Сарајевски Ромео и Јулија добијају споменик: Сјећање на трагичну љубав Бошка и Адмире

ГС
Сарајевски Ромео и Јулија добијају споменик: Сјећање на трагичну љубав Бошка и Адмире

САРАЈЕВО - Након 30 година, Сарајево ће добити споменик Бошку и Адмири. Љубавни пар двије националности у сукобу који је заједно страдао на Врбања мосту, постао је симбол несрећне љубави, а слика њиховог страдања обишла је свијет, када су их и назвали сарајевским Ромеом и Јулијом.

На иницијативу начелника сарајевске општине Центар, Срђана Мандића уз претходни договор са породицом Исмић, на мјесту погибије Адмире Исмић и Бошка Бркића биће подигнута спомен плоча. Недрета и Амела Исмић, Адмирина мајка и сестра, одобриле су идејно рјешење за спомен плочу, чији је аутор скулптор Адис Лукач. Давор Сучић фронтмен групе „Забрањено пушење“, дао је сагласност да се на спомен плочи испишу стихови његове пјесме посвећене Бошку и Адмири.

- Овим чином биће исправљена дугогодишња неправда. Љубавна прича о сарајевском Ромеу и Јулији обишла је цијели свет, а на овај начин добиће трајно обиљежје на мјесту на којем је трагично окончана - казао је начелник Мандић.

Званично постављање спомен плоче планирано је за септембар на лијевој обали Миљацке у непосредној близини моста Суаде Дилберовић и Олге Сучић.

У мају је било тачно 30 година од смрти Бошка и Адмире. Овај сарајевски пар, различите националности, убијен је снајперским хицем на Врбања мосту, а слика њихових мртвих тијела, док загрљени леже, обишла је свијет, пише Ослобођење.

Њихове породице, породице Србина и Бошњакиње, радовале су се њиховој љубави али због тадашњег система и међунационалног раздора, о њима се пише и говори и као о сарајевском Ромеу и Јулији. До данас нико није одговарао за њихово убиство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана