Сладак живот руши политичку каријеру

приредио: Миленко Киндл
Сладак живот руши политичку каријеру

Италијански премијер Силвио Берлускони, политичар и мултимилијардер, познат по "слатком животу" и скандалима и гафовима којима пуни штампу, нашао се пред опасношћу да изгуби тако "слатку власт", а популарност му је опасно пала на испод 50 одсто.

Италијанска штампа ових дана пише да је Берлускони у најозбиљнијем кризном периоду у својој дугој политичкој каријери, а неки коментатори већ најављују да Италија иде ка постберлусконијевом периоду.

Камен опасног спотицања је лијепа Мароканка, малољетна 17-годишња Руби, плесачица која је због крађе била у притвору у Милану, одакле је спасао лично Берлускони.

Захваљујући Руби италијанска јавност је сазнала мноштво нових детаља о "слатком животу" Берлусконија, о забавама у премијеровој вили у мјесту Aркоре, код Милана, којима је она присуствовала, а о којима се у медијима досад пуно спекулисало. Руби је рекла да је примила 7.000 евра за свој наступ на премијеровој забави.

Према писању "Коријере дела сера", Берлускони је од шефа миланске полиције лично тражио да пусти девојку и по њу послао свог повјерљивог сарадника, регионалног званичника, иначе бившег личног зубара.

Оптужбе на рачун италијанског премијера изнијела је и Надија Макри, кол-герла, која тврди да јој је Берлускони платио 10.000 евра за сексуалне услуге током оргија у његовој вили на Сардинији прије двије године.

Према изјави датој тужилаштву, у вили је тог дана било тридесетак дјевојака, неке су имале и 17 година. Гостима је дијељена и марихуана ради бољег "угођаја".

Опозиција је спремно дочекала нови скандал из приватног живота премијера и затражила његову оставку.

- Берлускони не може остати ниједан минут у јавној улози коју је бесрамно издао - рекао је шеф опозиционе Демократске партије Пјерлуиђи Берзани, пренио је Ројтерс.

И предсједник Представничког дома парламента Италије Ђанфранко Фини, бивши Берлусконијев савјетник, затражио је оставку шефа италијанске владе те што скорији почетак преговора о формирању нове владе десног центра.

- Берлускони мора да поднесе оставку и објави почетак кризе владе иначе ће му министри који су уз мене окренути леђа - изјавио је Фини.

Фини и Берлускони су некада били блиски сарадници, а прекинули су међусобне односе крајем јула ове године.

Фини је одлучио да напусти Берлусконијеву странку коју су заједно основали годину раније да би основао сопствену партију.

"Што прије оде, боље по нас" - коментаришу бирачи, навео је AП.

Италијани су већ дужи период незадовољни политиком коју води Берлускони, медијски магнат, власник Фудбалског клуба Милан, милијардер који је ове године 14. по богатству на чувеној Форбсовој листи.

Италијанским бирачима највише сметају велика незапосленост, корупција, криминал, спрега власти и мафије...

Берлускони, пак, сматра да Влада мора да опстане јер је земља у кризи, а он мора да остане на власти јер једини може да држи десницу на окупу.

- Ја сам забавна особа, пуна живота, а посао ми је тежак терет, радим 19 сати дневно седам дана у седмици, поручује Берлускони, који за лошу репутацију и пад популарности одувијек криви новинаре.

Скандали са малољетницама су 74-годишњег Берлусконија коштали брака јер га је лани напустила 52-годишња супруга Вероника послије провода на рођенданској журци једне 18-годишњакиње.

Пораз

Скандал са 17-годишњом Мароканком га опасно води до политичког пораза. О томе свједочи пољуљано повјерење најближих коалиционих партнера у влади Берлусконија и изјава лидера Сјеверне лиге Умберта Босија да такво понашање премијера "штети међународном кредибилитету Италије".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана