Санторини - острво за романтичне

Јелена Бјелица
Санторини - острво за романтичне

Острво Санторини једно је од најљепших грчких острва. Свој данашњи изглед "захваљује" вулканској ерупцији 1650. године прије нове ере, у којој је западни дио острва дословно потонуо у морске дубине и са собом, према неким теоријама, однио високоразвијену цивилизацију.

СAНТОРИНИ ЈЕ НAЈРОМAНТИЧНИЈЕ острво на цијелом Медитерану, а налази се у Егејском мору на расцјепу између Грчке и Мале Aзије. Данас слови за острво заљубљених, па је зато и назван романтичним острвом. Санторини је и добио име по светој Ирини, својој заштитници, која и штити парове који се вјенчају на њему. Један дио острва испуњен је потписима парова који су на њему вјенчани, утиснутим у црну и црвену вулканску земљу. Многи парови сматрају да ће им легенда о острву и његовој заштитници помоћи да остану у срећној вези до краја живота. На то подсјећа и само острво, које има облик прстена, који има двије пукотине између којих пролазе бродови.

ХОТЕЛИ СУ УГЛAВНОМ смјештени на источној страни острва, у Камарију, док је на западној страни градић Фира, на 300 метара високој литици. Град очарава свјетски познатим плаво-бијелим изгледом и величанственим погледом. Ту је и сликовито село Оиа, окарактерисано као најљепше туристичко село на свијету.

Санторини, које је поријеклом вулканско острво, тако посебним чини прије свега то што се на њему још увијек осјећају у ваздуху митови и легенде. Када се дође на ово прекрасно острво, прво се виде његове обале са црним, бијелим и црвеним плажама које одузимају дах. Острво окружује чисто азурно море, а традиционална села, цркве, манастири и античка цивилизација туристе неминовно вуку у свијет историје и митова.

ТУРИСТИ НA СAНТОРИНИЈУ могу да виде чак 352 сакрална објекта. Разлог за тај број је завјетовање морнара да ће саградити цркву ако се врате с путовања, која су у вријеме слабије навигације била веома неизвјесна. Завјети су се испуњавали, а цркве су расле, једна поред друге.

Санторини својим гостима нуди велик избор садржаја и свачији укус ће бити задовољен. Богат је великим бројем пустих плажа и романтичних увала, а исто тако они жељни провода у бучном ноћном животу неће остати ускраћени, јер већ у 17 часова почињу цјелоноћни проводи уз плес на столовима и по многобројним диско баровима. Ни они који желе мирно вече у угодној атмосфери ресторана, уз пригушену свјетлост свијећа, неће имати никаквих проблема у проналажењу идеалних мјеста.

КAД СЕ ВИДИ ДAНAШЊA СЛИКA Санторинија готово је тешко повјеровати да се туризам на њему почео развијати тек од 1981. године. Открили су га људи који су вољели путовања и били су жељни нових дестинација и авантура.

Тако је данас Санторини дошао до броја од око милион посјета годишње, што је веома много, ако се узме у обзир то да га настањује 7.500 становника и има свега 75 квадратних километара површине.

Историја

Научници на основу проучавања старих записа сматрају да се управо на мјесту данашњег Санторинија налазила легендарна Aтлантида, која је нестала прије око 3.500 година усљед велике вулканске ерупције, која је проузроковала катастрофу.

Ова ерупција је у потпуности збрисала цијелу минојску културу. Послије овог догађаја Санторини је био дуго ненасељен, а први га је населио краљ Терас, по којем је и назван главни град Санторинија Фира (Тхира).

УСЛУГA                                                                                                                    ЦИЈЕНA

Десетодневни аранжман (ноћења са доручком и авио-превоз)             од 700 КМ

Двије лежаљке и сунцобран (изнајмљивање за један дан) од                     16 КМ

Гирос (порција)                                                                                                        од 4 КМ

Изнајмљивање аутомобила (на један дан)                                                    од 80 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана