјесто репа или пак плетеницом подигнутом у пунђу.

Усклађена шминка

Велике муке око избора новогодишњег изгледа задаје и мејкап, који треба да буде свечан и неуобичајен, али опет не смије да буде претјеран.

Модни стилисти препоручују ове године више маште. Савјетују дамама да ако имају мале трепавице, ставе лажне трепавице и црни туш, те да набаце шљокице по лицу и цијелом тијелу.

Један од најатрактивнијих изгледа је вамп-изглед, односно мејкап који носи ознаку - драматично, екстравагантно и одважно, а одликује се првенствено наглашеним, јасно дефинисаним "мачкастим" очима и секси срцоликим уснама. Прецизна танка црта кистом на капку изнад трепавица, добро је познато, поновно је "ин".

Што се боја и облика тиче, креативних ограничења нема. Главни прибор за краљицу драме свакако је црна оловка.

Нећете погријешити ни ако се одлучите за њежнију шминку, јер су њежност и женственост у моди. Изглед хероине порцуланског тена и децентно наглашених образа и усана дефинитивно је један од најзначајнијих трендова за новогодишњу ноћ. Цијела једна палета неутралних нијанси - беж, боје коже и пудера, у распону тонова од свијетлог до тамног, чини једну од значајнијих овогодишњих модних тенденција - софистицирани дамски изглед.

Трећи мејкап са којим такође нећете погријешити је одважни техни-колор. Визажисти су ове сезоне снажно инспирисани бескомпромисном шминком осамдесетих година прошлог вијека. Сјене за очи представљају праву фузију свих могућих облика, стилова и боја. Једина новост је то да су "ин" наглашене обрве које складно допуњују екстравагантан изглед.

Обучен као господин

Није тачно да само дјевојке имају проблема приликом избора гардеробе за најлуђу ноћ. И мушкарци су ти који желе да буду прикладно обучени у складу са амбијентом, али и са својом љепшом половином. Ако у неком хотелу славите дочек нове године - сако, кошуља, панталоне и ципеле су скоро па обавезан дрес код.

Међутим, ако сте планирали да стару годину испратите у некој дискотеци или клубу, умјесто свечаних панталона можете обући неке фармерке, а сако замијенити неком шмекерском јакном. Кошуља је препоручљива, јер се врло лако може комбиновати са вуненим прслуком или џемпером.

За приватну журку, гдје је увијек опуштена атмосфера, не требају никакви посебни савјети. Потребно је обући оно што иначе носите. Ако је у питању дочек нове године на тргу или улицама града, то не значи да за ову прилику не треба да се обучете лијепо, већ само да водите рачуна о томе да вам буде топло у одјећи коју изаберете јер ћете неколико часова провести напољу на јако ниској температури.

Удобност

Код избора савршене новогодишње комбинације свакако имајте на уму да се у одабраној одјећи морате осјећати опуштено и угодно, јер је добар провод на првом мјесту.

Прекратке хаљине или преуске панталоне радије избаците и обуците неке у којима ћете слободно уживати у плесу и слављу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана