Скромно, али весело у нову годину

Д. Келеч, М. Чигоја
Скромно, али весело у нову годину

Новогодишња ноћ је на прагу, а многи становници Српске, за разлику од ранијих година, "не кују" велике планове за дочек 2011. године. Стару годину ће велики број њих испратити у кругу породице и пријатеља у својим домовима, док ће млађи, традиционално, на тргове или у кафиће. Новогодишње еуфорије као ранијих година нема.

За разлику од претходних година, када су ресторани, кафићи, клубови и дискотеке већ у новембру имали спремне понуде и резервације за дочек Нове године, ове године биће полупразни, јер су многи одустали од "скупог" провода за најлуђу ноћ.

Новогодишња ноћ на трговима

На трговима већине општина Српске ове године биће организован дочек Нове године, али уз скромну понуду и без звучних естрадних имена.

Бањалучани ће ове године уз Трубачки оркестар Дејана Петровића "Биг Бенд" и групу "Cubalcanica", дочекати Нову годину на Тргу Крајине.

Централно новогодишње славље у Бањалуци трајаће од 20 часова до један час, а у минут до поноћи биће приређен и ватромет, уз који ће присутни Бањалучани свечано ући у нову, 2011. годину.

Организована је и прослава за малишане, за које ће на Тргу Крајине 31. децембра од 11 до 13 часова наступити бенд "Four Roses" из Бањалуке са вокалним солистом Кристином Иванковић Кики и Јеленом Лу Шукало.

Ипак, славље најлуђе ноћи изискује поприличан трошак за већину Бањалучана, због чега ће велики број њих ове године остати у својим домовима или ће око поноћи прошетати до Трга Крајине.

- Нову годину прославићу у кругу породице, јер су многе резервације у ресторанима и кафићима прескупе - рекла је Бањалучанка Марија Нинковић.

Слично мисли и Бањалучанин Марко Јокић, који каже да ће Нову годину дочекати у стану.

- Многи кафићи или клубови су прескупи. Са мало новца организоваћу новогодишњу журку за ужи круг пријатеља - истакао је Јокић.

Резервације у бањалучким кафићима крећу се од 15 до 150 марака. Преноћиште у неком од бањалучких хостела кошта од 20 до 25 марака, док су цијене дочека у хотелима доста више и крећу се од 100 марака.

У хотелу "Босна" имају и посебну понуду за стране туристе. Уколико дочекују Нову годину у њиховом објекту, добијају и гратис ноћење са доручком.

Дочек Нове године у Приједору биће организован на тргу на градском шеталишту иако из Aдминистративне службе града још нема најава ко ће од естрадних умјетника забављати Приједорчане.

Први пут на приједорском тргу биће организован и дочек Дјечије нове године, уз пригодан новогодишњи програм који припремају малишани из вртића и основних школа.

У већини приједорских угоститељских објеката припреме за организовање дочека Нове године су у пуном јеку, а цијене резервација се крећу од 25 до 40 марака у кафићима уз шведски сто, до 55 марака, колико ће коштати дочек у хотелу "Приједор" уз свечану вечеру и конзумацију пића.

Из хотела "Монумент" на Мраковици нису могли да потврде име извођача који ће забављати госте у новогодишњој ноћи, за коју треба издвојити 100 марака.

У овом угоститељском објекту се традиционално организују дводневни и тродневни аранжмани уз дочек и репризу дочека Нове године, чије цијене по особи износе 260, односно 320 марака.

Иако је половина децембра већ прошла, ни Фочаци још нису почели спремање за дочек Нове, 2011 године. Најлуђој ноћи за сада радују се само најмлађи. Ни сама општина не даје никакве знаке да је најлуђа ноћ све ближа.

Улице су неокићене, објекти неукрашени, становници искључиво у бригама како да плате рачуне, нерасположени за било какав разговор и питања.

У оближњим локалима полако се спремају аранжмани за дочек Нове, 2011. године, а цијене прославе у угоститељским објектима у Фочи крећу се од пет до 20 марака у кафићима и дискотекама, до 45 марака у ресторанима и хотелима.

Ипак, већи дио Фочака најлуђу ноћ прославиће у својим домовима, уз пјесму, добро расположење, и уз наду да ће упркос бројним проблемима година која је пред нама донијети пуно бољих, љепших и позитивнијих тренутака.

- Финансијска ситуација је тешка, тако да већина становника нема новца да прослави Нову годину у неком од ресторана или хотела - казала је Фочанка Мара Бабић и додала да ће стару годину испратити у кругу породице, уз скромну трпезу.

Портпарол општине Фоча Бојана Марић рекла је да је програм организације дочека Нове године у току, али да ће највјероватније на градском тргу наступити локални бендови и пјевачи, док ће становници уживати уз скромну част, традиционално кувано вино и ватромет.

- Већ пар посљедњих година због недостатка новца нисмо у могућности да уприличимо бољи и организованији дочек Нове године - казала је Марићева.

Бројни Требињци Нову, 2011. дочекаће у својим кућама, а они нешто дубљег џепа у ресторанима или неком од требињских хотела, док ће они "најдубљег џепа" отпутовати у неки од зимских центара у РС и БиХ или преко границе.

Већ традиционално само је хотел "Леотар" представио своју понуду у хотелу и ресторану "Огњиште" на улазу у град, а цијене се крећу од 55 до 150 марака.

Остали требињски угоститељи као да ослушкују пулс јавности и према томе се одређују, али у правилу сви чекају посљедњи тренутак да нешто организују.

Велико интересовање Требињаца, као и сваке године, изазива дочек Нове године на отвореном у неком од црногорских градова или чак у Дубровнику.

На Тргу у Будви пјеваће Џибони, због чега ће се за дочек на отвореном у Херцег Новом, Дубровнику или Мостару опредијелити бројни Требињци.

Као и обично, у Требињу неће бити организованог дочека, али чини се да нико, у времену свеопште економске кризе и не мари за то, па ни општинари, а ни Требињци. Први, јер не желе, како кажу, да се излажу беспотребним трошковима, а други јер на сличне дочеке нису ни навикли. Више пажње, како истичу општинске власти, биће посвећено Бадњој вечери када су требињске улице и тргови препуни народа.

Поплаве "однијеле" славље

Послије неколико година, у центру Зворника овог 31. децембра неће бити дочека Нове године. Организовано славље у центру општине, како су до сада навикли Зворничани, уз богат забавни програм, кувано вино и ватромет није планирано, саопштено је из кабинета начелника општине Зворник Зорана Стевановића.

Разлог су поплаве, које су почетком децембра задесиле зворничку општину и потреба да се сва могућа средства усмјере на помоћ онима који су претрпјели штету.

Начелник је донио одлуку да се новац који би био потрошен за организовани дочек Нове године преусмјери у фонд из којег се подмирују најосновније потребе угроженог становништва.

Слична ситуација је и у Бијељини, гдје је општинска администрација одлучила да због ситуације проузроковане поплавама, не организује дочек међународне, али ни Православне нове године на градском тргу.

Ни за становнике Шамца, ове године неће бити организован дочек на тргу, али ће се општинске власти потрудити да издвоје средства за ватромет.

Становници Шамца зато ове године имају прилику да новогодишњу ноћ дочекају у хотелу "Плажа", који су одлучили да за ово вече ангажују локалну музичку групу "Лира", сматрајући да је тако и боље и јефтиније.

Осим у хотел, Шамчани могу да бирају и један од кафића и ресторана, који организују уз живу музику и богат јеловник за прославу најлуђе ноћи.

Европске и свјетске метрополе

Становници Српске који имају више финансијских могућности, Нову годину дочекаће у некој од европских или свјетских метропола.

Радница у агенцији "Јахорина турс" у Палама Aндријана Пандуревић рекла је да су становници овога дијела Српске највише заинтересовани за дочек Нове године у Олимпијском центру "Јахорина" у хотелима "Бистрица" и "Кошута".

- Боравак у хотелима на Јахорини није скуп и прилагодљив је стандарду становништва. Дочек у неком од хотела на овој олимпијској љепотици кошта од 70 до 80 марака - казала је Пандуревићева.

Она је нагласила да ова агенција у сарадњи са другим агенцијама нуди новогодишња путовања у Праг, Париз, Рим и Цариград.

- За петодневни боравак у Паризу потребно је издвојити 555 марака, за Рим 549 марака, док за дочек најлуђе ноћи у Прагу становници треба да издвоје 468, а у Цариграду 505 марака - казала је Пандуревићева.

Радница требињске агенције "Ушће травел" Слађана Гајић каже да влада велико интересовање за боравак на домаћим дестинацијама за дочек 2011. године.

- Највише је заинтересованих за Јахорину, Козару и Копаоник - казала је Гајићева и додала да је у понуди и дочек Нове године у Прагу, за који је потребно издвојити 355 марака.

Разноврсну понуду новогодишњих путовања има и туристичка агенција "Aдријатика лајн", која становницима Српске пружа могућност да Нову годину дочекају у некој од европских метропола.

- За боравак у Прагу од 30. децембра до 2. јануара потребно је издвојити 445 марака, а у ову цијену су урачуната ноћења са доручком - кажу у овој агенцији.

Истичу да становници који новогодишњу ноћ желе да дочекају у "граду свјетлости", морају да издвоје 610 марака, а полазак за Париз из Бањалуке је 29. децембра.

- За Нову годину у земљама Бенелукса, са поласком од 27. децембра, треба издвојити 473 евра, док за новогодишњу ноћ у Прованси, са поласком 29. децембра, треба издвојити 326 евра - додали су у агенцији "Aдријатика лајн".

Са осмијехом у нову годину

Ипак, док многи становници Српске, али и они широм свијета, 31. децембра буду посматрали како се велика казаљка приближава цртици која раздваја стару од нове године, сви ће по ко зна који пут повјеровати да ће са собом донијети и бољи живот. Разлог за славље, ипак, имају сви. Песимисти, оптимисти, весели, тужни. Јер, док једни буду прослављали одлазак старе године у прошлост, у кругу породице, други ће разлог за славље пронаћи у свему новом што их очекује, те у то име наздравити са драгим пријатељима у неком од кафића или ресторана, а трећи опет на тргу или у некој свјетској метрополи. Добро расположење, друштво и осмијех, најбитнији су план за "најлуђу ноћ" у години, а посебно осмијех који као најсјајнији украс, треба понијети у нову, 2011. годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана