Сеоско домаћинство Бањац: Свака берба грожђа празник радости FOTO/VIDEO

Милијана Латиновић
Foto: Велибор Трипић

На брежуљку окупаном сунцем у селу Клековци, дједовини породице Бањац, корјене је пустила и винова лоза, а осим по изузетним винима, за која се надалеко чуло, ови вриједни домаћини познати су по гостољубивости и бербама грожђа које претварају у празник.

Породица Бањац је у сеоски туризам излетничког типа искорачила 2013. године и од тада све до почетка пандемије кроз њихов виноград и домаћинство прошло је стотине гостију. У угодном амбијенту који одише домаћинском атмосфером путници намјерници из цијеле Републике и Европе, пробају врхунске капљице припремљене искључиво од грожђа убраног у њиховом винограду који се простире на око два и по хектара.

Уз врхунска вина гостима нуде домаће сиреве и сувомеснате производе, које праве сами, а дио набављају и из сусједних сеоских домаћинстава са подручја своје општине. Када им се најаве веће групе посјетилаца, на менију имају и печење.

Домаћин Александар Бањац уз чашу вина почиње причу о љубави према вину која се родила и која је главни покретач свега што са супругом Горданом и синовима Михаилом и Ђорђем ствара.

- Супруга и ја смо почели пити вина и интересовати се за све то, посебно што у неким регионима који су сјеверније од нас имају нека од најбољих вина на свијету. А онда смо одлучили да разбијемо све предрасуде и покажемо да и у нашој регији може да се направи врхунско вино. Потребно је много љубави, труда и знања. Највредније савјете добио сам од једног пријатеља Словенца - истакао је Бањац.

Додаје да су направили и вински подрум, који је четири метра у земљи и дугачак 17 метара, гдје имају природну температуру током цијеле године.

Њихово домаћинство обилазили су и винари из Словеније да би видјели какве резултате одређене сорте грожђа које се узгајају и у њиховој земљи дају овдје под Козаром. Оно на шта су овдје наишли оставило их је без текста и очарало њихова непца.

С обзиром на близину манастира Моштаница и Националног парка “Козара” те дубичког хотела “Цептер” увијек има посјетилаца који долазе да дегустирају вина и купују оно што њиховим непцима највише годи.

Пред саму пандемију имали су договорену посјету групе из Америке, а договоре су имали и са Привредном комором Штајерске у Аустрији. То је за сада стало, али чим се прилика укаже, угостиће пријатеље из Европе и свијета. Своје суграђане сматрају најбољим гостима и купцима, а како и не би, када се, како кажу, винољупци најбоље разумију.

Колико је позитивне енергије у овом домаћинству најбоље свједочи то што за бербу не ангажују раднике којима би плаћали дневнице, већ им у бербу долазе пријатељи, познаници, комшије, али и купци, јер Бањци сваку бербу претворе у празник вина, радости и пријатељства које расте већ десет година.

- Беремо ујутро од шест до десет часова, јер је тада грожђе хладно. Прије саме бербе грожђе је већ класификовано и берач нема много муке, све грожђе је на истој висини и људи једноставно воле да дођу и да се дружимо - рекао је домаћин уз обећање да ће у наредну бербу позвати и екипу “Гласа”. Ова вриједна породица ослушкивала је како раде винари у Европи и све што је могла примијенила је у свом домаћинству па квалитетом и услугом и те како парирају европским произвођачима, а њихова вина врхунског квалитета могу да се купе и у “Крајишкој кући” у Бањалуци.

Салу за дегустације красе разне старине, а о успјеху ових вриједних домаћина свједоче бројна признања на зиду са разних манифестација.

- Узгајамо најбоље интернационалне сорте на два и по хектара, а план је да производњу проширимо - рекао је Бањац. Неке од сорти које узгајају су шардоне, бијели пинот, совињон бијели, траминац и мушкат отонел, а од сочних гроздова добијају пет различитих вина.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана