Сатанисти лове у беспарици

Драгана Келеч
Сатанисти лове у беспарици

Елементи који одлику сатанистичке секте све су популарнији код ђака у Српској. Цртање пентаграма по свескама, слушање музике у којој се поштује сатана и одјећа у црној боји пропраћена одговарајућим накитом и "ин" су за многе тинејџере.

Социолози и психолози упозоравају на то да млади са таквим стилом живота лако могу да пређу границу, односно да "подлегну" пред неком од опасних секти, које обично врбују младе људе.

Забринути ђаци

- Моја другарица слуша блек метал музику, облачи се у црно и носи јачу шминку. Каже да јој је ђаво кул и да се кроз историју доказало да је он свуда и у свему - прича једна ученица деветог разреда бањалучке Основне школе "Георги Стојков Раковски".

Додаје да мисли да та њена другарица није ни у једној секти, али да познаје дјевојку која се слично понашала и на крају приступила Јеховиним свједоцима, због чега се плаши да би и она могла да се прикључи некој од секти.

- Многи наши вршњаци својим стилом облачења и понашањем, можда хоће да покажу да имају неких проблема, или једноставно желе да буду  другачији - додаје њен другар из разреда, који каже да управо такви млади можда и јесу највећа мета сектама.

Додао је да многи, иако уче у школама о сектама, ипак нису свјесни колико оне могу да буду опасне.

А да припадници секти најчешће врбују управо основце и средњошколце, јер је ријеч о младим и неискусним људима, свједочи ученица деветог разреда бањалучке ОШ "Милош Црњански" С. Р. која је прије неколико мјесеци имала сусрет са њима.

- Сасвим пристојно обучени, људи у плавим џемперима, недавно су ишли око школа у бањалучким насељима Петрићевац и Нова варош, дијелећи летке и говорећи ђацима да ће ако им се прикључе омогућити све што пожеле, од новца, па до куповине жељене гардеробе - прича С. Р.  истакавши да не зна о каквој је секти ријеч, али да је о томе одмах обавијестила свог оца, који јој је рекао да их у широком луку заобилази.

- Нудили су новац, па чак и да нам купе одјећу, ако будемо са њима и кренемо да дијелимо летке. Отац ми је рекао да ништа не узимам од њих, нити да са њима разговарам са њима као их опет сретнем - истакла је она.

Напомиње да не зна да ли је неко од њених вршњака пристао да "сарађује" са тим људима, јер су били прилично увјерљиви и упорни.

- Многи родитељи немају довољно новца да обезбиједе својој дјеци оно што им треба и што желе, па није немогуће да су неки и пристали  - додаје С. Р.

Слично прича и њен друг из школе, С. Т. који истиче да припадници разних секти углавном прилазе млађима, јер мисле да су они наивни, те да ће им се прикључити.

- Ми смо им најбоља мета, јер су ти људи веома паметни и знају да ће на нас најлакше да утичу – наглашава.

И у бањалучкој Гимназији, ученици једног одјељења трећег разреда једногласно кажу да често чују за Јеховине свједоке и Суботаре.

- Јеховини свједоци обично дијеле неке књиге и летке, те прилазе на улицама пролазницима како би им објаснили о чему се ради -  истакли су бањалучки гимназијалци.

Опасност од секти пријети углавном у већим градовима.У мањим мјестима у РС ђаци углавном нису имали додира са сектама.

Директор Основне школе "Иван Горан Ковачић" у Мркоњић Граду Предраг Ђуза тврди да у овој школи нема  дјеловања секти.

Ни већина основаца и средњошколаца у Фочи не зна да међу њима има оних који су у некој секти.

"Друштвени хаос"

Директор Републичког секретаријата за вјере Јово Турањанин каже да су у Српској регистровани само Адвентистичка црква и Јеховини свједоци, али да је могуће да дјелују и друге организације и секте.

- Никада нисмо имали срећом неких сатанистичких организација и секти, али оно што је сасвим сигурно да припадници таквих организација лобирају углавном младе, како би им се прикључили - истакао је Турањанин.

Педагог-психолог Татјана Михајловић сматра да је у данашње вријеме у многим сегментима поремећен систем вриједности, те да влада један "друштвени хаос", због чега многи млади на разне начине настоје да пронађу своје уточиште.

- Управо због тог поремећеног система вриједности, многи од њих су можда и спремни да за новац дијеле летке или приступе некој секти, како би на тај начин зарадили. То је веома лоше, али припадници секте управо у таквом приступу виде своју прилику и на тај начин их покушавају привући - казала је Михајловићева.

Нагласила је да овом проблему треба посветити више пажње, јер су моралне вриједности постале потпуно безначајне.

- Неопходно је више радити са младима. Неопходно је разговарати са њима, јер су они често у некој фази засићења са свиме што се око њих дешава и лако могу да "скрену" са пута - додала је Михајловићева.

Психолог у ОШ "Милош Црњански" Драгана Бабић каже да са ученицима разговара о свему, па и о опасностима које носе секте, те да у посљедње вријеме није имала ниједан случај да су јој се ђаци обратили у веџи с тим питањем.

- Прије неколико година имала сам једног ученика који је био припадник Јеховиних свједока, а који је под утицајем родитеља тражио да не иде на часове вјеронауке - истакла је Бабићева и додала да је том ученику и одобрено да их не похађа.

Наглашава је да је са тим учеником имала веома непријатну ситуацију, због тога што је и њу хтио да укључи у секту.

- Нисам имала предрасуде о њему и гледала сам га као и осталу дјецу. Љубазно сам са њим разговарала, што је протумачено као погодно тло за лобирање, јер је почео да ми доноси неке књиге које бих требало да прочитам - прича Бабићева.

Шта је сатанизам

Сљедбеници сатанистичких секти идентификују сатану са архетипом, прекосмичком силом, истинским живим бићем, или неким аспектом људске природе.  Они сатану, односно ђавола означавају као духовни пут који се супротставља уобичајеном и то најприје по томе што за главну максиму духовног обогаћења узима побољшање самога себе, а не повиновање нечем вишем (углавном Богу).

Сљедбеници теистичког сатанизма се према Сатани односе са страхопоштовањем јер вјерују да је он врховно божанство, док је за атеистичке сатанисте сатана симбол разних људских особина.

Највећи сатанистички покрет модерног доба започео је шездесетих година двадесетог вијека под вођством Антона Шандора Лавеја  који је 1966. основао Сатанистичку цркву у Сан Франциску и чије је дјеловање привукло велику пажњу јавности.

Он је прихватао демона као природну силу и праву људску природу која је пожудна, склона претјераном поносу, па је сматрао да не треба порицати  физичке потребе, већ их славити, а све оне који се противе таквом поретку треба проклети.

Постоје четири врсте сатанизма. Сљедбеници рационалистичког сматрају да је сатана симбол антихришћанског свијета, окултни одликују "црне мисе", када Бога замјењује ђаво, луциферизам се огледа у увођењу сатане у ритуале и митове, док се дивљи сатанизам - заснива на дрогама и има садистички карактер, што може да прерасте у монструозни злочин.

 

Најопасније секте

Свака секта, па тако и сатанистичке имају своје ритуале. Код одређених сатанистичких организација ритуали су често прелазили оквире закона и доводили до убистава или самоубистава.

Неке од ритуале повезују са сексуалним злостављањем, присилним гутањем крви и фекалија, оргијама, жртвеним абортусима као и жртвовањем људи.

У најозлоглашеније и најопасније секте на свијету спадају Црква уједињења или "Мунијевци", Рајнеесхпурам, Божја дјеца, Покрет за обнову десет Божјих заповијести, Аум Схинрикјо…

Припадници Рајнеесхпурама отровали око 750 људи како би смањили гласачко тијело и кандидовали се на локалним изборима, а послије једне прославе Покрета за обнову десет Божјих заповијести пронађена је гомила лешева.

Сљедбеници секте Аум Схинрикјо пустили су у токијску подземну жељезницу пустило опасан гас сарин, убивши 12 људи док је 5.500 завршило у болници.

Илуминати нису секта

Као и у цијелом свијету, и код нас, веома су популарни "илуминати", покрет сличан масонима.

То је тајно друштво слободних зидара, које потиче из Америке, и у њему су припадали скоро сви амерички предсједници. Један од њих, нама најпознатији био је Абрахам Линколн.

На новчаници америчког долара је уцртана пирамида са свијетлећим оком изнад као знак "илумината".

Србија

Црква Христова љубав, Црква Божија, Слободна црква, Јеховини сведоци, Завјетна црква Сион - само су неке од вјерских заједница уписаних у Регистар цркава и вјерских заједница које води Министарство вјера Србије. На овом списку налази се укупно 17 заједница, а све заједно, оне окупљају више од 20.000 вјерника. Највећи су адвентисти, којих има десетак хиљада.

Закон из 2006. предвидио је обавезу вјерских заједница да се упишу у регистар, што је прва почетком 2007. године учинила Адвентистичка црква. Ипак, број малих вјерских заједница далеко је већи, јер нису све регистроване, а према неким процјенама у Србији дјелује више од 40 различитих секти. Међу најпознатијим сатанистичким култовима су Црна ружа, Црни шкорпиони, Сатански витезови…

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана