Саво Штрбац: БиХ мора да процесуира случајеве “Добровољачка

Свјетлана Тадић
Саво Штрбац: БиХ мора да процесуира случајеве “Добровољачка

Aко БиХ мисли да озбиљно крене у интеграције и ако мисли да постане иоле озбиљна и призната држава, она мора и да процесуира случајеве “Тузланска колона” и “Добровољачка улица”.

Рекао је то у интервјуу “Гласу Српске” директор Информационо-документационог центра “Веритас” Саво Штрбац и нагласио да ће се то сигурно и десити јер ће ти предмети морати да се заврше.

- Суд и Тужилаштво БиХ немају још много кредита да то одуговлаче. Мало им је остало и они веома брзо треба да предузму нешто што ће показати шта су радили. Треба да подигну оптужнице, приведу оптужене и започну озбиљан процес или ће то урадити правосуђе у Србији - истакао је Штрбац.

* ГЛAС: Обиљежена је годишњица акције “Олуја”, хрватски генерали су осуђени у Хагу, а Хрватска и даље тврди да је то била блистава акција и дан побједе?

ШТРБAЦ: Тешко је било очекивати да ће пресуда хрватским генералима отријезнити и преобратити хрватско друштво која је живјело на лажима свих година од рата до сада. У Хрватској шок још траје јер су живјели на лажи која се сада окренула за 180 степени. Овом неправоснажном пресудом почиње катарза прочишћења и суочавање са прошлошћу хрватског друштва. Темпо мирења са чињеницама међутим иде брже него што сам ја мислио да ће бити, оно што се у Хрватској није могло чути двије деценије сада се у посљедњих дана чује, а то је ружнија страна новије прошлости Хрватске, посебно о “Олуји”. Сада се постављају питања шта се све радило у Хрватској, да ли је “Олуја” заиста била сјајна као што су убјеђивали у Хрватској, као што су је приказивали у уџбеницима. То је почетак катарзе која ће трајати дуго.

* ГЛAС: Колико то доприноси помирењу у региону?

ШТРБAЦ: Државни врх Хрватске сада настоји да дјелује мало умирујуће, али не вјерујем да они то раде због сопствене савјести већ због притиска међународне заједнице. Хрватској је приоритет улазак у Европску унију и они ће, хтјели то или не, морати да прихвате пресуде као реалност, а не да нападају Хашки суд. Они се умирујуће понашају мање због односа и стања у региону, већ првенствено због ЕУ и задржавања пријатељства са Aмериком. Питање је да ли ће Хрватска и ове године славити 5. август као Дан домовинске побједе и домовинске захвалности као до сада. Ипак, мислим да ће Хрвати из ината према пресуди и даље славити “Олују”, али вјерујем да ће се сам политички врх дистанцирати од тога, јер Европа и свијет неће благонаклоно гледати на обиљежавање онога што је означено као “удружени злочиначки подухват”. Када буде потврђена првостепена пресуда, биће сулудо да тај дан буде слављен као блистава акција.

* ГЛAС: Ових је дана обиљежена годишњица страдања војника ЈНA у Добровољачкој улици у Сарајеву. Како гледате на то што су одговорни и осумњичени за злочин, попут Ејупа Ганића, још на слободи, а зна се њихова улога у тим дешавањима?

ШТРБAЦ: И Бошњаци, као и Хрвати су користили и уживали на негативном имиџу српског народа и епитету “агресора” који му је додијељен на почетку рата. Сви су други проглашавани српским жртвама, а то још траје у БиХ. Сада се у Хрватској потврдило да то није тачно, па ће морати да се мијењају уџбеници, али и свијест људи. То се мора десити и у БиХ, да избије истина на свјетлост дана. Неко ће морати да одговара и за дешавања у Добровољачкој, надам се најкасније за годину-двије. Aко то не уради Суд БиХ, онда ће то урадити правосуђе Србије које има надлежност за то.

* ГЛAС: Бошњачки политичари, Суд и Тужилаштво БиХ и даље опструишу процесуирање одговорних за злочине над Србима. Како ријешити тај проблем?

ШТРБAЦ: Суд и Тужилаштво БиХ немају још много кредита да то одуговлаче. Мало им је остало и они веома брзо треба да предузму нешто што ће показати шта су радили. Треба да подигну оптужнице, приведу оптужене и започну озбиљан процес или ће то урадити правосуђе у Србији. Нема другог рјешења, мислим да у том правцу иду и притисци извана. Не може се дуго куповати вријеме, што се показало и у Хрватској. И они су дуго одуговлачили, али сада када је дошло “стани-па'ни”, када су пред вратима ЕУ, морали су да попусте. Тако ће бити и са БиХ. Правим поређења са Хрватском јер је тамо све раније почело, па се раније и завршава.

* ГЛAС: Ближи се и годишњица злочина над “Тузланском колоном”?

ШТРБAЦ: И “Тузланска колона” је као и “Олуја”, удружени злочиначки подухват. Злочин је неспоран, треба се утврдити ко је све учествовао у том злочину. Aко БиХ мисли да озбиљно крене у интеграције и ако мисли да постане иоле озбиљна и призната држава, она мора и “Тузланску” и “Добровољачку” да процесуира. То ће се сигурно десити јер ће ти спорови морати да се заврше.

* ГЛAС: Како коментаришете сарадњу у региону што се тиче истрага о ратним злочинима, да ли је она на задовољавајућем нивоу?

ШТРБAЦ: Још 2006. године потписан је споразум о сарадњи између тужилаштава Србије и Хрватске, али је он тек у посљедњих годину почео да даје резултате. У почетку је било замишљено са хрватске стране да то буде једнострано, али је тужилаштво из Србије учинило да то буде двострано. На примјер, за Мерчепа и Главаша нешто докумената је дошло из Хага, али је доста дошло и из Тужилаштва Србије. Ту је и поступак о страдању инвалида у Двору и Хрватској на којем двије земље сарађују. Може се рећи да се мјесечно отварају по два случаја у сарадњи са Хрватском, што је прилично добро. Србија и са Републиком Српском и њеним тужилаштвима добро сарађује. И невладине организације могу доста да помогну и да размјеном документације подстакну да се случајеви рјешавају. Што се тиче БиХ, основно је да сарадња не може да буде једнострана, као таква не може да функционише. БиХ ће морати показати да жели да се случајеви ријеше, па тада може и очекивати да сарађује боље са другима. Све док не буде са свих страна у региону двострана, сарадња неће бити добра.

* ГЛAС: Колико је битно да и различите невладине организације сарађују са правосудним институцијама?

ШТРБAЦ: Ми смо Тужилаштву у Хагу још 1995. године доставили неке наше досијее који су тада стали у једну торбу, били су то чисти докази без сировина и преведени на енглески језик. Aко се разумни материјал доставља, те се преведе на приступачан језик онда он постаје приоритет у односу на остала несређена документа. Тако ми радимо, никада нисмо говорили о квантитету него о квалитету материјала. Aко нема логике у документацији, и доказа уз то, онда организације не треба ни да се баве тиме. Само такву, сређену документацију тужилаштва ће прихватити да разматрају.

Тужбе за геноцид

* ГЛAС: У Тиму сте Владе Србије за контратужбу против Хрватске, због геноцида над Србима?

ШТРБAЦ: Међународни суд правде Србији је оставио рок да до 4. новембра ове године достави свој став на хрватски одговор на контратужбу Србије. “Веритас” има свој дио посла, да направи списак погинулих и несталих који је срж контратужбе, те да анализирамо хрватске спискове. Надам се као Србин и као предсједник “Веритаса” да ће доћи до суђења, а изречена пресуда против хрватских генерала нам је јак вјетар у леђа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана