Славни у сектама управљају свијетом

Цвија Мркоњић
Славни у сектама управљају свијетом

Необјашњиве смрти свјетских политичара и највиших државника, гласине да су неке од најпопуларнијих свјетских звијезда припадници разних секти које својом моћи управљају људима, посјете ванземаљаца, као и разне теорије о људском постојању, годинама су основа за различите теорије завјере које плијене пажњу, како медија, тако и свјетске јавности.

Теорија завјере је покушај да се објасни разлог неког мистериозног догађаја који је представљен као заваравајући план тајног удружења. Под теоријом завјере подразумијева се и негирање да је неки догађај резултат директних активности, или чак природан догађај. Термин се користи у негативним конотацијама кад се жели објаснити и одбацити неисправан, параноичан и невјероватан трач.

У неким случајевима, безбједносно-обавјештајне службе или терористичке групе намјерно шире разне завјере како би довели до гомиле неповезаних информација којима наводе противника на погрешан траг.

Завјере о лету човјека у свемир

Од када је човјек први пут полетио у свемир владају разна нагађања и теорије да је заправо све било смишљено, изрежирано и снимано у студију или, са друге стране, да је лет у свемир објелодањен тек када се први човјек вратио успјешно са путовања.

Једна од најпознатијих теорија завјере о слијетању на Мјесец је она која тврди да се људско слијетање на Мјесец, од 1969. до 1972. у оквиру програма "Аполо", никада није догодило, него да су NASA и америчка влада то лажирали како би заварали јавност.

Ова теорија завјере почела је да се развија 1974. захваљујући аутору Билу Кејсингу и његовој књизи "Никада нисмо били на Мјесецу: превара од 30 милијарди долара", а прва организација која је отворено оптужила NASA-у да је лажирала слијетање на Мјесец била је "Флат Еартх Социетџ", организација која пропагира вјеровање да је Земља равна плоча. Према њиховим тврдњама, све је снимљено у холивудском студију.

Постоје бројне верзије теорија завјере о слијетању на Мјесец, које се углавном ослањају на псеудоаргументе и погрешне интерпретације појава у свемиру, те су углавном сви аргументи теорија завјере до данас научно одбачени као неосновани, чему у прилог иду и бројни независни докази који потврђују да је слијетање на Мјесец било стварно.

Још једна од теорија завјере која се бави путовањем човјека у свемир тврди да Јуриј Гагарин није био први човјек у свемиру, али је био први који се оданде вратио.

Теорија под називом "Лост космонаутс" сматра да је први астронаут који је отишао у свемир био Владимир Илашин, међутим, он није преживио. Његово путовање помогла је кинеска влада, а како тврде теоретичари, није био једини који је летио у свемир прије Гагарина.

Да нису само људи ти који су се отиснули у међупланетарна путовања, тврди теорија која каже да су Земљу посјетили ванземаљци.

Наводно, једног уторка, 13. марта 1997. године, пет свијетлећих објеката појавило се ниоткуда и лебдјело на небу изнад Аризоне, Неваде, Соноре и Мексика, послије чега су мистериозно нестали, један по један. Иако је америчка војска тврдила да је то био резултат њихове вјежбе авионима, неки тада нису жељели да повјерују у истинитост те тврдње, а ову посјету покушавају да докажу и данас.

Мистериозне смрти свјетских државника 

Кроз историју се провлаче разна нагађања о смрти водећих личности, који су били (и остали) познати широм планете.

Неке теорије завјере инсинуирају да је мозак америчког предсједника Џона Ф. Кенедија нестао убрзо послије обављене аутопсије, а многи теоретичари завјере сматрају да је он сакривен како би се сакрила права истина да је амерички предсједник убијен с предње стране, а не с леђа.

Међу историчарима влада став да се Хитлер убио цијанидом и пуцњем у главу 1945. године у подземном бункеру. Послије смрти, стражари СС-а спалили су тијело прије него што су Совјети навалили у бункер и однијели остатке у Русију.

На Радио Берлину је објављено да је Хитлер умро бранећи главни град с њемачким снагама. Усљед свих несигурности у вези са тим догађајима појавила су се разна нагађања, те је наводно много људи пријавило да је Хитлер виђен жив.

Слична теорија завјере влада и о смрти талибанског вође Осаме бин Ладена. Према службеним информација, одред америчких маринаца у ноћи 2. маја 2011. провалио је у добро чувани комплекс у Пакистану, те су у борби убили шефа "Ал-Каиде" и његове тјелохранитеље.

Оно што је и најобичнијем посматрачу одмах упало у очи је чињеница да Влада није понудила ниједан конкретан нити непобитан доказ којим би се са сигурношћу потврдила Осамина смрт. Сумњу подиже и недостатак било какве озбиљне обдукције којом би се потврдио идентитет, јер су маринци сахранили тијело у море неколико часова послије смрти, а уље на ватру је наводно додао и амерички предсједник који је одбио да објави било какве фотографије или видео цијеле акције. Касније је објављен снимак са кациге једног од војника, али то није разувјерило све бројније поклонике идеје да је дошло до заташкавања.

Теорије завјере о славним личностима

Данас су врло раширене и популарне теорије о славним личностима, те о њиховом наводном приклањању разним сектама и организацијама које су табу, али и о смрти неких славних звијезда која је наводно лажирана.

О многим поп пјевачима данас владају теорије да су припадници Илумината, који вјерују у постојање новог свјетског поретка, а њихов познати симбол је око. Тако теоретичари завјере тврде да су познати попут Бијонс, Леди Гаге и Ријане припадници Илумината, те су увјерени да они имају велику моћ и снажан утицај, па управљају многим догађајима.

Откад је Присли умро од предозирања лијековима 1977. године, хиљаде људи су пријавиле да су га видјеле живог. Вјерују да је инсценирао властиту смрт како би се ослободио ока јавности. Иако постоји много "свједока", никада ништа није потврђено, нити постоје докази који би потврдили ту теорију.
Након што је краљ попа Мајкл Џексон у јуну 2009. године проглашен мртвим, почело је колати неколико теорија завјере које тврде да је још жив. Једна од њих се односи на снимак на којем се види како је један мушкарац испраћен из комбија, наводно онога који је возио Џексона погребнику. Неке друге теорије тврде да је Џексон мртав већ око 20 година, а у међувремену је на његово мјесто ступио двојник. Међу неким веб страницама кредибилитет је стекао и сатирички извјештај објављен на веб страници "The onion", по коме је Џексоново тијело пронађено испод минијатурних шина на ранчу "Неверленд".

Разне теорије о људском постојању

Од памтивијека људи су се питали и проучавали одакле долазе, па поред научних и вјерских теорија, постоје још неке тврдње о човјековом постојању.

Наше је постојање само симулација казује теорија која сматра да ће људи ускоро постати довољно интелигентни да креирају симулацију непримјетну стварном свијету. Ентитети у тој симулацији створиће своју властиту симулацију, и тако даље. Неки заговорници ове теорије већ сматрају да је данашњи свијет заправо симулација креирана од стране стварних људи.

Неки парапсихолози тврде да се "де­ жаву" осјећајем изазивају слични догађаји који се паралелно одвијају у различитим димензијама, што би значило да свако живи истовремено у више димензија, док неки други теоретичари сматрају да до овог феномена долази проживљавањем догађаја из прошлог живота.

Још једна од гласних теорија завјере јесте тврдња да ваздушне снаге прскају америчку популацију хемикалијама. Теорија завјере која тврди да су трагови које остављају авиони у ваздуху заправо отровне хемикалије, чији је циљ да учине људе глупљим, нездравијим и да их на крају претворе у мутанте, појавила се 1996. године.

Како видимо, у теорији је све могуће, а управо то доказују многи теоретичари завјера чија су увјерења толико јака да су узнемирила и шокирала велики број људи на свијету.

Кенеди убијен због "кока-коле"

Теорије завјере о смрти предсједника Џ. Ф. Кенедија су бројне, а једна од најзанимљивијих теорија тврди да је извјесни Ли Харви Освалд убио предсједника САД због поремећаја који је настао усљед његове зависности од рафинираног шећера. Наводно је доказ за ову теорију чињеница да је убица, одмах послије злочина, попио "кока-колу".

Вакцине

На западу су људи све више увјерени да вакцине доносе низ штетних појава и да нису корисне чак ни оне против грипа. Они су увјерени да су вакцине кривац за многе аутоимуне болести. Неки заговарају увођење вакцинисања удисањем јер то је, како кажу, природан пут, док други потпуно одбацују могућност вакцинисања. Службена медицина брани програме вакцинисања јер се тако спречавају многе опасне болести.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана