Силоватељи и гангстери шетају Лондоном

Дејли мејл
Силоватељи и гангстери шетају Лондоном

У Великој Британији се крију неки од најопаснијих криминалаца. Оптужени су за најтеже злочине - убиства, силовања и мучења. Десеторица са најдебљим полицијским досијеима избјегли су правди у својим матичним земљама источне Европе и СAД.

Како би их лакше и брже пронашла, британска полиција прибјегла је ријетком потезу, и објавила њихове фотографије. Већина ових озлоглашених отпадника од закона у Велику Британију је дошла илегално, побјегавши из Пољске, Литваније и Румуније прије него што су полиције тих земаља издале налоге за њихово хапшење.

У плејади ових криминалаца су браћа Војћех (28) и Даријус (32) Гловацки, осумњичени за силовање малољетне Пољакиње, коју су звјерски претукли а затим силовали у јануару 2002.

Браћу Гловацки траже и због више силовања у пољској покрајини Мазовијецки, која су се догодила током 2000. и 2001. године.

Британска полиција такође жели да уђе у траг Румуну Некулају Маргинеауу (49), за ког се сматра да је у мају 1998. на смрт претукао једног фармера након што га је овај открио у крађи стоке.

У Великој Британији се крије и литвански гангстер, кога у његовој отаџбини траже, између осталог, због киднаповања, пљачке, мучења и изнуђивања. Гинтаутас Рупслаукис (36) осумњичен је да је отео такси возило и киднаповао двојицу људи, мучио их три дана да би их приморао да потпишу признанице о његовим плаћеним дуговима.

Након што је извршио киднаповање у априлу 2003. близу литванског града Каунаса, Русплаускис је побјегао у Британију, и сматра се да се крије негдје на подручју Манчестера.

Галерија најопаснијих криминалаца не би била потпуна без Британца Џона Меклина (23), за којим је расписана потјерница у СAД, и то због крађе рачунарске и ТВ опреме са универзитета Мејсон у Вирџинији, вриједне 55 хиљада фунти. Меклин се највјероватније крије у Источном Лондону.

Полицијска потјера широких размјена, кодног имена Операција "Сунчева ватра", није успјела да утврди тренутна боравишта ових криминалаца, али истражитељи су увјерени да већина њих борави на ширем подручју Лондона.

За сада није познато да ли је неко од њих учинио неко кривично дјело за вријеме боравка у Британији.

Налози за њихово хапшење из других европских земаља издати су током друге половине прошле и ове године, мада полиција сматра да се већина њих већ дуже вријеме налазе у Британији.

Лондонска полиција је само у периоду од априла до новембра од других европских земаља примила 451 захтјев за изручење. Од тог броја, 291 лице је ухапшено и предато у надлежност државама које су их тражиле.

Детектив Дин Којл, који руководи цијелом операцијом, каже да је полиција објавила фотографије десет криминалаца који су починили најтежа кривична дјела.

Сунчев пламен

Операција "Сунчев пламен", што је кодни назив потраге за десеторицом опасних криминалаца, до сада није дала резултате што се тиче откривања њихових пребивалишта, али су истражитељи сигурни да се сви они крију на ширем подручју Лондона.

превео: Миленко Киндл

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана