Шегафон - висока цијена за јефтине фазоне

М. Чигоја, Д. Секулић
Шегафон - висока цијена за јефтине фазоне

Шафафон или зазофон нови је вид шале који се посљедњих година почео рекламирати и код нас, али о којем се и не зна баш много. Код људи који их "наручују" често изазива смијех до суза, али онима којима су шале намијењене обично остаје горак укус.

Зезофон је сервис који је направљен првенствено за забаву и релаксацију, али и велику зараду. Позивањем неколико одређених бројева, врло једноставно се могу наручити разне шале које можете упутити пријатељима и особама које су нам блиске, али онима који вам нису посебно драги.

Овај сервис даје могућност не само да се чују и наруче шале, већ и да се слушају у исто вријеме када их онај коме су наручене добија. Они који су наручили шалу могу да чују и реакцију "жртве". Особа којој је шала упућена добија и обавјештење да је тај телефонски позив био шала, наравно пошто је већ претходно имала позив који ју је изненадио.

"New age " култура 

Још од када је Џорџ Орвел на свјетску књижевну сцену довео Великог брата, а телевизијски продуценти широм свијета ову неприкосновену фигуру пренијели на мале екране, приватност је престала да постоји. Иако су социолози и тада упозоравали на размјере које ће "New age " култура, односно група људи настањених у "кући-кавезу" и који се на глас на Великог брата одазивају свим његовим захтјевима, заувијек промијенити начин забаве, Орвел је телевизијским мегаломанима послужио као инспирација да направе шоу на рачун зависности гледалаца, правдајући се незаборавним спектаклом, а на њихову личну финансијску корист.

Од првих упозорења на најгори вид данашње забаве и културе, а која на жалост свих нас и данас поприма огромне размјере, није се пуно тога промијенило. Шегафон и зезофон шале и пошалице производ су свеопште маније за забавом под било коју цијену. Без обзира на то што за телефонске шале још увијек зна релативно мали број људи, оне ће, ако се присјетимо пута којим су прешле и друге сличне идеје, убрзо постати наша свакодневица.

Форум дебате

Интернет форуми, као "глас народа" са мреже, подржавају овај вид забаве. Дебатичари на форумима расправљају углавном у позитивном свјетлу о збијању шала путем телефона, а ријетко ко се дотиче негативних страна оваквог зезања.

Социолог Иван Шијаковић сматра да су ови позиви веома негативна појава, једна од најнегативинијих које су се појавиле у посљедњих неколико година.

- Шегафон је нека врста копије риалити шоу програма на телевизијама. Сада се медији такмиче ко ће измислити нешто ново како би успјели да привуку пажњу. Шегафон спада у кич и шунд културу, јер је то нешто што је наметљиво. То је људима наметнуто јер они не траже такву врсту забаве, поготово ако изазива негативне реакције. Друго је ако ви идете на забаву на коју ви желите, односно ако добровољно пристанете на нешто - објаснио је Шијаковић.

"Гордана"

Једна од најпознатијих "шегафон фора" је била намијењена оцу дјетета извјесне Гордане. Наиме, позив је изгледао отприлике овако: Добар дан, овдје Горданин отац. Гордана ми је признала да си ти отац дјетета и ти ћеш лијепо да је ожениш, како би дијете имало оца. Ти ћеш то дијете да признаш. Имам твоју адресу и није ми проблем доћи ако ти нећеш да се као људи овако договоримо.

Након што позив заврши стиже вам порука са којег броја вам је позив упућен, односно ко вам је "шегу" смјестио.

Док позив траје, без обизира на то шта ви говорили, глас са друге стране жице наставља по своме и увјерава вас да се то о чему говори односи баш на вас.

Бројне мушке жртве шегафона, кажу да им није било ни мало свеједно када су примили мистериозни позив оваквог садржаја. Ови мушкарци не крију да су се поштено презнојили током позива.

Потцјењивање људи

Ово је, каже Шијаковић, једна врста потцјењивања људи и покушај универзализације хумора и начина размишљања. Филозофија је вијековима људе дијелила на индивидуе које имају само себи својствен начин размишљања и посматрања свијета око себе. Због тога је и упитно колико су шале које је неко већ унапријед смислио, у овом случају искључиво ради зараде, уистину смијешне и забавне онима којима су упућене. Социолози сматрају да се кроз забаву у овим позивима настоји прикрити недостатак иновативности и на крају и хумора.

Према Шијаковићевим ријечима, шегафон је начин да се свима наметне једна иста врста културе и једна врста комуникације.

- Неугодно је када зовете људе којима није до шале и тим позивом покушавате да му наметнете свој приступ томе, што значи да ту особу претварате у објекат. Свака култура, па била она и шала, жели да поштује онога на кога се односи. У случају шегафона то није случај - казао је Шијаковић.

Из тог разлога потпуно је оправдано ако се неко ко прими позив са шегафона, наљути на онога од кога је позив наручен. Иако је хумор одувијек вид комуникације међу људима за чији је успјех непходно разумијевање свих страна које у њему учествују, шегафон хумор, према мишљењу оних који су на својој кожи осјетили шалу са непознатог броја, не буде примљен увијек са успјехом.

Шале на туђи рачун могу бити заиста смијешне уколико нису претјеране. С друге стране потребно је знати прихватити и шалу на свој рачун, али питање је да како би се наручиоци шала са шегафона понашали да приме позив са мистериозног броја који је, у најмању руку, узнемирујући.

Шале

На појединим Интернет сајтовима могу се пронаћи и скинути разне телефонске шале.

Ево неких од њих:

AЛКОТЕСТ

Добар дан, молила бих вас за секундицу времена. У току је телефонски AЛКОТЕСТ. То је једна авангардна метода а од вас очекујемо само да дунете у слушалицу. Дакле, молим вас да јако дунете у вашу телефонску слушалицу. Молим вас, само ме послушајте. Имате могућност да испробате једну од најновијих метода проверавања количине алкохола у крви. A ви сте у великој предности јер сте један од првих који ће ово тестирати. Припремите се и на моју команду "сад" дуните. Спремни! Дубоки удах, три, четири, сад!

БAБA И ИНТЕРНЕТ

Aло, овде Јелица Сретеновић из села Доња Бела Река,  мој унук живи у Канаду а ја само њега имам. Aло, је л' се чујемо, је л' сам добила овај број за кампјутер? Слушај брајко, ти мен да кажеш ел ви лично долазите и доносите ту кутију и та апарат што може и да се гледамо, ел ја треба нешто да купим. Е још да ми кажеш ел ту кутију мог да носим и на колибу кад отидем?

ПОЗИВ ИЗ ВЕТЕРИНAРСКЕ СТAНИЦЕ

Добар дан, овде доктор Песи. Морао бих да вас обавијестим да се међу псима проширила цријевна зараза. Ваш задатак је да сада покупите измет свог пса и да га донесете у ветеринарску станицу. Не брините мало ћете сачекати и биће све ријешено. Ми имамо тако добре методе за испитивање столице животиња да ништа не морате да бринете. На вама је само да натјерате вашег пса да каки, али, чујте мора какити што прије, јер ова цријевна зараза се изузетно брзо шири и нимало није добро да ви не дођете истог тренутка јер би ваш пас могао да настрада. Дакле чули сте ме само га натјерајте да каки, одмах, стање је алармантно.

ПОЗИВ ВЛAСНИКA ОШТЕЋЕНОГ AУТОМОБИЛA

Aло, ало, је л ме чујеш, теби кажем, ја сам, она коју си ударио на паркингу. Не мене него мој ауто. Записала сам ти број регистарске таблице. И да знаш да не можеш никако да ми побјегнеш. A мислио си да можеш? Је л? Да ме удариш и да побјегнеш. Е па не може. Е, слушај сад. Бирај: ил ћеш одмах да дођеш овдје и да ми донесеш паре за поправку ил ћу ја да ти дођем са полицијом па ћеш тек онда да одговараш. Имаш рок од једног сата. Ма је л' ти слушаш мене. Јеси ти нормалан човјече? Лијепо те питам дал си нормалан? Ма нећу да се нервирам, хоћу да си се створио овдје и тачка. Aјд здраво! 

КОМШИЈСКЕ КОКОШКЕ

Добар дан, има ли кога од домаћина? Е свеједно ми је ко од вас је код куће. Ја нећу много да причам, ове кокошке, ако не затворите, да знате да ћу све да их потрујем. Е не мој да се правите луди. Кокошке су вам луде и покљуцаше ми све у башти! Слушајте ја нећу с вама да се расправљам. Могу да вам кажем гдје да нађете квалитетну жицу и да оградите кокошке или има белај да буде. Ја отров имам, ако се потрују пацови ваљда ће да се потрују и ваше кокошке. 'Aјд здраво!

 

Лака зарада

Није тајна да се на овакав начин може јако добро зарадити, јер и сами сервиси за шегафон истичу цијене својих услуга. Не скрива се ни то да се на забавним садржајима данас може добро зарадити, и да су и те како исплативи.

Иван Шијаковић сматра да је овај начин забаве нови начин зараде. Телефонске шале као и SMS гласање, истиче он, у разним риалити шоу програмима велики су извор зараде.

- Сврха свега тога је да се свиди људима и да постану зависни од тога а на крају све се своди на то да вам потроше новац и вријеме. Ово је врста културе која не захтијева никакво знање ни вјештину - рекао је Шијаковић. 

Психолози

Већина психолога ограђује се од коментара на овакав вид забаве, објашњавајући то примитивизмом и неукусом људи који ове телефонске сервисе користе. Они истичу да људима треба оставити избор да ли желе да се шале на тај начин, али како кажу, то овдје није случај. Шта је људима занимљиво у томе, ни они не знају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана