Шарена лажа или рецепт за срећу

Вања Шртбац
Шарена лажа или рецепт за срећу

"Учините зубе бјељим, осмијех љепшим", "Ваша кожа поново може бити глатка", "Дођите на третман вјечне младости"... само су неке од порука разноразних произвођача на тржишту којим нас свакодневно "бомбардују".

Вјерујући да је бар дио тога тачан, многе жене пожеле да испробају све те методе уљепшавања на "својој кожи".

Чолиних "луткица из Трста" сваким даном је све више. То нема везе са годинама. Тако срећемо припаднице љепшег пола свих генерација препланулог тена и зими, са надограђеним ноктима, невјероватно дугим трепавицама, истетовиране, са пирсингом у носу или пупку, са цирконом у зубу, данас са плавим, а сутра са смеђим очима.

Такве ствари су постале свакодневица и многе дјевојке и жене које су некада биле категоричне у тврдњама да тако нешто никада не би пробале, због доступности свих тих третмана, тешко да су одољеле макар једном одласку у козметички салон. Изузетака, баш као и у сваком правилу, има и овдје.

Колико су сви ти третмани препоручљиви? Остављају ли посљедице штетне по здравље? Имају ли ефекта сви ти захвати или је све то "шарена лажа".

Они који желе да продају свој производ тешко да ће рећи неку ружну ријеч о њему. То и није нешто што треба осуђивати, они ипак живе од тога. Aли они који желе да испробају неки од тих третмана, морали би да се довољно информишу о позитивним ефектима, односно њиховој штетности, прије него што одлуче да ураде неку промјену с циљем побољшања свог изгледа.

Лоша искуства

Није на одмет послушати савјет неког другог, али многи желе да се сами увјере шта је добро, а шта лоше.

Бањолучанка Јелена Лалош имала је лоше искуство са веома популарном надоградњом ноктију.

- Нокти су ми били дивни првих неколико дана посије надоградње гелом. Нажалост, моје одушевљење кратко је трајало. Тога и не желим да се сјећам. Требало је четири мјесеца да се моји нокти опораве и поново постану чврсти као некада. Многи су ми рекли да сам још и добро прошла, јер је некима потребно и пола године. Једном сам пробала и рекла "никад више"! - испричала нам је ова Бањолучанка.

Због, по многима прилично приступачне цијене од 30 до 50 марака, многе дјевојке и жене се одлучују за ову врсту уљепшавања.

- Метода надоградње зависи од самог квалитета нокта. Неко користи гел да би заштитио природни нокат. По мом мишљењу, најбоље је његовати своје нокте, за шта постоје одличне креме, које спречавају пуцање - рекла је козметичарка Сања Вујичић.

Истакла је да под надограђеним, природни нокат не дише, нема циркулације и то је разлог што су нокти посије скидања гела углавном танки.

Aнтицелулитни програми, надоградња и фарбање трепавица, фарбање обрва, депилација воском, уклањање длачица ласерима, ИПЛ третмани, маникир и педикир, масаже, сауне, соларијум најтраженији су третмани у козметичким салонима.

Све веће је интересовање и за такозвану козметику у стоматологији. У потрази за "блиставим осмијехом" многи су одлучују и на избјељивање зуба.

Иако се многе ординације хвале с тим што раде, избјељивање зуба доктор Мирољуб Жерајић, специјалиста превентивне и дјечије стоматологије, не препоручује пацијентима.

- Поступак избјељивања зуба своди се на то да се у специјалне заштитне кашике стављају јаке хемикалије, као што је тринаестопроцентни хидроген и да се онда то остави на зубе, гдје стоји неко вријеме и избијели их. Сматрам да такво избјељивање и нема ефекта, јер природна боја зуба потиче од дентина који се налази испод глеђи, а глеђ има неку транспарентност, тако да поприма ту боју. Дјеловањем на саму површину глеђи не можемо ништа постићи - рекао је Жерајић.

Његова препорука је уклањање наслага или каменца абразивним пастама и четкицама.

- Поступком скидања каменца зуби постају свјетлији него прије тога, али не могу бити свјетлији од своје природне боје - истакао је Жерајић.

Одржавање хигијене и редовна посјета стоматологу дио су здравствене културе, коју не би требало занемаривати.

Припаднице љепшег пола у посљедње вријеме све више одлазе на надоградњу трепавица. Овај метод је за многе посебно практичан љети, прије одласка на море, јер је шминкање на мору нешто што би већина дјевојака и жена вољела да избјегне. Наравно само под условом да то не угрози лијеп изглед.

Надоградња трепавица, како се може чути или прочитати у разним рекламама, траје око 15 дана. На Интернету се могу пронаћи и рекламе у којима се гарантује издржљивост вјештачких трепавица и до шест недјеља. Козметичари ипак кажу нешто друго.

- Надоградњу трепавица углавном траже муштерије које имају природно кратке трепавице. Од особе до особе надоградња траје од два до седам дана - рекла је Вујичићева и тиме смањила оних "маркетиншких 15 дана трајања" за више од пола.

У мору козметичких третмана, који много обећавају, коштају право мало (за многе велико) богатство, а не нуде обећане резултате, некако ова надоградња звучи "најбезболније", како за новчаник, јер кошта двадесетак марака, тако и за онога ко жели ову врсту уљепшавања.

Све жене које држе до лијепог изгледа воде вјечити рат против длачица. У већини случајева уклањају их бријачем, али добре и дуготрајније резултате дају депилатори, креме и восак. У посљедње вријеме, код оних дубљег yепа, популаран је такозвани ИПЛ третман.

Уклањање длачица ИПЛ техником се показало као одлично алтернативно рјешење за све који желе брзо и безболно да дођу до резултата који ће бити трајнији од досадашњих метода.

- Aпарат методом селективне фототермолизе трајно одстрањује нежељене длачице. Интензивна пулсна свјетлост пролази кроз површински слој коже и продире дубље до дерма, гдје се налазе крвни судови, пигментне ћелије, фоликул длаке и колаген - објаснила је принцип дјеловања овог третмана доктор Весна Јелић, дерматовенеролог.

Иако се овај, као и други ласерски третмани у јавности презентују као трајно уклањање длачица, овдје је ријеч о смањивању њиховог броја. До сада није пронађен ниједан третман у козметици ни у дерматологији који узрокује трајну епилацију.

Ипак, сигурно је да послије одређеног броја понављаних третмана на истом подручју тијела један дио длачица више никада неће расти.

Због високе цијене по третману само ријетки се одлучују за овај метод. Један третман ногу до кољена ИПЛ апаратом кошта око 250 марака, док је цијена за препоне око 150 марака.

Ипак, и даље је у козметичким салонима најтраженија депилација хладним, односно топлим воском. Козметичарка Сања Вујичић објаснила је разлику између ове двије врсте уклањања длачица.

- Више препоручујемо хладну депилацију, јер се топли восак претапа и није хигијенски, док је хладни за једнократну употребу и послије коришћења се баца. То је једина разлика - истакла је она.

Борба с целулитом

Вјечити непријатељ сваке жене је ефекат "наранyине коре" на ногама - целулит. Најпопуларнији и најефикаснији начин уклањања, према ријечима стручњака, је LPG третман.

- LPG третман је најбоље радити два пута седмично, а колико третмана ће бити потребно, зависи од тога у којем је стадијуму целулит и колико дуго је присутан. Овај метод најбоље је комбиновати са ручном масажом - објаснила је доктор Весна Јелић, дерматовенеролог.

Додала је да ако је целулит уклоњен послије неколико третмана, нема гаранције да се неће поново појавити.

У обиљу свих ових козметичких третмана, тешко је придржавати се оне старе изреке да је природно најљепше. Макар из пуке радозналости, многи ће пробати неке од ових третмана и оставити одређену суму новца у неком од салона за уљепшавање.

A и како одољети осјећају да сједите у неком салону, док око вас обигравају дјевојке које се брину за ваш изглед, па макар то трајало само неколико сати или минута?

Вриједи пробати. Наравно само оно што здрављу не шкоди!

Средовјечне жене

Рекло би се да са годинама и искуством долази и мудрост, и није искључено да је тако, али и у овом случају постоје изузеци. Доказ за то је понашање жена, које у козметичким салонима не обраћају пажњу на штетност третмана.

- Дешава се да нам долазе дјевојке и жене које због свог здравственог стања не би смјеле да се подвргну одређеном третману, али упркос препоруци, оне ипак желе то да ураде. И интересантно је да није ријеч о младим дјевојкама, већ женама од педесетак година, које јасно дају до знања да на прво мјесто стављају изглед, па тек онда здравље - рекла је Вујичићева.

Очи у бојама

Ношење контактних сочива у боји, веома тражених у посљедње вријеме, према ријечима оптометристе - оптичара Aлександра Бркића, није препоручљиво више од неколико сати, повремено.

- Прије стављања сочива у боји неопходно је урадити контролу диоптрије, да особа не почне да носи сочива у боји, ако има диоптрију. На тај начин, пошто те особе имају суво око, може да дође до упале, односно конјуктивитиса било које врсте - рекао је Бркић.

Нагласио је да је приликом руковања са сочивима најважнија хигијена и да је јако важно обратити пажњу на дотрајалост сочива.

Циркон

У посљедње вријеме веома је тражена уградња циркона на зуб.

- Постављање циркона на зубе је ствар која апсолутно није штетна. Тиме се не оштећују тврда зубна ткива и не утиче негативно на здравље зуба. То је сасвим безболан и једноставан метод, којом се постављају циркони, а ствар је укуса ко шта воли, коме је шта лијепо... У сваком случају, то је нешто што не може да наруши здравље пацијента - рекао је специјалиста превентивне и дјечије стоматологије доктор Мирољуб Жерајић, додајући да амерички стоматолози чак раде и тетоваже зуба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана