Шамац: Вјера и нада у боље сутра

Ј. Перишић, В. Кулага
Шамац: Вјера и нада у боље сутра

Добро се осјећам, најгоре је прошло и сада је најважније да су бебе сигурне у мом стомаку.

Казала је ово млада трудница Јованка Квргић из Шамца, која очекује тројке, а тренутно се опоравља од посљедица поплава на Клиничком центру Бањалука.

Екипа "Гласа Српске" затекла ју је у добром расположењу за које је, како каже, заслужно њено добро здравствено стање.

- Били смо у шоку и невјерици. Нисмо вјеровали да тако нешто може да нас задеси. Прије поплаве лежала сам 15 дана у болници на Паприковцу због вишка течности у стомаку. Дан пред поплаву пуштена сам кући гдје ме је сутрадан тог кобног петка дочекала поплава - прича ова млада трудница и додаје да је задовољна јер је коначно све прошло.

Са супругом живи као подстанар у Шамцу, на првом спрату куће, која је сада поплављена. Правили су и своју кућу која је такође страдала под налетом воде.

- Станодавци су нас примили да то вече преноћимо код њих, а сутрадан су нас чамцима евакуисали, а касније сам хеликоптером Владе Републике Српске пребачена на Паприковац - прича Квргићева, која посебно захваљује пилотима Бојану и Зорану што су брзо дошли и безбједно је пребацили на Клинички центар у Бањалуци.

- Нисам се плашила хеликоптера, али сам се искрено плашила чамца, јер сам се бојала да улазим у прљаву воду због трудноће. Ипак, безбједно сам евакуисана, тако да се нисам чак ни поквасила - наставља причу Квргићева.

Како каже, жао јој је свих пријатеља и комшија који су доживјели исте муке као и она.

- Поплавили су и мужевљеви родитељи и његов брат. Он је остао у Шамцу да спаси шта се спасити може, мада је штета тотална. А ја сам овдје до даљег - рекла је Квргићева и додала да ће, када изађе из болнице, највјероватније код својих родитеља у Градачац, јер се боји повратка у Шамац због зараза које би, како каже, могле угрозили трудноћу.

- У Бањалуци ми живе кумови који ме обилазе. Обилазили су ме и волонтери који су чули да чекам тројке, као и још неки људи добре воље. Родбина ме још није успјела посјетити - меланхолично додаје Квргићева.

Захвална је, каже, Влади РС на брзој евакуацији, као и свим радницима на Клиничком центру који је пазе, а нарочито њеном доктору Ивићу. Са много ведрине и њежности каже да још не зна пол беба, јер је тек ушла у трећи мјесец.

- Бебе ми дају снагу и оне су ми најважније. Све ће проћи и средити се, али најважније је да је моје највредније благо сигурно у мом стомаку - завршава своју исповијест ова храбра жена и будућа мајка три бебе.

И Јованкин супруг Бранимир Квргић остао је доступан за коментар и истакао да не жели овим путем никога да позива да им помогне, јер каже да они нису социјални случајеви и акобогда, поново ће стати на своје ноге.

- Најважније је да су бебе добро. Истина је да смо претрпјели огромну штету. У кући коју правимо таман сам поставио гријање, развео струју и воду, поставио ламинате, али сада је то све уништено. Ипак, опоравићемо се и не тражимо ни од кога никакву милостињу. Битно је да је жива глава и многи моји суграђани су у сличној и горој ситуацији - каже поносни будући отац и додаје да захваљује свима који су обишли његову супругу.

Каже да је свих ових дана помагао својим суграђанима да се изборе са воденом стихијом.

- Било је ужасно. Првих дана сам се смрзавао у акцијама спасавања, многи су помагали. Ипак, било је и оних који су све то мирно посматрали са балкона, што ме је највише погодило - прича Квргић о проживљеним голготама.

Упркос ванредном стању, многи мјештани поплављених подручја упорно одбијају да напусте своје домове. Паника се шири, али они се и даље уздају у добре људе да ће им допремити све што им треба.

Томе се нада и старији брачни пар чија је кућа окружена водом, а налази се тик уз контролни пункт до кога се довозе евакуисани. Кућа у води, а они на крову. Извадили су неколико црепова и са висине посматрају шта им се дешава.

- Ухватила нас је бујица у петак. Нисмо могли никуда и даље смо овдје и не желимо да изађемо док се вода не повуче. Имамо добре комшије, стално нам помажу - рекао је Марко Прговец.

Иако је стање катастрофално, мјештанима Шамца снагу даје чињеница што још има и оних који су спремни да притекну у помоћ ближњима у невољи, а они који су извукли живе главе, треба да буду захвални Богу на томе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана