Санкт Петербург - царски град

Сандра Милетић
Санкт Петербург - царски град

Санкт Петербург (некада Петроград и Лењинград) с правом се сматра једним од најљепших и најраскошнијих градова на свијету. Тешко је и побројати и описати све знаменитости и културно-историјске споменике који се налазе у овом значајном европском културном центру, а које обавезно треба обићи.

ГРAД СВAКОГ ПОСЈЕТИОЦA већ на први поглед осваја раскошним и невјероватно савршеним грађевинама, дјелима најчувенијих архитеката. Многе су грађевине позлаћене, па становници Санкт Петербурга често кажу да је све што сија у њиховом граду злато. Санкт Петербург има 42 острва, више од 150 цркава, више од 200 музеја, 40 позоришта... У граду се налазе чак 342 моста преко ријеке Неве, Фонтанке и осталих ријека и канала, а сваки мост је право ремек-дјело.

Историјски центар града је дио свјетске баштине УНЕСЦО-а, а најстарија од зграда је дрвена кућа, коју је Петар Велики 1703. изградио на обали Неве крај Трга тројства.

Петропавловска тврђава и Петропавловска црква заузимају доминантни положај на острву Зајачи, дуж десне обале ријеке Неве. Сваког поднева топ испаљује хитац с тврђаве.

ЈУЖНA ОБAЛA ВAСИЉЕВСКОГ ОСТРВA дуж Бољшаје Неве истиче неке од најстаријих градских зграда из 18. вијека, укључујући Кунсткамеру, Дванаест колегијума, Мењшиковску палату, Царску академију лијепих умјетности...

На јужној, лијевој обали Неве, повезаној Дворским мостом с врхом острва Васиљевски, налазе се зграда Aдмиралитета, огромни комплекс музеја Ермитаж, који укључује барокни Зимски дворац, бившу службену резиденцију руских царева, као и неокласични Мермерни дворац. Ермитаж је највећи музеј на свијету, са невјероватном поставком, за чије је разгледање потребно најмање неколико дана.

Зимски дворац затвара Трг дворца, главни градски трг, на којем се налази Aлександров стуб. Обавезно треба видјети и Гостињи двор, Националну библиотеку Русије, Казанску катедралу, Строгановски дворац.... На подручју између Неве и Невског проспекта, смјештени су Храм спаса на крви (који је најљепша црква у Санкт Петербургу), Михајловски дворац (сједиште Руског музеја), Марсово поље, Михајловски дворац, Љетни врт, Тауридски дворац... Јужна предграђа града истичу се бившим царским резиденцијама, укључујући Петерхоф, с величанственим фонтанама, водопадима и парковима. Овај дворац је изграђен по узору на Версај. Обавезно треба видјети и Царско село, с барокним Катарининим дворцем, као и Павловск, гдје се налазе палата цара Павла и један од највећих енглеских паркова у Европи.

НAЈВAЖНИЈA И НAЈВЕЋA УЛИЦA Санкт Петербурга је Невски проспект (булевар), који је препун репрезентативних грађевина и бројних ексклузивних продавница најпознатијих свјетских модних марки. Посебан доживљај је подизање мостова у касним ноћним часовима. Санкт Петербург биће посебно лијеп ако га посјетите у вријеме "бијелих ноћи", од краја маја до почетка јула, када сунце не силази испод хоризонта, па су и ноћи свијетле.

Историја

Санкт Петербург је настао прије само тристотињак година. Основао га је 27. маја 1703. руски цар Петар Први Велики. Био је главни град Руског царства до руске револуције 1917, када је престоница пресељена назад у Москву. Најтежи период у својој историји град је имао за вријеме Другог свјетског рата, када је тадашњи Лењинград био под њемачко-финском опсадом од септембра 1941. до јануара 1944. године или укупно 872 дана. Опсада Лењинграда била је једна од најдужих, најразорнијих и најкатастрофалнијих опсада градова у савременој историји. Град је био потпуно одсјечен, а од глади и зиме умрло је више од милион и по цивила. Град је био готово потпуно разорен, али никада није освојен.

Услуга                                                                       Цијена

Смјештај у хотелу (ноћење + доручак)         од 120 КМ

Смјештај у хостелу (једно ноћење)               од 26 КМ

Крстарење                                                            од 10 КМ

Руски доручак                                                     од 7 КМ

Кафа                                                                       од 2 КМ

Улазак у метро                                                   1,3 КМ

Улазак у музеје                                                   од 15 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана