Славица Ђукић-Дејановић: Међународни фактор не смије да мијења

Ведрана Кулага
Славица Ђукић-Дејановић: Међународни фактор не смије да мијења

Србија је не само као потписник, већ и гарант Дејтонског споразума, заинтересована за његову пуну примену. Свака промена у овом споразуму може да се оствари само ако постоји консензус сва три народа, односно два ентитета који постоје у БиХ.

Рекла је ово у интервјуу "Гласу Српске" предсједник Народне скупштине Републике Србије Славица Ђукић-Дејановић.

- Међународни фактор у БиХ мора својим активностима и одлукама да у потпуности буде у сагласности са одредбама Дејтонског споразума, те не може својевољно да тумачи Дејтонски споразум, а још мање да га својим одлукама мења, или одређеним одлукама дезавуише - истакла је Ђукић-Дејановић.

Нагласила је да Србија чини све да испуни, на задовољавајући начин, све услове које захтијева Европска унија.

- Очекујемо да ћемо добити на јесен не само статус кандидата, већ и датум отпочињања преговара са ЕУ. Не очекујемо нова условљавања, мада обавеза према Хашком трибуналу у вези са Гораном Хаџићем остаје - казала је Ђукић-Дејановић.

* ГЛAС: Каквом оцјењујете сарадњу парламената Србије и Републике Српске? Постоје ли планови за унапређење међусобне сарадње парламената двије земље?

ЂУКИЋ-ДЕЈAНОВИЋ: Сарадња два парламента базира се на Меморандуму о сарадњи који је потписан још 2008. године. Сматрам да је сарадња на изузетно високом нивоу, али ништа није толико идеално да не би могло да буде на још вишем нивоу. Констатовали смо да се скупштинска тела могу чешће састајати и мислим да ће се то и догодити у будућем периоду.

* ГЛAС: У којим областима је потребно првенствено побољшати сарадњу?

ЂУКИЋ-ДЕЈAНОВИЋ: Пре свега, на нивоу размене искустава у раду надлежних одбора, али и на нивоу групе пријатељства које, показало се у многим случајевима, могу дати значајан допринос не само развоју односа два парламента, већ и на нивоу билатералних односа Србије и Републике Српске.

* ГЛAС: Какви су резултати примјене Споразума о специјалним и паралелним везама између Србије и РС и колики је његов значај?

ЂУКИЋ-ДЕЈAНОВИЋ: Споразум је од великог значаја за развој односа између Србије и РС. Досадашњи резултати су задовољавајући, посебно на политичком и економском плану. По вредности оствареног укупног обима размене и вредности извоза, Србија је најзначајнији спољнотрговински партнер РС, док је по вредности увоза на другом месту. Србија је, са око 840 милиона евра други највећи страни инвеститор у БиХ, с тим да је већина инвестиција у РС. Има много значајних инвестиција, као што су куповина "Телекома Српске", Робне куће "Боска" те бањалучког "Косиг осигурања". Са задовољством хоћу да нагласим да је ЈAТ успоставио 2007. године авио-линију за Бањалуку. Постоје даље могућности за економску сарадњу, посебно у електропривреди, гасификацији те прехрамбеној индустрији.

* ГЛAС: Хоће ли Србија успјети да испуни све услове који се пред њом налазе на путу ка чланству у Европској унији, да би на јесен могла да добије статус кандидата?

ЂУКИЋ-ДЕЈAНОВИЋ: Србија чини све да испуни, на задовољавајући начин, све услове које захтева ЕУ и у томе имамо велику подршку свих земаља чланица ЕУ. Очекујемо да ћемо добити на јесен не само статус кандидата, већ и датум отпочињања преговара са ЕУ. Охрабрује нас недавна изјава комесара Штефана Филеа који је званично рекао да сматра да Србија на јесен треба да добије статус, али и да треба утврдити датум отпочињања преговора.

* ГЛAС: Србија је хапшењем генерала Ратка Младића елиминисала једну од највећих "кочница" ка ЕУ? Постоји ли могућност нових условљавања, као што су хапшење Горана Хаџића, рјешавање питања Косова и Метохије, ревизија приватизације предузећа, као и да се услови прошире и на Војводину и Санџак?

ЂУКИЋ-ДЕЈAНОВИЋ: Не очекујемо нова условљавања, мада обавеза према Хашком трибуналу у вези са Гораном Хаџићем остаје. Дијалог између Београда и Приштине је почео и не сматрамо да би било оправдано условљавати наш напредак ка пуноправном чланству у ЕУ решењем питања Косова и Метохије. Не видим нити разлоге, нити могућу садржину услова који би се постављали у вези са Војводином и Рашком облашћу. Очигледно је да предстоји одређени посао у вези са преиспитивањем једног броја до сада обављених приватизација, што је, пре свега, у интересу Србије.

* ГЛAС: Како тече дијалог са Приштином и има ли напретка о том питању?

ЂУКИЋ-ДЕЈAНОВИЋ: Дијалог са Приштином се одвија одређеним темпом који захтева пажљиво разматрање сваког питања. Сам почетак дијалога између Приштине и Београда већ представља сам по себи одређену позитивну чињеницу. Мислимо да, ако буде присутна жеља и потреба за изналажењем консензуса у вези са питањима на дневном реду, не видим разлога да тај дијалог не доведе до одређених резултата.

* ГЛAС: Како гледате на идеју да западни Балкан треба у исто вријеме да буде интегрисан у ЕУ?

ЂУКИЋ-ДЕЈAНОВИЋ: Истовремени улазак свих земаља западног Балкана у ЕУ био би од користи не само за те земље већ и за ЕУ која би тада могла да направи свеобухватан приступ прилагођавању нових чланова условима чланства у ЕУ.

* ГЛAС: Формирање власти на нивоу БиХ још није завршено, иако су избори одржани у октобру прошле године. Ситуација је посљедњих дана додатно закомпликована предлагањем за мандатара Савјета министара БиХ Славе Кукића, кандидата СДП-а БиХ и странака потписница програмске платформе на нивоу ФБиХ, иако није обезбијеђена парламентарна већина за његов избор?

ЂУКИЋ-ДЕЈAНОВИЋ: Ово сматрам искључиво унутрашњом ствари БиХ. Ми са пажњом пратимо догађаје и желимо да се комплетирање власти у БиХ што пре заврши на бази договора, јер једино договор може да обезбеди функционисање власти.

* ГЛAС: Како Србија, као гарант Дејтонског споразума, гледа на покушаје појединих политичких партија из Сарајева да створе унитарну БиХ у којој би конститутивни народи, Срби и Хрвати, били маргинализовани?

ЂУКИЋ-ДЕЈAНОВИЋ: Србија је не само као потписник, већ и гарант Дејтонског споразума, заинтересована за његову пуну примену. Свака промена у овом споразуму може да буде остварена само уколико постоји консензус сва три народа, односно два ентитета који постоје у БиХ.

* ГЛAС: Каква је, према Вашем мишљењу, тренутна улога OHR-а и високог представника у БиХ, који је у неколико наврата, својим одлукама, закомпликовао ситуацију у БиХ?

ЂУКИЋ-ДЕЈAНОВИЋ: Међународни фактор у БиХ мора својим активностима и одлукама у потпуности да буде у сагласности са одредбама Дејтонског споразума, те не може својевољно да тумачи Дејтонски споразум, а још мање да га својим одлукама мења или одређеним одлукама дезавуише.

Структурални дијалог

* ГЛAС: У БиХ је почео структурални дијалог са Европском унијом о реформи правосуђа. Како гледате на иницијативу РС да се крене у овом правцу и спремност Европе да се укључи у ово питање?

ЂУКИЋ-ДЕЈAНОВИЋ: Пратимо развој ситуације у вези са реформом правосуђа у БиХ. Ми у Србији смо већ предузели прве кораке у том правцу те мислим да би разменом искустава у том правцу могли једни другима да помогнемо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана