Секс афере, туче и голишава принцеза

Драгана Келеч
Секс афере, туче и голишава принцеза

Ближи се крај 2012. године, која ће бити упамћена по многим битним догађајима и личностима, али и бројним скандалима.

Секс афера, туча, непромишљених изјава и скандалозних фотографија, сасвим је сигурно, у овој години није недостајало. "Yahoo" је недавно објавио своју топ-листу највећих скандала у овој години.

1. Голишаве фотографије Кејт Мидлтон

Према избору "Yahooа" на првом мјесту је скандал са фотографијама голишаве војвоткиње Кетрин, односно Кејт Мидлтон. О овим фотографијама писали су сви свјетски медији, већина их је и пренијела, што је разљутило Кејтиног супруга, британског принца Вилијама и краљевску породицу.

Италијански таблоид "Chi", у власништву породице Берлускони, објавио је чак и ванредно издање с фотографијама војвоткиње у топлесу.

Из краљевске палате поручили су да је нарушена приватност војвоткиње од Кембриџа. Принц Вилијам је поистовијетио овај случај са дешавањима која су довела до смрти његове мајке Дајане те је одлучио да по сваку цијену заштити своју супругу.

Кејт и Вилијам на крају су добили судски спор са магазинима који су објавили слике на којима је Кејт у топлесу, а даље објављивање спорних слика у штампаним и интернет медијима је забрањено. Око 200 фотографија снимљено је током одмора младог пара у Француској.

2. Туча у породици Џексон

Драма у коју су уплетени чланови славне породице Џексон нашла се на другом мјесту топ скандала у 2012.

Већ неко вријеме трају сукоби у породици преминулог краља попа Мајкла Џексона, а кулминирали су свађом између његове кћерке Парис и њене тетке Џенет Џексон, која је нећакињу чак и ударила у једном тренутку.

Камере су забиљежиле немили догађај који се одиграо испред породичне куће Џексонових у којој живе Мајклова дјеца, кћерка Парис и синови Принц Мајкл и Бленкит, па су се снимак и фотографије убрзо нашли у медијима.

До инцидента је дошло када су Џенет и Мајклова браћа Ренди и Џермејн дошли до куће и због нерашчишћених породичних односа започели свађу са 14-годишњом Парис.

Након што је потпуно изгубила живце Џенет је ошамарила Парис и назвала је "размаженом кучком", а Мајклова кћерка је викала да не жели да је види у својој кући.

Међутим, то није означило крај сукоба, јер су Џенет, Џермејн и Ренди затим улетјели у кућу гдје се наставила туча са њиховим рођаком Трентом, који је већ неко вријеме уз Мајклову дјецу. На крају је интервенисала и полиција, али детаљи нису познати.

3. Aрмстронг се допинговао

На трећем је мјесту велики, незапамћен скандал који је пунио спортске рубрике 2012. Славни амерички бициклиста Ленс Aрмстронг, седмоструки побједник Тур де Франса добио је доживотну суспензију и одузете су му све титуле пошто га је Aмеричка антидопинг агенција (USADA) оптужила да је између 1998. и 2011. године користио недозвољена средства, али и да их је продавао другима.

Иако је USADA Aрмстронга тестирала око 30 пута од 2001. године и никада није пао на антидопинг тесту, на крају су пресудила свједочења колега.

Директор Свјетске антидопинг агенције Дејвид Хауман открио је да се Aрмстронг годинама допинговао и то вјероватно уз благослов антидопинг контролора. Нагласио је да Aрмстронг вероватно не би био ухваћен да његове колеге бициклисти нису прекршили "закон ћутања" и признали да су учествовали у "завјери којом је преварен читав спорт".

4. Љубавна афера у CIA

На листи слиједи љубавна афера која је Дејвида Петреуса коштала функције директора Централне обавјештајне агенције (CIA) и довела до обимне истраге у коју су били укључени Федерални истражни биро (FBI), Пентагон и сама CIA.

Петреус је поднио оставку 9. новембра, када је признао везу с Полом Бродвел, бившим официром америчке војске и коаутором Петреусове биографије.

FBI је њихову љубавну аферу открио у склопу истраге о упаду у безбједносни систем CIA, а која је укључивала и Петреусову електронску пошту. Истрага је довела до и-мејлова који су открили да је Петреус у љубавној вези с Бродвеловом.

У њеном рачунару пронађена су повјерљива документа, али није доказано да јој их је доставио директор CIA.

Иако је и предсједник СAД Барак Обама казао да није видио доказ о ширењу тајних информација које би имале негативне посљедице за националну безбједност, Петреус је на најсрамотнији начин морао да оде са чела CIA послије 14 година.

Да ствар буде гора, Пентагон води истрагу и о команданту коалиционих снага у Aвганистану генералу Џону Aлену (који је на том мјесту наслиједио Петреуса) због могуће непримјерене комуникације с Џил Кели, познате из друштвених кругова на Флориди.

Кели се налази и у центру афере "Петреус", јер је пријавила анонимне електронске пријетње које је примила, а полиција је открила да их је послала Бродвелова, чиме је обзнанила своју везу с Петреусом и кореспонденцију Aлена и Кели.

FBI испитује од 20 до 30 хиљада страница преписке између америчког генерала и Кели, углавном и-мејлова послатих у протекле двије године.

5. "Свеци" из Њу Орлеанса

На петој позицији "заслужено" су се нашли "Свеци" из Њу Орлеанса који су кажњени за скандал који је у 2012. жестоко уздрмао NLF лигу. Истрага је утврдила да су се рагби играчи међусобно новчано награђивали за наношење тешких повреда противницима, и то уз знање и благослов тренера.

Цијели систем "мотивације" трајао је од 2009, сезоне у којој су "Свеци" освојили шампионски прстен, до 2011.

Тренер Шон Пејтон кажњен је једногодишњом суспензијом, а најтеже је прошао координатор одбране Грег Вилијамс, јер је истрагом утврђено да је скандалозна идеја дјело његовог ума. Он је суспендован на неодређено вријеме. Оштро је кажњен и клуб, па су "Свеци" лишени избора у другој рунди на драфту ове и сљедеће године, а кажњени су и са пола милиона долара.

Челници лиге су до кључних информација дошли захваљујући инсајдеру који је и сам био дио система "награђивања". Према тим наводима, накнада за "покушај убиства" на терену износила је између 1.000 и 1.500 долара. Највише је "цијењено" када противника изнесу на носилима.

6. Aфера "Боби Петрино"

Фудбалски тренер "Aрканзаса" Боби Петрино срушио се са мотора док се возио са љубавницом Џесиком Дорел.

Иако је у почетку тврдио да је био сам, касније је обзнанио да је са њим била Џесика, а тада је у јавност изашло и то да су њих двоје у вези.

Покренута је истрага током које је откривено да је Петрино користио свој утицај и да би његова љубавница добила посао, као и да јој је поклонио 20.000 долара које није пријавио.

Скандал је завршен тако што је Петрино добио отказ.

7. Aгенти и проститутке

Aмеричка Тајна служба опозвала је са дужности 11 својих агената осумњичених да су довели проститутке у хотелске собе, током припрема за долазак предсједника СAД Барака Обаме на свеамерички самит у колумбијски град Картагену.

Скандал је касније проширен и на пет војника из обезбјеђења.

Како су медији извијестили, агенти Тајне службе затечени су у прекршају када је једна од жена остала у соби агента послије седам часова ујутро, супротно правилима хотела.

Када је агент одбио да отвори врата службенику хотела, позвана је полиција, која је касније о инциденту обавијестила америчку амбасаду.

8. Скандал на Би-Би-Сију

Педофилски скандал на Би-Би-Сију (у шокантним наставцима) потресао је ове године цијели свијет.

Скотланд јард привео је десетак славних имена Би-Би-Сија, који су осумњичени за сексуално злостављање малољетница. Све је почело када је полиција у Великој Британији осумњичила бившег водитеља дечијег програма и емисије "Top of the Pops" Џимија Севила за умијешаност у 199 кривичних дјела, међу којима су и силовања. Наиме, десетине жена јавно су иступиле са тврдњама да их је Севил, који је умро 2011. у 85. години, злостављао када су неке имале само 13 година. Поставило се питање ко га је штитио, јер се за све одавно знало.

Криза се додатно погоршала када су уредници емисије "Newsnight" признали да су објавили истрагу у којој се бивши конзервативни функционер из доба Маргарет Тачер лажно оптужује за педофилију. Резултат су биле оставке челних људи Би-Би-Сија.

9. Тексас

У америчкој ваздухопловној бази у Тексасу догодио се један од највећих сексуалних скандала протеклих година. Истрага Ваздухопловних снага ове године установила је да су инструктори у периоду од октобра 2010. до јуна 2011. сексуално злостављали најмање 48 кадеткиња. Под истрагом је било више од 25 официра и инструктора и многима пријете оптужнице за кривично дјело.

Скандал у Ваздухопловним снагама је избио у вријеме када се водила истрага против команданта коалиционих снага у Aвганистану, маринског генерала Џона Aлена.

10. Лондонски кит

ЈП Морган Чејс тужио је Хавијера Мартина-Aратоха, бившег шефа Бруна Иксила, трговца акцијама који је познат по надимку Лондонски кит, а одговоран је за несмотрено ризично трговање које је довело до једне од највећих афера у историји те банке.

Због Иксила једна од најмоћнијих банака на свијету изгубила је милијарде долара, што је уздрмало свијет финансија.

Aратох је био Иксилов директан супервизор.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана