Скијање и планина само за маштање

М.Ч., Т.М.
Скијање и планина само за маштање

Чарима зимских спортова на планинама једнако се радују и млади и стари, од професионалних спортиста до рекреативаца жељних дружења и разоноде. Јахорина, Бјелашница и Влашић ранијих година били су најтраженији зимски центри у БиХ, док су у иностранству стандардно најпожељније дестинације Француска и Италија.


Ипак, ако је судити према ријечима туристичких радника, интересовање становника Српске за одлазак на неку планинску љепотицу није велико. Да ли због кризе, још увијек лијепог времена или просто из навике да све раде у посљедњи час, становници Српске ових дана само у пролазу сврате у туристичке агенције и према ријечима запослених у агенцијама, углавном се све заврши на испитивању, прије свега, цијена.

С друге стране, има и оних са дубљим џепом којима ниједан од ових разлога не представља проблем и који су већ резервисали мјеста у реномираним хотелима региона. У агенцијама истичу да традиционално први "плану" управо најскупљи аранжмани. Тако ће, док једни састављају крај са крајем, други уживати на луксузним европским скијалиштима.

Туристи "испипавају" цијене

У туристичкој агенцији "Бобар турс" из Бијељине истичу да становници Српске још увијек не уплаћују аранжмане и да је тек наступила фаза "испитивања" цијена и прилагођавања дубини џепа.

- Иста ситуација је и кад је у питању новогодишњи дочек. Наши људи воле да све резервишу пет до 12. На основу њиховог интересовања можемо рећи да је Јахорина најчешће тражена. Ове године горе је нешто повећана понуда, када су у питању смјештајни капацитети и вјероватно ће тамо ићи много више туриста него протеклих година - казала је шеф ове агенције Љиљана Живановић.

Када су у питању цијене, у шпицу сезоне, од 26. децембра до 2. јануара седам полупансиона по особи кошта 693 марке плус обавезна доплата за новогодишњу ноћ и репризу од 100 марака.

Она је додала да су у хотелу "Термаг" и "Вучко", који су нешто луксузнији, и цијене веће.

- У хотелу "Термаг" у истом периоду соба на бази полупансиона кошта 195 марака дневно по особи. До 26. децембра и послије 17. јануара цијене су ниже од десет до 20 одсто - нагласила је Живановићева.

И у туристичкој агенцији "Смиљић" кажу да за сада нема интересовања становника Српске за зимовања.

- На основу искуства из прошлих година, мислимо да ће и ове године од домаћих дестинација бити најтраженије Јахорина и Копаоник, док су од страних углавном биле тражене Aустрија и Француска. Најповољнији на Јахорини су хотел "Бистрица" и "Кошута". У хотелу "Бистрица" у шпицу сезоне седам дана кошта 670 марака плус доплата за новогодишње вече од 100 марака, док седам полупансиона са доплатом за Нову годину у "Термагу" кошта 1.560 марака - истакла је референт за продају туристичких аранжмана у овој агенцији Оливера Николовска.

Није рано за резервације

Aлександра Трисковић из туристичке агенције "Јахорина турс" са Пала истиче да није рано за резервацију зимовања.

- Интересовање већ постоји, поготово грађана из Србије и Хрватске. Они се више распитују од домаћих туриста, а осим традиционалних зимовања на Јахорини у понуди имамо и аранжмане за иностране дестинације - рекла је Трисковићева.

Љубитељи зимских спортова могу да изаберу путовање у Француску, Италију и Бугарска.

Цијене иностраних аранжмана у односу на прошлу зимску сезону ниже су за десет до 15 одсто.

За отварање сезоне повољнији аранжмани

Јелена Вуксан из туристичке агенције "Стар травел" из Бање Луке каже да су за све заинтересоване туристе већ припремљене понуде за зимовања у предстојећој сезони, као и за дочек Нове године.

Због кризе ове године цијене аранжмана су ниже, а заинтересованих путника и те како има.

- Већ имамо резервација за зимска путовања, а грађани свакодневно долазе и распитују се за понуде, како за домаће, тако и за иностране дестинације - каже Вуксан.

Осим најатрактивније домаће дестинације Јахорине, каже Вуксан, љубитељи снијега и зимских спортова предстојеће сезоне моћи ће добро да се проведу у Aустрији, Бугарској, Италији, Француској и Србији.

- За отварање зимске сезоне 11. децембра припремили смо промотивне пакете за Француску и Италију, који укључују седам полупансиона, ски-пас и превоз и коштају 350 евра - истиче Вуксан.

Најповољнији су аранжмани у Бугарској, за које у јануару, у току зимског распуста, за седам полупансиона и уживања у зимској идили треба издвојити 179 евра.

- Наши туристи најзаинтересованији су за путовање у Aустрију због близине, као и у Бугарску због повољних цијена и традиционално за Јахорину - додала је Вуксан.

Француска хит

У "Јахорина турсу" кажу да је посебну пажњу туриста привукла супер понуда за Француску, односно "Ски опенинг" у Валторесу који са превозом, осигурањем, ски-пасом и изнајмљивањем апартмана на седам дана кошта 320 евра по особи.

Сања Видовић из агенције "Цептер паспорт" каже да многи мисле да је 12 или 15 часова вожње у једном смјеру да би посјетили нека од француских скијалишта превише, али чим тамо стигну забораве на напоран пут.

- Aко посјете неко од познатијих и већих скијалишта као Вал Торенс, Рисоул и друга, са сигурношћу ће им сваки тренутак боравка бити испуњен. Осим што скијалишта имају велики број стаза и ски-лифтова, забава и рекреација омогућена је практично 24 часа. Огромне површине скијалишта омогућују свим врстама и типовима скијаша да се нађу на некој стази, било да су off-писте скијаш или апсолутни почетник - истиче Видовићева.

Долина Мауриене једна је од најдужих ледничких долина у француским Aлпима и ту се налази неколико познатих зимских центара. Приступачне цијене смјештаја и ски-паса, ванпансионска услуга, као и високи квалитет и атрактивност стаза, обезбјеђују врхунски ужитак у правом алпском амбијенту. Пратеће манифестације, дневна и вечерња анимација, као и два отворена клизалишта и спортски центар са затвореним базеном само допуњују ионако квалитетну понуду ски-центра Ле Гранд Вал Ценис.

- У понуди имамо смјештај у таквим насељима и препоручујемо га породицама, али и захтјевним скијашима и бордерима. Цијене пакет аранжмана по особи, у којима је укључено десет ноћења, девет дана ски-паса, пешкири и постељина, крећу се од 605 марака па навише, зависно од врсте и категоризације смјештаја - истакла је Видовићева и додала да пакет аранжман вриједи за смјену туриста у периоду од 6. до 16. јануара 2010. и од 9. до 19. јануара идуће године.

Јахорина најјефтинија

Директор Олимпијског центра Јахорина Бранко Короман каже да су овај центар и хотел "Бистрица", којим центар газдује, за предстојећу сезону снизили цијене до 30 одсто за одређене смјене. Поред тога, додао је, јако је важно то што су и остали хотелијери на Јахорини исто то учинили.

- Због тога можемо рећи да ће Јахорина ове године бити повољнија са цијенама него што је била претходне године. Чињеница је да је 2002. године почело опадање броја туриста на Јахорини јер није било улагања и тај пад олимпијска љепотица биљежила је све до прошле године, посебно због тога што су центри у окружењу инвестирали у инсталације и смјештајне капацитете, док то на Јахорини није био случај - каже Короман.

До почетка туристичке сезоне реализоваће се пројекти изградње два шестосједа, што, по Коромановом мишљењу, оптимистично указује на то да ће се број туриста повећати.

- Ове године туристичка сезона за цијелу БиХ биће отворена на Јахорини и то 11, 12. и 13. децембра - казао је Короман.

Највиши врх Јахорине је Огорјелица са 1.916 метара надморске висине. Изванредна конфигурација терена, обиље врло квалитетног снијега, погодна клима, стазе за алпске дисциплине, као и благе падине (Рајска долина) уврстиле су ову планину међу најљепше и најпознатије ски-центре.

Осим тога што је најближа, домаћим туристима то је и најповољнија зимска дестинација.

Скијалиште има више од 20 километара уређених скијашких стаза, а ту је осам ски-лифтова и два дјечија ски-лифта.

Могуће је и ноћно скијање на освијетљеној стази. За сезону 2009/2010. двосјед жичара биће замијењена шестосједом. На стази "Пољице" поставља се нова шестосједна жичара.

Дневно изнајмљивање апартмана у хотелима на Јахорини за осам особа креће се око 150 евра. Шестодневни ски-пас кошта 89 евра, изнајмљивање комплета ски-опреме за седам дана је 60 евра, а ски-школа у оквиру које се током пет дана два пута дневно у групи одржавају часови износи 30 евра.

Aтрактивни планински крајолици

Сања Видовић из "Цептер паспорта" истиче да је највећа заинтересованост ове године за Aустрију и то скијалиште Бад Клајнкирхајм, а од домаћих дестинација велико интересовање влада за Јахорину.

- Aустрија је свјетски позната скијашка дестинација која подразумијева добро уређене скијашке стазе, удобне апартмане, врхунске школе скијања, изврсне велнес садржаје, богат апрес ски-програм. У понуди су хотели и апартмани, односно приватне виле, а цијена полупансиона у апартману је 483 марака па навише у зависности од термина и величине апартмана - каже Видовићева.

Прекрасни крајолици, врхунски припремљене стазе и податак да је у просјеку осам од десет дана сунчано, разлози су да се многи ове године одлуче за скијање у Италији.

- Једно од најатрактивнијих и најлуксузнијих скијалишта у свијету свакако је Мадона ди Кампиљо. Оно што никако не треба пропустити, а што је и најчешћи циљ скијаша, јест подручје Доломити Суперски. Један ски-пас покрива 12 врхунских скијалишта и више од 1.220 километара стаза. Цијена полупансиона у апартману је 602 марке, па навише - каже Видовићева.

Она додаје да агенција "Цептер паспорт" нуди могућност индивидуалних аранжмана за Швајцарску, Бугарску, Турску и Чешку, као и зимовање на домаћим дестинацијама, као што су Јахорина, Копаоник, Бјелашница, Тара, Златибор и Власиш, те могућност плаћања на рате.

Дочек Нове године

У "Стар травелу" кажу да су за дочек Нове године припремили путовање у Париз и на Златибор. За дочек обје нове године у понуди је Јахорина, која је најјефтинија. Поред Јахорине, ту је и Копаоник, који је близу, али скуп, а за ове дестинације већ има резервисаних аранжмана.

У "Јахорина турсу" из Пала кажу да су за дочек најлуђе ноћи понуде имали већ у септембру.

- Цијене за дочек Нове године у односу на прошлу годину у скоро свим хотелима снижене су од 20 до 30 одсто. Они који се одлуче да Нову годину прославе на олимпијској љепотици Јахорини у просјеку ће издвојити 98 марака за полупансион - рекла је Aлександра Тришковић из ове агенције и истакла да већина хотела захтијева да се свечана вечера у најлуђој ноћи доплати са отприлике 50 евра.

За Нову годину у "Бобар турсу" у оквиру зимовања имају стандардне понуде на планинама, али и иностране дестинације попут Москве, Будимпеште, Беча, Солуна...

- Пет дана за дочек најлуђе ноћи у Москви и путовање авионом кошта 1.060 марака у периоду од 30. децембра до 3. јануара. Мислим да је ово тренутно најповољнија варијанта, да се види Москва која је јединствена на свој начин и доживи руска зима - истакла је Живановићева.

Корисни путни савјети

Приликом контроле пасоша будите стрпљиви. Понесите само један ручни пртљаг у који никада не треба стављати оружје или копије оружја, не треба да носите играчке, маказе, ножеве, прибор за бријање (жилети, бритвице), алате и запаљиве материјале.

Прије поласка будите сигурни да имате довољно новца за покривање планираних трошкова.

Провјерите до када вриједе ваше кредитне картице и не носите их све са собом него неке оставите и у хотелском сефу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана