Савјет како да заблистате на матурској вечери

Данијела Стоканић
Савјет како да заблистате на матурској вечери

Матурско вече треба да буде велико уживање којег ћете се радо сјећати па се за тај посебан догађај припремите на вријеме. Главна тема је шта да обучете и у чему ћете изгледати лијепо и запажено, јер је тоалета за то вече изузетно важна па је неопходно да сваки детаљ буде на свом мјесту.

Бутици су већ увелико изложили хаљине разних боја, модела и дужина, сличне одјевне предмете, модне додатке и ципеле.

Модни стручњаци савјетују матурантима да буду оригинални и своји, јер то вече треба да представља њихов улазак у свијет одраслих.

Сашијте оригиналну хаљину

Бањалучки модни дизајнер Давор Сладаковић савјетује матуранте како и шта да обуку како би заблистали на дугоочекиваној вечери.

- Матура је праг кад човјек улази у један нови свијет, већ помало формиран, гдје треба да оставите утисак о себи. На свим тим догађајима битно је да колико-толико познајете себе. Јер, на крају крајева, остављамо успомену, слику и представљамо себе на један одређен начин - поручио је Сладаковић.

Каже да се за матурско вече не треба пуно водити трендовима, осим у дијелу дужине, кроја и актуелне силуете.

- Боје и десене је сулудо бирати у том тренутку. Врло битно је да на матури будете оно што јесте, оригинални и своји, јер на тај начин показујете другима какви то људи постајете, у којем правцу идете. Стварате једну дугогодишњу успомену, слику коју ћете с поносом показивати другима - додао је овај модни дизајнер.

Апсолутно би било промашено да те вечери матурант буде у потпуности условљен актуелним трендом.

- Мислим да је најбољи избор посјета кројачу или дизајнеру. Посавјетовати се с њима и исказати им своје жеље како би то било пренесено на креацију коју ћете носити, најбоља је и најекономичнија солуција. Ово се односи и на мушкарце и на жене. Тренд је нешто што је пролазно, што се носи на улици и у неким другим свакодневним приликама - нагласио је Сладаковић.

Што се боја тиче, тамнија је увијек сигурна комбинација, а треба да водите рачуна да то буде јединствен тон.

- Те вечери треба да избјегнете јарке боје како не бисте добили неки шарениш, који би више изгледао као свадба или рођендан. Такође, треба да пазите и на обућу, јер од ње све почиње. За матурске прилике савјетујем да то буде затворена обућа, а посебно кад су даме у питању. Тако ћете добити свечанију и официјелнију ноту, јер се ради о образовању, промовисању интелектуалног достигнућа - додао је Сладаковић.

Како је савјетовао Сладаковић, за матуру би требало да водите рачуна о томе да будете елегантни и умјерени у истицању физичког изгледа.

Избор шминке

Уколико нисте сигурни за какву шминку да се одлучите за матуру, професионални шминкери издвајају неколико савјета за будуће матуранте.

- Циљ сваке дјевојке је да заблиста на матурској вечери, јер је то догађај који се дешава једном у животу. Шминку користите да бисте нагласили своју природну љепоту, никако да би сви примијетили да сте нашминкани - поручио је шминкер Коста Миљковић.

Он каже да је у шминкању тренутно актуелан тренд мање-више, што значи да треба да се одлучите да ли ћете нагласити очи или усне, никако обоје.

- Уколико наглашавате очи, можете да се играте разним нијансама сјенила, зависно од боје ваших очију. Шминка треба да буде усклађена са вашим теном и очима, а не само са одјећом коју носите - рекао је Миљковић.

Његова препорука је да, уколико одаберете хаљину неке јаче боје, шминку можете ускладити с њом тако што ћете очи нашминкати природним нијансама смеђе, а оловком додати мало боје хаљине на доњи капак.

- "Smokey eyes" је начин шминкања који годинама пролази, а посљедњих сезона је добио нове облике у виду шминкања једном тамном бојом, која не мора бити црна. Добра подлога је оно што свака матуранткиња жели, а она нипошто не смије да буде више од једне нијансе тамнија од вашег природног тена - истакао је Миљковић.

Користите руменила која ће вашем лицу дати свјеж и одморан изглед.

- Уколико желите да нагласите усне, ту је непревазиђени црвени кармин. Препоручујем мат црвене кармине, јер су постојанији и ефектнији. Немојте носити смеђе ружеве, јер ћете изгледати старије - истиче Миљковић.

Ако су вам усне наглашене, за очи­ користите сјенила која нису нападна, ајлајнер, а трепавице нашминкајте тако да изгледају природно. Препорука дјевојкама је да се препусте рукама професионалаца и сигурно неће погријешити.

Торбе и накит

Избор накита зависи од хаљине коју одаберете. У моди су разне комбинације материјала, од перли до ланаца, како танких тако и оних пуних, па до бисера који никад не излазе из моде.

Модни дизајнер Маја Бирманчевић подсјећа да су детаљи коже на одјевним предметима и даље присутни, а дају посебан ефекат и снажну линију цијелој фигури.

- Данас имамо у понуди мноштво занимљивих десена који би били пун погодак у комбинацији са једнобојним материјалом и асесоарима. А што се тиче самих асесоара, најпожељнија и најпрактичнија торба за овакву врсту догађаја је свакако нека мини-варијанта попут писма торбе - рекла је  Бирманчевићева.

Ова успјешна млада дизајнерка, иза које је неколико модних колекција које су одушевиле модне стручњаке код нас и у региону, препоручила је да, без обзира на ваш стил, са добрим идејама можете заиста изгледати посебно, без претјеривања и кича.

Фризура, нокти и соларијум

Прослава матурске вечери не завршава се куповином нове одјеће и ципела. Да би на прославу отишли у свом најбољем издању, многи матуранти посјећују фризере, козметичаре, соларијум. Фризери и козметичари и ове године имаће пуне руке посла када дође вријеме матурских вечери.

Када је у питању избор матурске фризуре, фризери кажу да су оне слатке, помало изазовне савршене за матуру.

- Фризура мора бити у складу како са вашом личношћу, тако и са хаљином, ципелама и шминком. Није битно да ли се ради о дугој, краткој, равној или коврџавој коси, важно је да знате да је носите - поручили су фризери.

Не заборавите, руке привлаче пажњу колико и очи неке особе.

- Кратки нокти су увијек модерни и одлично изгледају уз јарке боје, а препорука су све нијансе црвене боје. Ако имате дуге нокте, обавезно их лијепо обликујте, четвртаст или шпицаст облик је у тренду, али ће лијепо изгледати и ако их само благо заоблите - савјетују стручњаци.

Додају да би за дјевојке које се одлуче за једноставне хаљине, ципеле и торбе без упадљивог накита, савршена боја лака за нокте била црвена.

Поред гардеробе, важно је да на матурско вече понесете осмијех и добро расположење. Свједоци вашег савршеног изгледа на матурској вечери биће фотографије, али оно што у вашем сјећању остаје јесу сви ти лијепи тренуци дружења по којима ћете памтити провод у овој ноћи.

Завирите у ормар

Важна напомена за све је да не заборавите да завирите у бакин или мамин ормар, јер никад се не зна шта се тамо крије, неки занимљив детаљ, брош, ретро торбица...

- Те ствари су вјечно модерне и не стидите се да их понесете. Зато, наоружајте се добром идејом и напријед у избор најбоље хаљине - предложила је Бирманчевићева.

Високе или равне пете

Истина је да свака дјевојка на штиклама изгледа грациозније, елегантније и женственије, али уколико нисте тај тип, равно је ваше друго име. Дефинитивно и будите оно што јесте. На крају вечери ионако сви завршите боси, јер како се најбоље плеше него тако. Будите попут Пепељуге која изгуби своје другарице, високе потпетице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана