Шест ужасавајућих ратова које свијет може да доживи

express.hr
Шест ужасавајућих ратова које свијет може да доживи

Колико год људи напредовали, ратовање као да је записано у нашем генетском коду кроз сурову жељу за освајањем, доминацијом, стицањем богатства или пак осветом, па се историја људског друштва често може тумачити и као историја ратова.

У том размишљању, чини се неизбјежно очекивати ратове и у будућности. Стручњаци тврде да ће наредне генерације искусити слиједеће ратове, неизвјесно је само њихово тачно вријеме.


1. Кинеско-руски сибирски рат

Једна супермоћна земља у својим најбољим годинама, а једна земља у замаху спремна да заузме свијет - тако би могао да изгледа сценарио сукоба Русије и Кине, које се тренутно називају великим звјерима источно од Урала. Обије имају огромне војске, обије су експанзионистички настројене, нуклеарно наоружане и тврде како полажу право на Сибир. Та неизграђена земља богата ресурсима чија је површина већа од Канаде одувијек је била жеља Кинеза, а недавно су покушаји Кинеза да купе веће количине земље тамо узроковале негодовање у Русији. Пекинг сматра да има право барем на источни дио Сибира, а многи етнички Кинези населили су подручје руске границе. За московски Кремљ то значи само једну ствар - проблем који треба ријешити. Дође ли до кинеско-руског рата, могућа су само два исхода - или ће кинеска воијска десетковати Русе или ће Москва започети нуклерани рат. У сваком случају, број мртвих би био катастрофалан.

2. Рат за Балтик

Након Путинове анексије Крима, Европа је нервозна због могућности рата с Русијом. Према бившем замјенику заповједника НАТО-а сер Александеру Ричарду Ширефу, то је готово неизбјежан сценарио. Ширеф указује на руски страх од опкољавања од НАТО-а као искре која ће запалити напетости и у регији до маја 2017, кад ће Москва направити копнени коридор кроз Украјину повезујући Крим и Русију, а потом направити инвазију на неку од балтичких држава. Будући да су и Естонија и Литванија чланице НАТО-а, то би могло довести од западњачког рата с Русијом, а већ почетна битка на Балтику би могла убити на десетине хиљада људи. Осим тога, Ширеф вјерује како би Русија запријетила и с покретањем нуклеарне бомбе ако НАТО покуша да интервенише.

3. Сјевернокорејско прољеће

Овог љета је високо позиционирани сјевернокорејски дипломата из Лондону пребјегао у Јужну Кореју, а то је био само посљедњи у низу инцидената који упућују на скори колапс владавине и режима Ким Џонг Уна. Он се отуђио од моћних савезника попут Кине, више није у могућности да својој елити пружа луксуз, а технологија јефтиних смартфона открила је сиромашним грађанима биједу у којој живе први пут. У међувремену, земља се припрема за несташицу уз коју би глад из 1994. могла да изгледа тек као дијета. Резултат би могла бити револуција какву Сјеверна Кореја досад није видјела, људи на улицама, војска разбијена у различите фракције с потпуним хаосом у земљи. Посљедњи пут кад је комунистичка диктатура насилно срушена било је у Румунији, гдје је грађански бунт довео до више од 1100 убијених у десет дана.

4. Грађански рат у Венецуели

На улицама Каракаса данас влада безакоње, бројне је ствари немогуће купити, инфлација је огромна. Протести, насиље, корупција, полицијска бруталности и акти параноидне владе су свакодневни. Потенцијални крај ове анархије свакако је грађански рат с Мадуром који одбија да одступи с власти и гладним народом с друге стране, а интереса у том хаосу имају и сусједне земље с десничарским властима попут колумбијског ЕЛН-а. Таква токсична мјешавина често је у Латинској Америци доносила крваве репресије и огроман број жртава.

5. Индо-пакистански нуклеарни рат

Током зиме 2008. свијет је готово доживио свој крај. Те је године сукоб између Пакистана и Индије око тероризма који подупиру државе готово ескалирао у нуклеарни рат. На крају, хитна је глобална дипломатија морала насилно да смири ствари. Међутим, ове двије земље већ су много пута биле на самом рубу нуклеарног сукоба, а за очекивати је да ће бити и опет. Пођу ли ствари по злу, посљедице би могле бити катастрофалне за цио свијет.

У таквом сукобу се може очекивати како би Делхи, Мумбај, Карачи и Исламабад били сравњени са земљом, што значи на десетине милиона мртвих. Нуклеарна зима би уништила усијеве широм Азије, а процјењено је како би од посљедица глади и зрачења могло умријети око две милијарде људи. Шта би могао да буде окидач таквог ужасавајућег сценарија? Увијек спорна регија Кашмир ,око које се те земље сукобљавају, нестабилна пакистанска држава као и терористички напади у Индији.

6. Трећи свјетски рат

Једина ствар која уноси страх више него могући нуклеарни сукоб Индије и Пакистана би могло да буде то што би САД и Кина могле да раде исто. Нарочито ако се у њихов конфликт увуку земље попут Филипина, Јужне Кореје, Јапана и других. Највјероватније је како би подручје сукоба трећег свјетског рата било Јужно кинеско море. У посљедњих неколико година Кина се агресивно шири према мору на штету малих земаља чији су савезник САД. Они су на ситуацију одговорили само с упозорењима Кини, а Кина је пак на то реаговала с претњама, очигледно је како ниједна страна не одступа. Ако то ескалира до рата, ништа више није сигурно, али вјероватно је како би се цио свијет уплео, а милиони страдали, попут Другог свјетског рата - само са знатно напреднијим и смртоноснијим оружјем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана