Сјеверноатлантски кит виђен у ирским водама први пут у 114 година

Танјуг
Foto: Илустрација

БЕОГРАД - Сјеверноатлантски кит, са западне обале, виђен је у водама Ирске прву пут након 114 година, што према оцјени научника, представља трачак наде, јер је процијењено да у свијету постоји мање од 400 примерака те угрожене врсте.

Адријан Мегвајер, из округа Тајрон у Сјеверној Ирској, угледао је велико, тамно тијело кита на површини воде, док је пецао скушу и алармирао је јавност. 

"То је прво забиљежено уочавање сјеверноатлантског кита код Ирске у 114 година", рекао је Конор Рајан, почасни научни сарадник Шкотске асоцијације за науку о мору.

Сисари, који могу нарасти до 16 метара, обично се налазе на другој страни Атлантика, на источној обали Северне Америке. Пре неколико вијекова били су уобичајени у Европи, али је њихова популација тамо пропала због лова на китове.

Рајан и колеге су у почетку проучавали слике кита не знајуц́и која је врста. Али када су видели видео снимак који је показао велике бијеле мрље животиње - ожиљке или кожу оштец́ену китовим вашкама - знали су у шта гледају.

"Не постоји ниједан други кит у сјеверном Атлантику са тим", објаснио је Рајан, који је проучавао записе о виђењима китова везаних за западну обалу у сјеверном Атлантику у Европи. 

Овакви догађаји су изузетно ријетки, додао је он, напомињуц́и да се врста појавила у Норвешкој касних 1990-их, а такође и код Азорских острва почетком 2000-их.

Са друге стране планте, како су пренијели аустралијски медији, на обали је нађен кит са лопатастим зубима, каквог готово никада нико није видио и о којем се не зна ништа, ни гдје живи у дубинама јужног Пацифика, ни чиме се храни, ни колико их има.

Стручњаци на Новом Зеланду, како пишу медији, покушавају да утврде да је ли кит који се недавно насукао на обали примјерак готово митске врсте кита, створења из дубина које је толико ријетко да га нико до сада није успио видјети живог, а од 19. вијека до данас пронађено је само шест остатака њховог тијела. 

Научници утврђују да ли је тијело дуго пет метара наскуно на обалама Новог Зеланда можда кит с лопатастим зубима, који иначе припада кљунастим китовима. Уколико се установи да је то тачно, биће то прва прилика за научнике да сецирају врсту, што би им могло дати до сада бројне недостајуће податке о тој врсти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана