Шетња поред виле краља Aлександра

Тихомир Несторовић
Шетња поред виле краља Aлександра

Бања Ковиљача између два велика свјетска рата била је прави монденски центар, јер су у њу долазили чланови краљевске породице Карађорђевић, затим најзначајнија имена тадашњег политичког и војног живота, те глумци, сликари, музичари, али је и у то вријеме било мјеста и за "обичан" свијет.

Ковиљача је доживјела свој процват - изграђено је Краљево купатило (у њему је и сада мермерни сто за којим је краљ Aлександар сједио са дворском свитом и пријатељима), затим гласовити ресторан Кур-салон, у коме су били краљеви и краљичини апартмани, а онда су на ободу пространог бањског парка грађене репрезентативне виле са именима покрајина: "Далмација", "Херцеговина", "Босна" и друге.

Онај обичан свијет, који је тражио лијека у бањи, коначно је по приватним кућама. Aлејама најљепшег бањског парка у Србији шетале су се дамске лаковане ципелице, нагланцане краљевске, принчевске и генералске чизме, сјајне црне ципеле по посљедњој моди остале господе, али и једноставна обућа умјетника.

У овим објектима, који и у наше вријеме имају препознатљив шарм времена у којима су грађени и кориштени, становала је сва та господа. Мјесто у вилама резервисало се и годину дана прије доласка у Ковиљачу, а послати разгледницу са сликом виле у којој је смјештено, значио је велики знак престижа за београдску, новосадску, пештанску и другу господу.

Парковске алеје водиле су од тих објеката у сами центар бање, гдје је сада фонтана, поклон јапанских градитеља Хидроцентрале "Зворник". Тако је и сада. Празнину у бањском кругу надомјестили су нови хотели "Подриње" и "Београд", а саднице дрвећа, углавном црногоричног, у наше вријеме су велика стабла. О њима, парковским цвјетњацима, зеленилу, жбуњу и осталом дрвећу, брину се стручњаци. Посао за њих никада не престаје - увијек су у парку и љети и зими.

У бањи сада нема ни класичне сезоне, јер на рехабилитацију и лијечење свакодневно долазе пацијенти. За оне пробирљивије, али и за туристе, мјесто се чува у вилама, а у употреби је и Краљево купатило.

Бања Ковиљача сада живи свој живот, у коме се не примјећују "перјанице" ововремене друштвене елите, а можда их и нема овдје. Ко зна? Ова краљевска бања сада је по мјери обичних људи, а њих је, на срећу, велики број, али сви, ипак, воле слушати приче о временима када су бањским алејама цактале лаковане ципелице, парадирале официрске чизме и носили се боемски шешири.

Aх та бања! Неодољива Бања Ковиљача!

Балови

У Кур-салону су одржавани балови и друге свечаности. У том објекту, грађеном у стилу француске архитектуре, једино су чланови династије Карађорђевић имали смјештај. Градитељи ових монументалних објеката веома зналачки су обавили посао. Комфор у њима је и сада на завидном нивоу, а постављени су у кругу, на крају парка, у самом подножју Гучева, па се са њихових тераса и из соба могао пратити сав бањски живот.                                                  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана